Kvällsmatsbröd

 

Jag dammade av min kokbok ”Brödglädje” och såg detta recept på en gång. Tror mig minsann att jag har bakat det en gång tidigare. Receptet är perfekt till det lilla hushållet och till det stora så är det bara att dubblera och göra två bröd. Till er nybörjare så passar detta bröd mycket bra, tycker det är svårt att misslyckas med den. Tidsangivelserna för jäsning är som alltid på ett ungefär, bättre att verkligen se efter att degen har blivit dubbel så stor. Jag gjorde bara en sats och vi åt upp det till soppan utan problem. Bryt bara loss en bit och mumsa i dig. Det är ju så gott med nybakat bröd, speciellt när det fortfarande är varmt och med en klick smör som bara smälter….

Till ett bröd behöver du:

25 g jäst, 2 dl vatten, 2 msk olja (raps eller oliv), ca 1 tsk salt, cirka 5 1/2 dl vetemjöl

Gör så här:

Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, oljan, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig (gärna med maskin) och låt den jäsa till dubbel storlek – det tar cirka en halvtimme upp till en timme, beroende på hur varmt du har det i köket.

Ta upp degen på bakbordet och arbeta den väl. Forma den till ett runt bröd och låt den jäsa på plåten i  ungefär en halvtimme. Sätt under tiden ugnen på 225 grader. Grädda brödet i ungefär 20 minuter. Låt det svalna utan bakduk. Mycket gott till soppa!

bloglovin

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.