Havre- och rågrutor

Detta är ett mycket lättbakat och saftigt bröd. Brödet trycks ut direkt i långpannan och får jäsa där en andra gång. Receptet kommer ursprungligen från Allt om Mat. se. Jag hade dock inte farinsocker hemma så jag bytte ut den mot vanligt socker, men skulle ha tagit honung i detta fall, det hade nog passat bättre. Brödet var helt okej, har dock ätit godare.

Havre och rågrutor

Detta behövs för en långpanna,ca 16-18 bitar:

Deg: 50 g jäst, 6 dl mjölk, 2 msk rapsolja, 2 msk brun farin, 1 msk salt, 2 dl havregryn, 1 liter rågsikt, 4 dl vetemjöl

Pensling: vatten

Garnering: 1/2 dl havregryn

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm (37 grader). Häll lite av mjölken över jästen och rör tills den har löst sig. Tillsätt resten av mjölken, olja, farin, salt, havregryn. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släpper bunkens kanter. Strö över lite mjöl och låt degen jäsa övertäckt cirka 40 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Tryck ut degen i en väl smord långpanna, cirka 30 x 40 cm. Skär degen i 16-18 rutor med en degskrapa och nagga degen med en gaffel. Låt den jäsa igen övertäckt cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla degen med vatten och strö över havregryn. Grädda brödet mitt i ugnen cirka 18 minuter. Låt brödet svalna på galler innan den bryts i bitar.

Källa: alltommat.se

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Havre- och rågrutor

  1. Brödet ser ju riktigt luftigt och fint ut. Måste också ta tag i brödbakandet, har slarvat det sista med egenbakat, vilket är synd för det är ju så mycket godare.

    Ha en bra dag!

  2. Att baka bröd i långpanna är verkligen bekvämt! Måste prova ditt recept någon dag, de ser jättegoda ut.

  3. Kul att du hittat in till mig 🙂 Du hade också en fin sida. Jag saknar att baka, det var längesedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *