Bacon och vitlökspäckad kalkon

 

Så var även nyårsfirandet över och ett nytt år har börjat. År 2009 bara försvann tycker jag och jag hoppas att 2010 tar det lite lugnare. Som jag tidigare nämnde så bestämde vi för att ha kalkon på nyårsbordet, det blev även kalvfilé för dem som inte gillar kalkon så mycket. Kalkon är inte så svår att tillaga, men den har en tendens att bli lite torr och då är det bra att fylla den med lite saftig bacon.

Så här gjorde jag:

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj kalkonen ren, ta bort eventuell delar så som stjärten och inälvor om de följer med. Lägg kalkonen på ett ugnsäkert fat/plåt med djup för sky bildas.

Ta en förpackning bacon och hacka den fint. Pressa i två mindre vitlöksklyftor, blanda. Peppra gärna lite med svartpeppar.

Fyll kalkonen med baconet. Ta och lägg även under skinnet för att köttet ska få smak av baconet och vitlöken. Trä försiktigt finger mellan skinnet och köttet så får du plats att fylla kalkonen. Vid vingarna och vid klubborna kan du sticka hål med kniv för att komma in under skinnet. Salta och peppra sedan kalkonen ordentligt överallt, både utanpå och innanför.

Lägg kalkonen (med bröstsidan nedåt) tillbaka på ugnsäkra fatet och häll lite matolja över. Lägg kalkonen i ugnen och låt det få färg. När den börjar ta färg sänker du ugnsvärmen till 175 grader. Beräkna gräddningstiden till cirka 30 minuter per kilo. Efter halva gräddningstiden vänder du på kalkonen. Ös gärna kalkonen med skyn några gånger under gräddningen så att den får den fina rostbruna färgen. Du kan även testa och se att kalkonen är färdig när det kommer en klar och genomskinlig saft från köttet.

På nyårsbordet fanns även kalvfilé, ugnsbakad potatis, bearnaisesås (champinjonsås till kalkonen) och en god sallad.

Till efterrätt blev den en god smarrig Nougatkladdkaka, recept kommer senare…

Ha nu en riktigt god fortsättning på det nya året.

Nadja

bloglovin

14 kommentarer

  • Nadja

    Hej Chrissie,
    Jag följde bara anvisningarna som stod på förpackningen runt om kalkonen. De rekommenderade 30 min/kg och som du ser blev kalkonen jättefin.

     
  • Chrissie

    Hej!
    Din kalkon ser väldigt god ut på bild men hur i allsin dar får du den färdig på 30 min per kg. COOP provkök rekommenderar 2-2.5 tim till en liten kalkon på 2-3 kg och 3-4 tim för en fågel på 4-5 kg. Det är jätteledsamt med hungriga gäster som väntar på en middag som aldrig blir klar!

     
  • Pialotta

    Fågel som Anka och Kalkon är ju så gott så:-))
    Härligt att fylla med det man gillar i kalkonen.
    Den där kladdkakan du.. Mums, men nu för det banne mig bli lite vett i kalorimängden efter Julhelgen för min del.. men det där är väl bara något man säger;-)
    Gott Nytt Matår:-))

     
  • Camilla

    Jag ska försöka mig på kalkonmiddag på söndag, håller tummar och tår för att det ska lyckas. Tack för en bra och inspererande blogg. God fortsättning på det nya året. // Camilla

     
  • Kryddburken

    Hej Nadja! Och god fortsättning önskar jag dig! Hoppas nyåret varit toppen med god mat och firande! Men det ser ju ut som om maten blev succé! Kalkon är en favorit! Stor kram från mig! Vi hänger väl ihop i matbloggsåret 2010 också!

     
  • Jessica

    God fortsättningen på er med =). Låter som en toppengod kalkon. Har själv aldrig gett mig på att laga en hel kalkon men denna låter grymt god att jag nog måste ge mig på det nån gång.

    Ha en bra dag!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.