Mekike
Vet ni vad detta är? Man kan gott säga att det är bara vanligt friterat bröd. Många länder har sin egen variant av detta, som till exempel Ungern har sina Langos. Denna variant kommer från Serbien och då brukar man ta vanligt deg från vilket vitt bröd som helst och fritera det i het olja. En riktig kaloribomb men sååå gott!
Ta ett recept, på vilket vitt bröd som helst och gör den. Ta till exempel detta recept och testa. När jag väl gör det här hemma så dubblar jag detta recept och friterar upp allt och det går åt kan jag säga. Toppen när man vill slå ihop frukost och lunch.
Blöt gärna händerna innan du tar en bit av degen, för då blir det lättare att hantera den. Men skaka av händerna så att ingen vattendroppe kan falla ner i frityren, då kan det gå lite illa. Dra i degbiten lite granna och forma den efter tycke. Jag gillar att göra dem lite mindre än avlånga och stora.
Du behöver inte ha en fritös för att kunna göra detta. Det räcker med en stekpanna. Häll i rätt så rikligt med rapsolja och låt det bli rätt så hett. Ta gärna en liten bit och testa för att se om oljan är riktigt varm. Fritera så att de blir gyllenbruna på båda sidorna. Lägg sedan på hushållspapper så att de kan droppa av.
Man kan äta dem på många olika sätt. Ät dem som de är, pudra över lite socker, lägg på lite phildelphiaost/white cheese (min favorit) eller som här lite skinka och gurka. De är som godast när de är nyfriterade men går även att äta kalla. Man kan även använda dem till att fylla med olika godsaker som en hamburgare och sallad men gör dem då mycket större än vad bilderna visar och vik dem.
Spröda, frasiga och mycket goda Mekike!
7 kommentarer
Nadja
Hej Tony
Hur ser din deg ut? Den ska vara rätt så kladdig. Sen tänker jag att du kanske gör dem för tunna och därför blir de hårda som skorpor. Du kan prova göra detta även med ett annat bröd recept och se om det blir bättre. Och ett sista tips.. ha rätt så mycket olja för de ska typ mer friteras än stekas. Lycka till.
Tony
Hej, jag vet inte om du fortfarande läser kommentarer men jag har testat detta två gånger nu och det blir inte bra 🙁
Det blir som en hård skorpa och dom är typ tomma inuti, bara luft.. Har du något tips på vad jag kan göra för fel ?
Tack på förhand 🙂
Nadja
Hej Lisa,
Ja, degen ska jäsa innan den friteras, då blir de fluffiga och goda 🙂
//Hälsningar Nadja
Lisa Eriksson
Hej! Skall degen jäsa innan den friteras? Med vänlig hälsning, Lisa
Nadja
Hej Marija
Jag är också uppvuxen på detta och har nu fört det vidare till mina barn, de uppskattar det lika mycket som jag.
/Nadja 😀
Marija
Herregud, vilken flashback till barndomen! 🙂 De här fick man var och varannan dag till frukost när man var liten 😉 Hur gooooooooooda som helst! 🙂
Sanna
Vad läckert det ser ut! Mums 🙂