Surdegsbaguetter

 

Då har jag testat att baka något gott med vetesurdegen som jag lagt. För att vara ett första försök så blev det otroligt lyckat och kommentaren här hemma var: dessa ska du baka lite oftare!. Mitt råd när du bakar dessa är att se till att ugnen är riktigt het och låt de gräddas tiden ut. I receptet så står det mellan 15-20 minuter och när jag gräddade dem i 20 minuter så blev de sprödare och porösare än vid 15 minuter.

Surdegsbaguetter

Receptet nedan är från Martin Johanssons bok ”Surdegsbröd”. Han är min guru när det gäller brödbak. Bröden smakade inte så pass mycket ”surdeg” som det kan smaka när man köper ute i bagerierna. Jag tror det beror på att min surdegsgrund är ny. I skrivande stund ligger en ny sats av dessa goda baguetter på jäsning och surdegen är några dagar äldre, så vi får se om det smakar mera denna gång och om inte, så är de sååå goda ändå.

SurdegsbaguetterSom andra bröd av Martin så är även dessa mycket enkla att göra. Det enda som behövs är egentligen planering då principen går ut på långjäsning för smakens skull. Du börjar med degen redan på kvällen innan.

Detta behövs för 6 stycken baguetter:

Fördeg: 100 g (1 dl) vetesurdegsgrund, 5 g jäst, 400 g (4 dl) vatten, 300 g (5 dl) vetemjöl special, 100 g (1 1/2 dl) grahamsmjöl

Deg: 250 g (2 1/2 dl) ljummet vatten, 550 g (9 dl) vetemjöl special, 20 g (1 msk) salt

Gör så här:

DAG 1 kväll: Rör ihop surdegsgrund, jäst och vatten i en bunke och tillsätt mjölet. Blanda för hand till en slät smet. Täck bunken med plast och ställ i kylskåpet över natten.

SurdegsbaguetteDAG 2, morgon: Blanda alla ingredienser (fördeg + deg) utom saltet och kör 8 minuter i en degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite mera fart). Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska ha bra spänst och bör släppa en aning från bunkens kanter. Den ska vara aningen klibbig utan att kleta fast på fingrarna om man tar i den. Känns den inte klar, låt vila 5 minuter och kör sedan några minuter till. Bilden ovan visar fördegen efter en natt i kylen.

Smörj en plastlåda med rapsolja, lägg över degen i lådan och sätt på locket. Markera gärna på lådan var degen befinner sig. På så sätt har du koll på hur den jäser. Låt degen jäsa till drygt dubbel storlek, vilket kan ta 2-3 timmar.

Surdegsbaguetter

Under tiden degen jäser viker du ihop den två eller tre gånger den ligger i lådan. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nedifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns.

Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Placera en plåt (eller om du har baksten) i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.

Surdegsbaguetter

Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö på lite mjöl och dela degen i sex bitar, skruva dem ett halvt varv och lägg dem i baguetteplåtar. Du kan nu välja att låta det vila i 20 minuter eller sätta in brödet direkt i ugnen. Lägg även några isbitar på den nedre plåten. Efter 10 minuter vädrar du ur ugnen genom att öppna och stänga luckan. Upprepa vädringen några gånger under bakningen. När baguetterna har fått ordentligt med färg tar du ut dem, det kan ta mellan 15-20 minuter. Mot slutet kan du vrida baguetterna lite, då får de fin färg runt om.

Surdegsbaguetter

Recept: Martin Johansson

Foto: Nadjaskitchen.se

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.