En enkel sockerkaka…

 

Glöm inte bort hur gott det är med en enkel sockerkaka. Oftast vill man göra något lite tjusigare och lite mer avancerat men när en sockerkaka serveras så brukar det vara mycket uppskattat. Bjud barnen på lite sockerkaka och saft och du har räddat deras dag eller ta en bok och sätt dig i solen med en kaffekopp och en skiva sockerkaka och din dag är räddad. Här har jag ”bröat” formen med kokosflingor istället för ströbröd, det ger kakan en annan touch. Baka och njut!

Till en sockerkaka behöver du:

50 g smör, 2 ägg, 2 dl socker, 3 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker eller rivet skal av 1/2 citron, 1 dl laktosfri mellanmjölk eller vatten, ströbröd (1/3 dl) eller kokos till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång form som rymmer cirka 1 1/2 liter. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker eller citronskal. Rör ner blandningen i äggsmeten. Tillsätt matfettet och vätskan. Rör om tills smeten är jämn och slät. Häll den i formen. Grädda sockerkakan i nedre delen av ugnen i cirka 35-40 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara torr.

ViktVäktarna

  • WW Points: totalt har sockerkakan 100 points om man bröar formen med ströbröd eller 103 points om man bröar den med kokosflingor. Dela det med antal bitar du skär upp, till exempel 12 bitar = 8 points per bit (ströbröd) eller 9 points per bit (kokos).

15 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.