Potatismoussaka

 

Detta är en riktigt god ”allt-i-ett” rätt. Här hemma så föredrar vi moussaka med potatis, den är lite godare tycker vi, men vill du göra en med aubergine så finns även ett sådant recept HÄR. Eller varför inte variera gång efter gång.  Servera gärna en god vitkålssallad till moussakan, för det passar så bra ihop. Smaklig måltid!

TIPS: Potatismoussaka med quornfärs 

Potatismoussaka-propoints-vvtillsammans-nötfärs-köttfärs-potatis-propoints-

Till 4 portioner behöver du:

ca 500 g nötfärs (10 %)

2 tsk olja

1 gul lök

1 tetra passerade tomater

oregano

1 vitlöksklyfta

salt

peppar

8 potatisar

3 ägg

1/2 dl vatten

Gör så här:

  1. Skala och hacka löken. Fräs den utan att den får färg i lite matfett.
  2. Lägg till sedan nötfärsen och bryn den tills all vätska är borta.
  3. Häll i passerade tomater. Krydda med salt, peppar och oregano.
  4. Pressa i vitlöksklyftan och låt allt puttra i några minuter. Smaka av.
  5. Skala och skiva under tiden potatisen som till en potatisgratäng. Hur många beror på hur stor ugnsform du använder (min är 25 x 30 cm och jag tror att jag hade 6 större potatisar).
  6. Smörj formen och lägg hälften av potatisskivorna på botten.
  7. Fördela sedan köttfärsen över potatisarna och lägg sedan resten av potatisskivorna ovanpå.
  8. Vispa ihop äggen med mjölken och fördela den över rätten.
  9. Salta och peppra lite ovanpå.
  10. Grädda i ugnen (225 grader) tills potatisen har mjuknat och fått färg, cirka 30-40 minuter.
  11. Glöm inte att servera lite grönsakerna till måltiden.

ViktVäktarna

  • WW Points:  Totalt har receptet 43 points. Det blir vid 4 portioner 11 points per portion och vid 6 portioner bli det 7 points per portion.

4 kommentarer

  • Nadja

    Hej Maria, ja detta är en jättegod rätt som man tyvärr lätt glömmer bort.

    Ha en toppenfin dag du med 🙂

    Hälsningar Nadja

     
  • Maria

    O halle da, nu var man tillbaka till 80-talet. Minns min mor som gjorde den o hela familjen älskade rätten, men hadde alldeles glömt bort denna klassiker. STORT tack, kommer att göra den i veckan o bli nostalgisk hahaha. Känner redan hur det vattnas i munnen :)) Ha en go dag Kram!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.