Djuvec – risrätt från Balkan

 

Djuvec är en risrätt från Balkan och det här är min variant. Man kan göra Djuvec helt vegetarisk eller med fläsk-,nöt- eller lammkött. Min variant är med kyckling och en massa goda grönsaker. Grönsakerna kan också varieras efter eget tycke men vanligast använder man tomat, paprika, lök, vitlök, morot och potatis. Först fräser man allt som hastigast i panna och sedan får allt gotta till sig i ugn. Gott att servera till det här är en tomatsallad eller vitkålssallad. Det här är en sats till 6 portioner men låt dig inte avskräckas, rätten är perfekt till matlåda dagen efter.

 

Till 6 portioner behöver man:

500 gram kycklingfilé

1 msk rapsolja

2 stora gula lökar

2 större morötter

2 röda paprikor

150 gram gröna ärter

2 vitlöksklyftor

2 potatisar

2 ½ dl sköljd långkornigt ris

1 tetra passerade tomater/finkrossade tomater

2 dl vatten

1 msk vegeta (allkrydda från Balkan – går att ersätta med salt)

salt, peppar efter eget tycke

Gör så här:

  1. Skär upp alla grönsaker och potatis i lite större bitar.
  2. Ta fram gröna ärterna ur frysen.
  3. Sätt ugnen på 225 grader så att den hinner bli varm.
  4. Skär kycklingen i större bitar och fräs den snabbt på högt värme i en större traktörpanna. Kycklingen ska få en fin stekyta men behöver inte vara genomstekt.
  5. Lägg kycklingen i större ugnsform, gärna en som är lite djupare. Salta lite lätt.
  6. Fräs sedan löken, paprikan och morötterna i samma panna som kycklingen en liten stund.
  7. Lägg till vitlök, potatis och gröna ärter på slutet och fräs i någon minut till.
  8. Skölj riset ordentligt och häll i den tomat och vatten i pannan. Blanda väl.
  9. Krydda och låt det puttra i några minuter.
  10. Häll över allt i ugnsformen över kycklingen och blanda.
  11. Lägg över aluminiumfolie och lägg ugnsformen i ugnen i cirka 30 minuter.
  12. Efter 30 minuter så provar du och ser om riset har mjuknat (lägg annars i lite mer vätska och låt det vara kvar i ugnen en stund till).
  13. Om riset har mjuknat så tar du av folien, smakar om det behövs mer salt och peppar,  låter rätten vara kvar i ugnen i ytterligare ca 10 minuter så att den får fin färg. Klart.

ViktVäktarna

  • WW Points: totalt har rätten 30 points. Vid 4 portioner blir det 8 points, vid 6 portioner blir det 5 points.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.