Budapestrulle

 

Eftersom det är min födelsedag idag så kommer kommer här ett recept på en Budapestrulle. En klassiker som är så mycket enklare att göra än vad man tror. Detta vackra bakverk från Ungern serveras vanligtvis med mandarin-, persiko- eller aprikosbitar som fyllning. Men jag har hört att det är även supergott med hallon. Om man inte tål hasselnötter så går det lika bra med till exempel sötmandel. Jag gjorde själva botten dagen innan och lät sedan ett bakplåtspapper tillsammans med en lätt fuktig handduk ligga över botten. Detta för att den inte skulle torka ut. Dagen efter så gick det sedan hur lätt som helst att rulla ihop rullen. Visst blev den fin?

Budapestrulle

Till cirka 12 skivor behöver du:

Botten: 6 äggvitor, 3 dl strösocker, 1 1/2 dl hasselnötter

Fyllning: 1 burk mandarinklyftor  eller annan frukt, 4-5 dl vispgrädde + 2 tsk vaniljsocker

Garnering: lite av mandarinklyftorna + lite av grädden

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt sockret, lite i taget, under vispning. Vispa till en blank och fin maräng.
  3. Hacka nötterna.
  4. Bred ut smeten på plåt med bakpapper och strö på nötterna.
  5. Grädda nötmarängen mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
  6. Stjälp upp marängen på ett bakplåtspapper, be gärna någon om hjälp så att den inte går sönder.
  7. Dra försiktigt bort gräddningspapperet. Om du penslar lite kallt vatten på papperet så brukar det gå lite lättare.
  8. Låt svalna under en lätt fuktad bakduk.
  9. Ta mandarinklyftorna ur burken och låt de rinna av lite på hushållspapper. Lägg undan de finaste till garnering, 5-6 stycken, och resten kan du tärna i mindre bitar.
  10. Vispa upp grädden och smaksätt den med lite vaniljsocker mot slutet.
  11. Fördela nästan all grädde på botten men spara lite till garneringen, på ett ungefär 2 dl.
  12. Fördela mandarinbitarna över grädden.
  13. Rulla ihop botten från långsidan och lägg på ett avlångt serveringsfat.
  14. Spritsa resterande grädden på rullen och garnera med mandarinklyftorna. Klart!
  15. Låt rullen stå i kylskåp tills det är dags att servera den.

Budapestrulle

ViktVäktarna

  • WW Points: hela tårtan har 171 points med Milda Visp 20% (14 p/bit) eller 213 points med Vispgrädde 40% (18/bit)

6 kommentarer

  • Sara

    Tack och jag vill oxå pålägga att jag älskar din blogg och det du gör för maträtter fortsätt
    Big love

     
  • Nadja

    Hej Sara: Jag skar frukten som var till fyllningen i mindre bitar. Nötterna ska du också hacka i mindre bitar. Det finns färdighackade nötter att köpa om du vill göra det lättare för dig. Jag föredrar aprikos som fyllning men har hört att hallon ska vara supergott att ha i. Lycka till med din Budapestrulle!

    Hälsningar Nadja

     
  • Sara

    Hej
    Om jag använder aprikos ska jag skära dem i tunna delar el hur blir det och vilken frukt föredrar du och nötterna ska jag hacka dem tills dem blir små bitar el det spelar ingen roll

     
  • Kryddburken

    Oj va snygg Nadja! Detta lät verkligen läckert och gott, måste, måste bara prova! Jag älskar ju budapestrulle så det kan ju inte bli fel! 😉 Lite kul att nötterna ligger ovanpå, mycket snyggare ju!

    Ha en fin dag, kram kram Linda.

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.