Citronkaka med vallmofrö

 

Det blev ganska mycket bakande för mig i lördags och tyvärr så hann jag inte baka matbröd som jag hade velat. Detta recept har jag haft på lut att prova nu ett tag. Det var vallmofröna som gjorde att jag fastade för receptet. Oftast så har vi bara vallmofrö på bröd som dekoration och inte i kakorna. Nyfiken som jag är var jag bara tvungen att prova. Resultatet blev mycket gott, en sockerkaka med svag smak av citron och dekorativa svarta prickar.

Citronkaka med vallmofrö

Orginalreceptet hittade jag på Alltommat.se. Några justering har jag  dock gjort, lagt till vaniljsocker i smeten och jag använde kokos när jag bröade formen.

Detta behöver du till en kaka:

2 dl mjölk, 45 g vallmofrö, 250 g mjukt smör, 2 1/2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 3 ägg, 1 citron, 5 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, ev kokos till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform med hål i mitten. Blanda mjölk och vallmofrö i en kastrull och värm till kokpunkten. Låt svalna. Vispa smör och socker mycket poröst. Tillsätt äggen ett i taget. Riv av citronskalet och spara det till garnering. Pressa ur saften och blanda den i kaksmeten. Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda ner omväxlande med mjölken. Häll smeten i formen och grädda på första falsen nerifrån cirka 1 timme. Låt kakan ånga av, stjälp upp den och låt den svalna under formen. Servera den eventuellt garnerad med citronskalet.

bloglovin

6 kommentarer

 • Nadja

  Hej Helene. Det finns både vita och svarta sesamfrön. På ICA finner du dock nog bara de vita och de blir gyllene till färgen efter gräddningen. De vita blir även lite mer ”nötiga” i smaken efter gräddningen och kan piffa upp ett bröd rätt så bra. De svarta hittade jag i min närbutik bland utländska kryddor i en lite större påse. I utländska livsmedelsaffärer finns dom säkert också, där kan man finna rätt så intressanta saker. Hälsningar Nadja

   
 • Helene

  Hej
  Ser jättegott ut! Har funderat flera gånger på att använda vallmofrön i baket men vet inte riktigt vilken sort man ska köpa… de som finns på ICA/Konsum är ju helt vita och smakar inte speciellt mycket alls. Ändrar de färg och smak när de bakas? eller finns det någon speciell sort som man ska köpa? /Helene

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.