Goda Ostfrallor

 

Jag fick ett litet paket från Skånemejerierna. I paketet låg Alleruds Prästost i en julförpackning tillsammans med en ostkniv och ett recept på Kuvertbröd. Det gav mig idén om att göra goda ostfrallor, det vill säga smält ost på vanliga frallor. Naturligtvis kan man använda vilken ost man än har där hemma, men för att få en lite starkare smak och känna av osten så bör man välja en lagrad ost.

Ostfrallor

Det du behöver till cirka 20 stycken frallor är:

50 g jäst, 4 dl fingervarmt vatten, 10 dl vetemjöl, 1/2 dl rapsolja, 1 msk sirap, 2 tsk salt, 2 dl riven ost (gärna lagrad), 1 ägg till pensling

Gör så här:

Lös upp jästen i det fingervarma vattnet och blanda sedan i allt utom osten. Arbeta degen gärna med en maskin eller elvisp i minst 10 minuter. Låt degen sedan jäsa till dubbel storlek.

Deg till ostfrallor

Rulla ut degen till en avlång bit på ett mjölad bakbord. Delen rullen i 20 lika stora bitar.

Bitar till ostfrallor

Lägg bitarna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa i 30 minuter till. Sätt ugnen på 225 grader så att den kan bli varm under tiden frallorna jäser. När de har jäst klart penslar du dem med ett uppvispat ägg och strör på den rivna osten. Grädda dem sedan mitt i ugnen i cirka 12 minuter eller tills de får fin vacker gyllenbrun färg.

Ostfralla

För att variera bröden så kan man istället för osten strö på vallmofrön, sesamfrö, pumpafrö, solrosfrö eller låta dem helt enkel vara ”nakna”.

Alleruds prästost

Tusen tack till Skånemejerier för den goa osten, den kommer användas till mer brödbak och till gratänger för att få en lite starkare ostsmak.

~***~

Vill du baka något fint julbröd? Varför inte göra Julgranbrödet?

Julgransbröd

Julgransbröd

~***~

 bloglovin

10 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.