Fyllda matiga gifflar, 8 stycken

När min man ska ut och fiska då är han oftast borta en hel dag. Jag brukar skicka med honom en liten matsäck och denna gång blev det: Fyllda Matgifflar med 2 sorters fyllning. Den ena var med salami och ost och den andra med grillkorv (rester från torsdagens middag). När du väl gör dessa, så gör en dubbelsats och variera din fyllning och frys in. Tips på en annan fyllning kan vara skinka, ost och lite utspädd tomatpuré (eller ketchup) så blir det en pizzagiffel. Detta är ett bra mellanmål till barnen. Här kommer ursprungsreceptet:

Fyllda matiga gifflar, 8 stycken

Deg: 2 1/2 dl vatten, 25 g jäst, 6 1/- 7 dl vetemjöl, 1 tsk socker, 1 tsk salt, 2 msk olja

Pensling: 1 ägg

Fyllning 1: 16 skivor salami, 16 skivor ost, riven ost, grovt salt, basilika (eller oregano) till garnering

Fyllning 2: 2-3 stekta grillkorvar som du skär i passande bitar, sesamfrö till garnering

Fyllning 3: 16 skivor skinka, 16 skivor ost, lite utspädd tomatpuré (eller ketchup), sesamfrö + oregano till garnering

Gör så här:

Smula jästen i en skål. Värm upp vattnet tills det är ljummet – 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör om tills den löser sig. Tillsätt nästan allt vetemjöl samt socker, salt, olja och resterande vatten. Arbeta samman ingredienserna till en jämn och smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det behövs. Låt degen jäsa 20-30 minuter under bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord. (Gör du en dubbel sats så dela degen i 2 bitar och bearbeta en bit i taget.) Kavla ut den till en stor rund bit. Dela degen i 8 stycken lika stora ”tårtbitar”. Lägg 2 skivor salami och 2 skivor ost på varje bit och rulla ihop (eller välj annan fyllning). Börja rulla in från den bredaste delen och in mot den smalaste. Se till att fyllningen blir inbäddad så att den inte rinner ut sedan under gräddningen. Lägg gifflarna på en bakpappersklädd plåt. Låt dem jäsa några minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över grovt salt, riven ost och basilika (eller annan garnering). Ställ in gifflarna i mitten av ugnen  och grädda dem vid 200 grader ugnsvärme tills de har fått fin färg, cirka 15-20 minuter. Om du har gjort en dubbel sats så tar du hand om den andra biten av degen och gör samma sak igen, variera gärna fyllningen tills du hittar in favorit!

DSC00905 

Fyllda matiga gifflar

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Fyllda matiga gifflar, 8 stycken

  1. Till Marias Kakburk:

    Tack Maria! Man kan även göra som du gör…bullar.

    Till Mia Chaos:

    Dom är inte alls så svåra att göra, det gäller bara att prova.

    Till Lina:

    Det är klart att han ska få lite gott med sig, han kommer hem med en väldigt fin fisk.

    /Nadja

  2. Åh, jag ska prova att baka de här gifflarna idag! Har varken mjölk eller margarin hemma så jag sökte på Google efter matbröd+olja och hamnade här. Ska testa med bacon och ost som fyllning och kanske lite pesto. Tack för att du lagt ut detta recept! 😀

  3. Nu är dom bakta och smakade – dom blev jättegoda! 😀 Och vilken bra deg, smidig och lätt att jobba med!

  4. Till Camilla:

    Vad skoj! Jag kan tänka mig att bacon och ostgifflar blev helt suveräna. Tack för att du berättade hur det blev och vad du tyckte.

    Nadja

  5. Det här låter verkligen jätte gott! Blev så dugen på att testa det, har du något tips på en fyllning som är vegetarisk, får innehålla fisk??

    Mvh Emelie

  6. Jag kan tänka mig att fylla den med champinjon och purjolöksfräs om man vill ha det vegetariskt. Kan det passa? Eller varför inte en ostfyllning. Blanda ägg och keso med lite salt och peppar och klicka lite i varje giffel.
    Hoppas du fick lite tips som passar dig.

    Nadja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *