• Middagsmenyer

    Veckans middag nr: 118

    Nu är det bara några dagar kvar på bokslutsarbetet och tillvaron kan bli normal igen, det vill säga jag kommer tillbringa lite mera tid i köket. Tack för att ni har tålamod med att inläggen är så glesta. Jag har flera idéer på gång och så fort jag har fått lite tid över så sätter jag igång. Det kommer bli lite indiskt, lite fisk, lite snabblagat och så lite sött förstås. Jag har även fått förfrågan om jag kommer med fler recept inom kategorien ”Viktväktarrecept”, det vill säga recept som är propointsuträknade. Jag ska försöka komma med fler, men då jag ej har tillgång till deras kalkylator längre, så kan jag inte lova att uträkningen blir helt korrekt. Ha nu en bra vecka allesammans! Nadja

    ~Veckans middag nr: 118~

    Måndag: Kyckling Paneng Red Curry

    Röd kasslergratängTisdag: Röd kasslergratäng

    Hoki med gräddig purjolökssåsOnsdag: Hoki i gräddig purjolökssås

    Tomatsoppa med ost och tortelliniTorsdag: Tomatsoppa med ost och tortellini

    Baconlindade färsjärpar

    Fredag: Baconlindade färsjärpar

    Lördag: Tortillalasagne med kyckling

    Söndag: Gremolatakotletter

    SockerkakaVeckans söta: Sockerkaka

     
  • Middagsmenyer

    Veckans middag nr: 117

    Då var det dags igen för ”Veckans middag”. Denna vecka blir det lite i nyttighetens tecken. Många ger sig själva ett nyårslöfte (bland annat jag) att äta lite nyttigare och tänka lite på vad man stoppar i sig. Jag tror inte på att man ska utesluta något från kosten så som till exempel kolhydrater. Vem har blivit tjock på kokt potatis? Nej, kokt potatis är mättande och bra. Den kan man absolut inte äta för mycket av. Friterad pommes är dock en annan historia. Där har du oljan som potatisen suger i sig som är boven i dramat men fortfarande inte potatisen. Annat man (läs jag) gör fel på är att man äter för mycket sötsaker och tar gärna lite extra av maten då det är supergott. På så sätt utökar man sin vanliga portion rätt så snabbt.

    En enkel men bra regel att följa är att fylla ena halvan av tallriken med grönsaker. Den andra halvan delar du på hälften och fyller den ena med proteiner (fisk, kött, ägg m,m,) och den andra med kolhydrater (kokt potatis, ris, pasta). Enkelt att följa och bra. Tänk dock på att inte ”bygga” på höjden. Att ha förbud är inte bra utan tillåt dig allt, men inte alltid. Ät frukost, lunch och middag. Glöm inte mellanmålen, ta då gärna en frukt eller gör en god och mättande smoothie. Tänk långsiktigt och ta sedan en dag i taget, ge inte upp om du råkar gå in på villospår utan fortsätt som om inget har hänt. Rör på dig så ofta du kan, så blir det toppen.  Nu ska jag sluta skriva till mig själv utan låta er få nya tips på middagar. Må så gott och jag hoppas 2013 blir superfin åt oss allihopa. Kram Nadja

    ~Veckans middag nr: 117~

    Mangocurry couscous med kyckling och grönsakerMåndag: Mangocurrycouscous med kyckling

    Fisk med örter. chili o gräslökTisdag: Fisk med örter och chili

    Onsdag: Chiliburgare

    Torsdag: Potatissoppa med purjolök och majs

    Senapsbiff med stekta grönsakerFredag: Senapsbiff med stekta grönsaker

    Skinkstek med grönskaerLördag: Skinkstek med kokt potatis

    Kyckling i dragonsås med purjolökSöndag: Kyckling i dragonsås med purjolök

    FruktsalladVeckans söta: Fruktsallad

     
  • 11 och mer points,  Efterrätter,  Nyår,  WW Points

    Crème Anglaise med jordgubbskräm

    Med detta recept vill jag tacka alla er trogna läsare för att ni har följt min blogg under 2012. Tusen tack! Receptet kommer från Roy Fares bakbok ”Sweet”. I skrivande stund har vi inte ätit upp denna fina efterrätt men smetet till Crème Anglaise utlovade mycket gott när jag provsmakade den igår. Roy skriver att det är viktigt att den får stelna ordentligt innan man fyller på med jordgubbskrämen, så jag gjorde den kvällen innan för att spara på lite tid. Jag lovar att återkomma och berätta vad gästerna och vi tyckte om efterrätten. Jag har använt mig av frysta jordgubbar och det gick bra. Men om man kommer åt färska så är det alltid bättre, speciellt till garneringen.

    Ett stort TACK för 2012 och jag hoppas att ni väljer att läsa bloggen under 2013 också. Önskar er ett GOTT NYTT ÅR! Kramar Nadja

    Crème Anglais med jordgubbskrämTill 6 portioner behöver du:

    Crème Anglaise: 1 1/2 gelatinblad, 100 g äggula (ca 5 stycken), 120 g strösocker (1 1/3 dl), 1/2 vaniljstång, 50 g mellanmjölk (1/2 dl), 250 g grädde (2 1/2 dl) (max 20% för oss viktväktare)

    Jordgubbskräm:350 g jordgubbar, 50 g strösocker (1/2 dl), 50 g vatten (1/2 del), 1/2 citron (färskpressad saft ifrån den), 3 g malen kardemumma (1 tsk), 15 g maizena majsstärkelse (1 3/4 msk), 20 g vatten (ca 1 1/2 msk)

    Garnering: jordgubbar och riven vit choklad (10 gram för oss viktväktare)

    Gör så här:

    Börja med Crème Anglaise då den måste få stelna innan man lägger på jordgubbskrämen. Lägg gelatinet i kallt vatten. Rör ihop äggulor och socker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt mjölk samt grädde och koka upp under omrörning. Plocka upp vaniljstången och rör ner blandningen i bunken. Blanda väl och häll tillbaka i kastrullen. Värm upp krämen under konstant omrörning på låg värme tills den börjar tjockna. Häll sedan genast krämen i en annan bunke för att avbryta värmeutvecklingen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i krämen och blanda väl. Häll krämen i serveringsglas och låt stå i kylen tills den har stelnat, cirka 1 1/2 timme, alternativt 30 minuter i frysen om man har det bråttom.

    Crème Anglais med jordgubbskräm

    Gör jordgubbskrämen så här: Skölj, ansa och halvera jordgubbarna. Lägg jordgubbar, socker, 50 gram vatten, citronsaft och kardemumma i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt småkoka i cirka 3 minuter. Mixa blandningen till en slät sås med en stavmixer. Passera såsen genom en sil ner i en kastrull. Blanda maizena och vatten och rör ner detta i såsen. Koka upp, sänk värmen och låt småkoka tills krämen har tjocknat, cirka 2 minuter. Rör om hela tiden. Låt svalna. Fördela den avsvalnade jordgubbskrämen jämnt i serveringsglasen. Dela jordgubbar (om du har färska jordgubbar) i bitar och garnera tillsammans med riven vit choklad.

    022GOTT NYTT ÅR!

    ViktVäktarna

    • WW Points: 15 points per portion
     
  • 6-10 Points,  Jul,  Mjuka kakor,  WW Points

    Mjuk pepparkaka med apelsinglasyr

    Detta får bli ett mycket snabbt inlägg då julen knackar på dörren. Jag vill dela med mig av detta goda recept som är perfekt till julbordet då man bakar det i långpanna. Det räcker till många. Denna mjuka pepparkaka påminner mig lite om morotskaka fast med juliga smaker. Jag önskar er alla en riktigt fin GOD JUL!

    Mjuk pepparkaka med apelsinglasyr

    Till en långpanna (ca 30 x 40 cm) behöver du detta:

    Pepparkaka: 200 g rumsvarmt smör/margarin 80%, 4 dl strösocker, 4 ägg, 3 dl gräddfil (12%), 3 msk pepparkakskrydda, 2 tsk bikarbonat, 6 dl vetemjöl,

    Glasyr:  100 g rumsvarmt smör/margarin 80%, 2 dl florsocker, 2 msk pressad apelsin, 2 äggulor

    Garnering: strimlad apelsinskal

    Gör så här:

    Rör smör och socker pösigt. Tillägg äggen ett i taget under omrörning. Blanda i gräddfilen. Blanda ihop pepparkakskrydda, bikarbonat och mjöl separat och därefter rör du ner det i äggblandningen. Rör till en slät smet.

    Mjuk pepparkaka med apelsinglasyr

    Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna. Grädda i nedre delen av ugnen (175 grader) i cirka 25-30 minuter. Låt den svalna ordentligt.

    Mjuk pepparkaka med apelsinglasyr

    Rör ihop glasyren så här: Rör rumsvarmt smör och florsocker i en bunke. Tillsätt apelsinsaft och äggulor. Rör samman till en slät glasyr och bred ut den över den avsvalnade kakan. Garnera eventuellt med strimlad apelsinskal. Låt stå svalt.

    ViktVäktarna

    • WW Points: totalt har detta recept 329 points med smör och 302 points med margarin 80%. Dela det med antalet bitar du skär upp, tex: vid 40 bitar så blir det 8 points per bit oavsett val av matfett.
     
  • 6-10 Points,  Godis,  Jul,  WW Points

    Snickerspraliner

    Dessa snickerspraliner är försvinnande goda. Passar perfekt till alla tillfällen och inte bara nu över jul. Jag fann grundrecept på baka.se men har dock ändrat lite (som vanligt). Storleken på pralinerna avgör även mängden. Jag gjorde i storleken ”normalstora chokladbollar” och fick cirka 25 stycken. Det skulle nog ha blivit någon mer men smeten var ju så god…

    Snickerspraliner

    Detta behöver du till cirka 25 stycken praliner:

    100 g smör, 3 dl havregryn, 1 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 2 msk kakao, 1 msk kallt kokt kaffe eller vatten, 4 msk jordnötssmör, 1 rulle Center choklad med kolafyllning, 1 dl salta jordnötter, 200 g ljus choklad

    Gör så här:

    Börja med att blanda ihop smör, havregryn, socker, vaniljsocker, kakao och kaffe i en bunke. Rör sedan ner jordnötssmöret.

    Snickerspraliner

    Lägg i Centerchokladen och krama sönder dem i smeten så att kolasåsen rinner ut och chokladen blir till mindre bitar. Blanda även i jordnötterna (hacka dem i mindre bitar om så önskas). Ta en klick smet i handen och forma den till lagom stor boll och lägg på ett fat. Gör likadant med resten av smeten och ställ kallt i någon timme.

    Snickerpraliner

    Smält chokladen över ett vattenbad, temperera den gärna, och doppa sedan pralinerna i chokladen. Låt det rinna av ordentligt och ställ pralinerna på bakplåtspapper för att stelna. När de har stelnat så kan placera dem i små fina pappersformar. Nu är de redo att avnjutas. Förvaras i kyl om du inte har tempererat chokladen.

    Viktväktarna:

    • WW Points: hela satsen har 192 points med smör och 183 points om man använder 80 % margarin. Det blir 6 points per boll vid 30 stycken (oavsett om man använder smör eller margarin).
     
  • Middagsmenyer

    Veckans middag nr: 116

    Nu är det en vecka kvar till jul. Har ni avklarat julklappsinköpen ännu? Jag har bara en kvar och den tänkte jag fixa idag. Sedan är det dags för planering för vad som ska bakas till självaste julafton. Det finns många goda recept under kategorin Julbak om ni behöver tips och idéer. Låt inte julstressen ta grepp om er utan försök njuta av varje dag som den kommer, allt brukar bli bra till slut. Här får ni ytterligare lite tips på veckans middagar, inte så mycket ”juligt” för det brukar man få nog av ändå. Trevlig vecka! Nadja

    ~Veckans middag nr: 116~

    Tikka Masala kycklinggrytaMåndag: Tikka Masala

    Chilibiffar i pepprig gräddsåsTisdag: Chilibiffar i pepprig gräddsås

    Onsdag: Korv med krämig bonjour vitlök

    Sesamhoki i mild citronsåsTorsdag: Sesamhoki i mild citronsås

    NachotallrikFredag: Nachotallrik

    Kesopaj med grönsakerLördag: Kesopaj med grönsaker

    Julskinka med senaSöndag: Julskinka med senapsgriljering

    Saffranscupcakes med vit chokladgräddeVeckans söta: Saffranscupcakes med vit choklad

     
  • 0-5 Points,  Fisk och skaldjur,  WW Points

    Fisk med örter, chili och gräslök

    2012: Då var det dags för lite fisk bland allt julgott. Jag passade på att prova kryddblandningen från Santa Maria som jag skrev om tidigare för någon vecka sedan. Kryddblandningen ”Citron och örter”  var helt okej och smakade mest dragon faktiskt. Det var enkelt och smidigt att tillaga, samtidigt som det var gott. Och inte nog med det, det tog mindre än en halvtimme att få det färdigt.

    Edit 161222: Kryddmixen kan vara svårt att hitta idag då receptet lades ut 2012. Men använd annars citronpeppar, valfria örter och lite chilihack så blir det något liknande

    Fisk med örter, chili och gräslök

    Du behöver detta till 4 portioner:

    ca 600 g valfri fisk, 2 dl crème fraiche lätt 15%, 1 påse Citron och örter (Santa Marias kryddblandning), 2 dl vatten, någon nypa hackad fryst chili, hackad gräslök

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en ugnsform med lite matfett. Fördela fiskbitarna i formen.

    Fisk med örter, chili och gräslök

    Vispa ihop crème fraiche tillsammans med vatten och kryddblandningen. Häll det sedan över fisken. Strö över lite hackad chili och gräslök efter tycke och smak.

    Fisk med örter, chili o gräslök

    Grädda fisken i cirka 20 minuter eller tills den blir vit, fast och fin.

    Fisk med örter. chili o gräslök

    Servera gärna med potatismos och haricots verts.

    ViktVäktarna

    • WW Points: 4 points per portion, lägg till points för potatis
     
  • Middagsmenyer

    Veckans middag nr: 116

    Jag hoppas ni gillade förra veckans recept och att ni hittade något som passade er i smaken. Nu är det exakt två veckor kvar till julafton och jag önskar att snön håller i sig och att vi får en vintervit jul, det vore vackert. Fler ”juliga” recept kommer men innan dess så ska ni få tips inför veckans middagar. Må så gott och jag önskar er en fin vecka! Nadja

    ~Veckans middag nr: 116~

    Måndag: Het kycklingsoppa med nudlar

    Tisdag: Köttbullar med gräddsås och potatis

    Onsdag: Ugnstekt falukorvspytt

    Torsdag: Citron- och vitlökshoki

    Fredag: Thailändsk kyckling med grön curry

    Lördag: Lasagne al forno

    Söndag: Kotlett i god paprika- och chilisås

    Veckans söta: Pepparkaksmuffins

     
  • 0-5 Points,  Godis,  Jul,  WW Points

    Choklad- och lakritsfudge

    När jag bjöd dessa på jobbet så blev de snabbt populära och man ville ha receptet på en gång. Perfekt balans mellan choklad och lakrits fick jag höra. Glad blev jag då jag ändrade på ursprungsreceptet rätt så mycket. Jag vill varna alla som gillar kombinationen av choklad och lakrits att dessa kan man inte bara ta en bit av…man tar gärna flera. Fudge är superenkelt att göra så prova gärna. Om du inte gillar lakrits så kan du göra dessa godingar istället: Chokladfudge.

    Till en liten plåt behöver du:

    4 1/2 dl socker, 2 1/2 dl vispgrädde/milda visp 20%, 100 g mörk choklad, 50 g smör, 1/2 dl ljus sirap, 8 msk lakritssås (jag använde mig färdig saltlakritssås till glass)

    Gör så här:

    Klä en liten bakplåt (23×30 cm) med bakplåtspapper. Lägg socker, vispgrädde, choklad, smör och sirap i en tjockbottnad kastrull och låt det koka upp på låg värme tills sockret har löst sig. Höj därefter värmen och låt koka i cirka 7-15 minuter. Gör ett kulprov i ett glas kallt vatten. Om den är klar så tar du bort kastrullen från värmen och låter det svalna till det är något varmare än fingervarmt.

    Vispa sedan fudgen tills den ljusnar i färgen. Häll i lakritssåsen och blanda runt. Häll upp fudgen i en form. Ställ in i kylen för att stelna. Skär i lagom stora bitar. Förvara dem gärna svalt om inte allt äts upp på en gång.

    ViktVäktarna

    • WW Points: receptet ovan är 227 points med Milda Visp 20%. Dela det med antalet bitar du skär upp, tex: vid 50 bitar så blir det 5 points/bit.
     
  • 0-5 Points,  Jul,  Kondisbitar,  WW Points

    Snöbollar

    Dessa bollar är mycket enkla att göra. De smakar bäst kalla, så förvara dem i kylen. Om du inte vill rulla dem i kokos, så går det bra att rulla dem i strössel, nötkross eller varför inte i riven choklad. Snöbollarna är ganska mäktiga så gör dem inte för stora.

    Till cirka 30 bollar behöver du:

    125 g vit choklad, 100 g smör, 1 tsk vaniljsocker, 4 msk florsocker, kokos att rulla i (1 ½ dl)

    Gör så här:

    Smält chokladen försiktigt över ett vattenbad. Chokladen får inte blir för varm eller koka. Klicka i små bitar av smöret och låt det smälta. Blanda väl. Tillsätt vanilj- och florsocker. Ställ massan i kylskåp en stund för att den ska stelna.

    Forma till små bollar och rulla dem i kokos. Förvara bollarna i kyl och norpa åt dig en då och då….

    ViktVäktarna

    • WW Points: hela satsen har 122 points. Dela det med antalet bollar du gör, vid tex 30 st så får varje boll 4 points.