Crème Anglaise med jordgubbskräm

 

Med detta recept vill jag tacka alla er trogna läsare för att ni har följt min blogg under 2012. Tusen tack! Receptet kommer från Roy Fares bakbok ”Sweet”. I skrivande stund har vi inte ätit upp denna fina efterrätt men smetet till Crème Anglaise utlovade mycket gott när jag provsmakade den igår. Roy skriver att det är viktigt att den får stelna ordentligt innan man fyller på med jordgubbskrämen, så jag gjorde den kvällen innan för att spara på lite tid. Jag lovar att återkomma och berätta vad gästerna och vi tyckte om efterrätten. Jag har använt mig av frysta jordgubbar och det gick bra. Men om man kommer åt färska så är det alltid bättre, speciellt till garneringen.

Ett stort TACK för 2012 och jag hoppas att ni väljer att läsa bloggen under 2013 också. Önskar er ett GOTT NYTT ÅR! Kramar Nadja

Crème Anglais med jordgubbskrämTill 6 portioner behöver du:

Crème Anglaise: 1 1/2 gelatinblad, 100 g äggula (ca 5 stycken), 120 g strösocker (1 1/3 dl), 1/2 vaniljstång, 50 g mellanmjölk (1/2 dl), 250 g grädde (2 1/2 dl) (max 20% för oss viktväktare)

Jordgubbskräm:350 g jordgubbar, 50 g strösocker (1/2 dl), 50 g vatten (1/2 del), 1/2 citron (färskpressad saft ifrån den), 3 g malen kardemumma (1 tsk), 15 g maizena majsstärkelse (1 3/4 msk), 20 g vatten (ca 1 1/2 msk)

Garnering: jordgubbar och riven vit choklad (10 gram för oss viktväktare)

Gör så här:

Börja med Crème Anglaise då den måste få stelna innan man lägger på jordgubbskrämen. Lägg gelatinet i kallt vatten. Rör ihop äggulor och socker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt mjölk samt grädde och koka upp under omrörning. Plocka upp vaniljstången och rör ner blandningen i bunken. Blanda väl och häll tillbaka i kastrullen. Värm upp krämen under konstant omrörning på låg värme tills den börjar tjockna. Häll sedan genast krämen i en annan bunke för att avbryta värmeutvecklingen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i krämen och blanda väl. Häll krämen i serveringsglas och låt stå i kylen tills den har stelnat, cirka 1 1/2 timme, alternativt 30 minuter i frysen om man har det bråttom.

Crème Anglais med jordgubbskräm

Gör jordgubbskrämen så här: Skölj, ansa och halvera jordgubbarna. Lägg jordgubbar, socker, 50 gram vatten, citronsaft och kardemumma i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt småkoka i cirka 3 minuter. Mixa blandningen till en slät sås med en stavmixer. Passera såsen genom en sil ner i en kastrull. Blanda maizena och vatten och rör ner detta i såsen. Koka upp, sänk värmen och låt småkoka tills krämen har tjocknat, cirka 2 minuter. Rör om hela tiden. Låt svalna. Fördela den avsvalnade jordgubbskrämen jämnt i serveringsglasen. Dela jordgubbar (om du har färska jordgubbar) i bitar och garnera tillsammans med riven vit choklad.

022GOTT NYTT ÅR!

ViktVäktarna

  • WW Points: 15 points per portion

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.