Ugnsbakad Tacobiff med klyftpotatis

 

Min inspiration för bloggen har varit lite nere tack vare att jag miste helt mitt lukt- och smaksinne efter att ha varit sjuk i covid-19. Men sakta och säkert så har jag fått det tillbaka, inte helt till 100 %, men tillräckligt för att jag ska både kunna smaka av och känna dofterna när jag lagar något. Inspirationen till bloggen får jag av alla duktiga kockar på Instagram men även av ViktVäktarna. Det här recept är ett sådant exempel som jag fann intressant och ville testa. Jag har som vanligt ändrat och lagt till lite för att anpassa det efter mitt eget tycke. Till detta recept så har jag använt min egengjorda tacokrydda (se länk i receptet) som är helt sockerfri och därmed noll i points. Och bli nu inte förskräckta över att det finns svarta bönor i smeten, tänkt tvärtom istället. Bönor är en perfekt och nyttig utfyllnad, nu när färsen (och allt annat) har blivit så himla dyrt i affärerna. Jag har bara mosat bönorna grovt men om du vill dölja att de finns med i smeten, så är tipset att mixa dem fint istället.

Till 4 portioner så behöver man:

500 gram potatis

1 förpackning (380 g) konserverade svarta bönor

300 gram nötfärs (10%)

30 gram tacokrydda utan socker  (1påse)

2 ägg

1 dl nachochips

1 dl tacosås

150 gram riven ost (12%)

2 tsk rapsolja

salt, peppar och Mexican Spice mix (bordkrydda från Kockens)

2 msk majs

salladslök

körsbärstomater

sallad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och klyfta potatisen. Lägg ner det i kokande vatten i ca 7 minuter.
  3. Mixa sköljda och avrunna bönor ganska grovt eller fint om du vill dölja att du har bönor i smeten.
  4. Blanda ihop färs, bönor, ägg och tacokrydda.
  5. På en plåt klädd med bakplåtspapper, formar du färsen till en rund biff, ca 20 cm i diametern.
  6. Täck köttfärsbiffen med lite tacosås och servera resten vid sidan om.
  7. Krossa nachochipsen och fördela den över biffen också.
  8. Strö till sist över osten.
  9. Lägg den varma kokta potatisen i en skål.
  10. Blanda i rapsoljan, salt, peppar och Mexican spice mix (kan uteslutas).
  11. Blanda så att all potatis får lite olja och krydda på sig.
  12. Lägg därefter potatisen på plåten bredvid köttfärsbiffen.
  13. Sätt in i ugnen och grädda allt i cirka 25-30 minuter beroende på ugn.
  14. Under tiden kan du förbereda salladen, skära upp tomaterna och salladslöken.
  15. När biffen är klar så toppar du den med majs, tomater och salladslöken. Servera salladen bredvid tillsammans med tacosåsen som är kvar.

ViktVäktarna

  • WW Points: 11 points enligt receptet ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.