Grekisk fläskkarré med tzatziki och medelhavssallad

Ytterligare ett recept från Linas matkasse. Detta var riktigt gott enligt alla i familjen. Marinaden var riktigt god men jag minskar nog på honungen nästa gång. Börja med att marinera köttet och sedan gör du allt annat, för att steka köttet går fort. Viktväktarmässigt så är fläskkarré inte det allra bästa köttet, propointsen försvinner snabbt då köttet har hög fetthalt. Men jag kan tänka mig göra denna rätt med kyckling istället eller annan magrare kött utan problem, för gott var det. Man kan även byta ut den ryska yoghurten mot en magrare variant för att få ner pointsen ännu mera, så alternativ finns.

Grekisk fläskkarré med tzatziki o medelhavssallad - linas matkasse - propoints - recept - viktväktarna -

Till 4 portioner behöver man:

600 g fläskkarré

Marinad: 1 msk torkad oregano, 3 msk olivolja/rapsolja, 1 msk honung, 1 tsk sambal oelek, finrivet skal av 1 citron, 2 vitlöksklyftor (pressade), 1/2 tsk salt, 1 krm svartpeppar

Tzatziki: 1/2 gurka, 2 dl rysk yoghurt, 1 pressad vitlöksklyfta, 2 krm salt, nymald svartpeppar

Medelhavssallad: 2 1/2 matvete, 3 tomater, 1/2 gurka, 1/2 röd lök, 1/2 kruka färsk oregano, 1 msk olivolja/rapsolja, 1 msk rödvinsvinäger (går bra utan), citronsaft, salt, svartpeppar

Gör så här:

Börja med att skära fläskkarrén på längden och skär den sedan i cm-tjocka skivor. Lägg i en skål. Blanda alla ingredienser till marinaden och häll det över köttet. Blanda ordentligt och låt det stå och dra en stund.

Grekisk fläskkarré med medelhavssallad med tzatziki - linas matkasse - recept - viktväktarna - propoints - matvete -

Gör nu tzatzikin: Grovriv gurkan och pressa ur saften. Lägg den i en skål och rör ner yoghurten och pressa in vitlöken. Salta, peppra och blanda ihop. Ställ skålen i kylskåpet medan du göra salladen. Lägg matveten på kokning enligt anvisningarna på förpackningen. Tärna under tiden tomaterna och gurkan, finhacka löken och oregano. Lägg allt i en salladsskål. Tillsätt matvete och smaksätt med olja, vinäger (jag hade ingen och hoppade över detta), pressad saft av den använda citronen, lite salt och nymald svartpeppar. Blanda ihop och smaka av. Hetta upp en stor stekpanna. Stek det marinerade köttet 3-4 minuter per sida, eller tills det är genomstekt. Servera grekisk fläskkarré med medelhavssallad och tzatziki.

Viktväktarna

Smartpoints: enligt receptet ovan så är det 21 smartpoints/portion. Men byter du ut fläskkarrén mot kycklingfilé så blir det 15 propoints/portion.

Propoints: enligt receptet ovan så är det 17 propoints/portion. Men byter du ut fläskkarrén mot kycklingfilé så blir det 14 propoints/portion.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *