Els-Maries wienerkaka

Jag stod i affären och bläddrade igenom ”Amelia Höst” för att se om tidningen var intressant. När jag såg detta recept var jag bara tvungen att köpa tidningen. Det lät ju så underbart gott när jag läste ingredienserna till denna wienerkaka. När jag bakar en kaka för första gången brukar jag alltid följa receptet till punkt och pricka, mest för att kunna avgöra hur jag skulle kunna förbättra receptet. I detta recept så skulle jag gärna vilja smaksätta degen lite mer nästa gång för kakan var inte så där helt gudomligt god som jag trodde den skulle vara, men helt klart godkänd.

Els-Maries wienerkaka

Detta behöver du till en långpanna (30×40 cm):

Vetedeg: 150 g smör, 75 g färsk jäst, 2 1/2 dl mjölk, 2 ägg, 1/2 dl socker, 1/2 tsk salt, 8-10 dl vetemjöl

Vaniljkräm: Blanda 2 dl mjölk med cirka 5 msk marsánpulver eller gör egen vaniljkräm

Smörkräm: 150 g smör, 1 1/2 dl socker, 2 tsk vaniljsocker (jag tar gärna 3 tsk vaniljsocker nästa gång)

Els-Maries wienerkaka

Gör så här:

Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm degspadet till fingervärme. Smula jästen i en bunke och lös upp den i lite av spadet. Tillsätt sedan resten av spadet, socker, salt, ägg och mjölet. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kant. Låt degen jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Gör under tiden vaniljkrämen och smörkrämen. Dela degen sedan i 2 bitar. Tryck ut den första i en långpanna (30×40), jag smorde min lätt. Bred på vaniljkrämen. Kavla sedan ut den andra degbiten. Bred på smörkrämen och rulla ihop till en rulle som du skär i bitar – som till vanliga bullar. Lägg dessa ovanpå degen i långpannan och låt jäsa i 30 minuter. Lägg bitarna lite ifrån varann då de jäser ihop. Pensla med ägg och grädda i 225 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna och skär upp i bitar.

Els-Maries wienerkaka

Jag kan tänka mig att variera denna kaka med kanelfyllning eller att prova lägga i rivna äpplen i smörkrämen. Jag tror det skulle bli supergott. Kakan håller sig saftig i flera dagar…om den finns kvar vill säga…

Recept: Tidningen Amelia Höst

8 thoughts on “Els-Maries wienerkaka

  1. Jag brukar också göra sådana där, men jag kallar den ”butterkaka”, tror det är ett gammalt namn för att göra många bullar ihop i en form. Ofta slänger jag på lite toscatopping på (mandelflarn frästa i smör med lite socker) som får smälta ner över bullarna.
    Det här är ju faktiskt mycket godare än vanliga bullar, för de blir liksom inte torra på utsidan.
    Alla ungar älskar det också (hemma hos oss går det under namnet BULLTÅRTA.)
    Jättegott ser det ut!

  2. Halloj!! Dessa provades igår kväll…tusan vad de var goda!! Ha det så bra!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *