Trefärgad chokladmoussetårta

 

Gillar du choklad? Då ska du absolut prova på denna underbara moussetårtan. Himmelsk mjuk krämig choklad av tre olika sorter på en god mandelbotten. Den tar tid att laga men tro mig … den är absolut värt det. Den kan med fördel tillagas dagen innan och vill du ha en mer ”vuxen” smak på det hela kan man lägga i en matsked konjak eller rom i till exempel den mörka chokladen.

Trefärgad chokladmoussetårta

Detta behöver du till en tårta:

200 g mandelmassa, 2 ägg, 2 msk kakao, 3 gelatinblad, 4 dl vispgrädde, 100 g vit blockchoklad, 3 äggulor, 2 msk vatten x 3, 100 g ljus blockchoklad, 100 g mörk blockchoklad, ev 1-2 msk mörk rom eller konjak, nougat till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Riv mandelmassan på ett rivjärn. Tillsätt äggen ett i taget och sedan kakaon. Rör till en jämn smet. Bred ut smeten på ett välsmord och bakpapperklädd liten plåt (ca 17 x 25 cm). Grädda mitt i ugnen i 12-14 minuter. Lossa botten från formen och papperet och låt kallna. Låt formen kallna och klä den sedan invändigt med plastfolie. Lägg tillbaka botten i formen. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten, i minst 5 minuter och låt dem ligga kvar tills du använder upp dem. Vispa grädden till ett fast skum med elvispen.  Bryt den vita chokladen i mindre bitar och smält den över vattenbad. Tillsätt 1 äggula och vattnet och rör om. Ta upp och smält ett av gelatinbladen i en liten kastrull. Häll gelatinen i chokladen under omrörning och vänd sedan i 1/3 av grädden. Bre ut moussen i formen och låt stå kallt i minst 1 timme innan du fortsätter med nästa fyllning.

Gör de andra chokladmousserna på samma sätt. Bred på den ljusa moussen på den vita och låt det igen stå kallt i minst 1 timme innan du lägger på den mörka chokladmoussen. När du till sist lägger den mörka moussen så låter du det stå kallt i minst 3 timmar innan du skär och serverar tårtan. Garnera tårtan med lite nougat. Lyft upp moussen med hjälp av plastfolien och skär den i skivor med en vass kniv värmd i varmvatten.

Trefärgad chokladmoussetårta

Denna tårta är en dröm för chokladälskaren, den är mjuk och len och det smälter i munnen. Nästa gång så ska jag prova göra den i en avlång brödform så att varje chokladlager blir lite tjockare, tror det skulle bli så mycket snyggare för ögat. Jag funderar även att byta ut den mörka blockchokladen mot riktigt fin 75 % chokald för att få den mörka fina kontrasten. Nu måste jag nog ta mig en liten bit…

bloglovin

23 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.