Veckans middagstips nr 20/2015
Halva maj har redan gått och om cirka 4 veckor så börjar sommarlov för de mindre barnen och för de större så börjar vuxenlivet. Hur tror ni sommaren blir i år? Lika varm som förra? Vi kan väl alltid hoppas på det för vårvädret har inte varit det bästa. Jag önskar er en riktigt fin och bra vecka / Kram Nadja
Måndag: Tikka Masala, indisk kycklinggryta
Tisdag: Köttfärssås a la Viktväktarna
Onsdag: Örtgratinerad falukorv
Torsdag: Svamplasagne (vegetariskt)
Fredag: Tacopizza
Lördag: Ugnsbakad fisk i mild sås
Söndag: Kycklingspett med grönsaker
Veckans söta: Sega kolasnittar
Veckans middagstips nr 19/2015
Hallå vänner då var det söndag igen. Idag är det en mulen och regnig söndag hos mig men jag tror det blir bättre väder redan imorgon. Nästa vecka är en kort arbetsvecka och det ska bli riktigt härligt med lite långledigt. Håll utkik nästa vecka för då kommer tips på efterrätter till Kristi Himmelsfärds helgen. Men nu…middagstips inför nästa vecka, som vanlig är alla recepten/förslagen nedan pointsberäkande. /Nadja
Måndag: Skink- och svamppaj
Tisdag: Risröra med kassler
Onsdag: Torsk med nudelwok
Torsdag: Äggkaka med ost och paprika (vegetariskt)
Fredag: Kycklinglasagne
Lördag: Grillade färsbiffar med Raita
Söndag: Kotletter med gremolata
Veckans söta: Rabarberpaj med kokostäcke
Sallad med rosmarinkyckling och röd pestopasta
Åh, detta är så gott så att jag tar en ”favorit i repris”. Den kommer verkligen bra till hands nu när våren är här. Den passar även bra på buffébordet, lunchlådan och på picknicken. Med andra ord…när du själv vill. Denna sallad är smakrik och då känns dressing lite överflödig. Rosmarinkryddade kycklingbitar tillsammans med pasta som smaksatts med röd pesto är en riktig bra kombo.
Till en portion sallad behöver du:
1 kycklingfilé, salt, rosmarin, 35 g okokt valfri pasta, 1 tsk röd pesto, valfria grönsaker så som: isbergssallad, bladspenat, röd paprika, gurka, majs, tomat, salladslök och mm.
Gör så här:
Börja med att skära kycklingfilén i lagom stora bitar. Fräs det i lite matfett och krydda med salt och lite torkad rosmarin. Koka upp lättsaltat vatten och koka pastan enligt förpackningens anvisningar, passa tiden så att du får en pasta som är al dente, det är inget skoj alls när den är överkokt. Skär under tiden dina grönsaker och lägg upp fint på tallrik. Häll av vattnet när pastan har kokat färdigt och blanda direkt ner den röda peston väl. Strö kycklingen och pastan över grönsakerna och hugg i! Detta är även perfekt som matlåda, lika gott kallt som nystekt.
ViktVäktarna
- WW Points: Kycklingfilé = 0 points, 35 gram okokt pasta = 4 points, 1 tsk röd pesto = 1 points TOTALT = 5 points
Lövbiff i vitlökssås
Den här maträtten gillar jag och dottern, männen i familjen uppskattar den inte lika mycket på grund av crème fraichen. Men det hindrar inte oss att tillaga den ibland för det. Använd vilka grönsaker du själv önskar och tycker om, denna gång hade vi paprika, purjolök och färska champinjoner. Receptet går naturligtvis att dubblera. Jag måste även tillägga att Creme Bounjour Cuisine räcker till mer än 2 portioner om man vill dryga ut det.
Edit: om man inte hittar Créme Bonjour Cuisine i affären så kan man ersätta den med 2 dl (mini) fraiche och 5 msk philadelphia (light) vitlök/örter
Till 2 portioner behöver du:
250 gram lövbiff, 1 tsk olja/smör till stekning, 1 burk Crème Bonjour Cuisine vitlök och örter (2 ½ dl), färska champinjoner, paprika, purjolök
Gör så här:
Strimla lövbiffen och fräs den mjuk i panna. Strimla under tiden paprika, champinjoner och purjolök. Låt paprika och champinjonerna fräsa med en stund och lägg till purjolöken precis på slutet då den mjuknar så fort.
Häll i burken crème fraiche och blanda. Låt den bli varm och servera allt tillsammans med nykokt valfri pasta…och sallad naturligtvis. Smaklig måltid.
ViktVäktarna
- WW Points: 12 points per portion om man följer receptet ovan och utan pasta. Minska på creme bonjour cuisine till 1 ½ dl och det blir 9 points per portion istället. Om du väljer 2 dl minifraiche och 5 msk philadelphia light vitlök/örter istället för Bonjour Cuisine så blir det 9 points per portion. Lägg till points för pasta.
Veckans middagstips nr 18/2015
Välkommen sköna maj! Nu går vi mot varmare och skönare tider, härligt tycker jag. Jag kan tipsa er om att göra den grekiska fläskkarrén på grillen, det kommer att vara kanon. Hoppas ni hittar något gott. Ha en riktigt fin vecka / Kram Nadja
Måndag: Potatissallad med rostbiff (mättande dag)
Tisdag: Senapsbiff med stekta grönsaker
Onsdag: Quesadilla fylld med skinka, ost och salsasås
Torsdag: Kesoplättar (vegetariskt)
Fredag: Kycklingsouvlaki med grillad paprikasallad
Lördag: Fisk i chilisås med paprika och gräslök
Söndag: Grekiskt fläskkarré med tzatziki och medelhavssallad
Frusen citron och kolatårta
Här kommer en riktig goding som ni bara måste göra till påsken! En ruskigt god frusen citron- och kolatårta med kokosbotten. Den är superlätt att fixa till och kan med fördel göras dagen innan, den behöver ändå stå i frysen i minst 6 timmar innan servering. Hoppas att ni får en riktigt fin påsk! / Nadja ❤
Till en tårta med cirka 10-12 bitar så behöver du:
Botten:
25 g rumsvarmt smör/margarin
1/2 dl strösocker
1 ägg
1/2 dl vetemjöl
2 1/2 dl kokosflingor
1/2 tsk bakpulver
Fyllning:
3 ägg
1 1/4 dl strösocker
3 dl vispgrädde/Milda Visp
fint rivet skal av 2 citroner samt 3/4 dl saft
2 dl crème fraiche (15 %)
1 burk (397 g) färdigkokt kondenserad mjölk (halva burken skall användas till fyllning och halva till topping)
Garnering:
1 dl salta jordnötter
Gör så här:
- Vispa ihop smör och socker till botten.
- Tillsätt sedan ägget.
- Blanda alla torra ingredienser och rör ner.
- Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant. Bred ut smeten jämt och grädda i 175 grader i cirka 15 minuter.
- Låt botten svalna i formen.
- Gör fyllningen under tiden. Börja med att separera äggen, vitorna i en bunke och äggulorna i en annan.
- Vispa äggvitorna till hårt skum.
- Vispa sedan äggulorna med socker poröst.
- Vispa till sist grädden i en tredje bunke.
- Tillsätt citronskal och saft i äggule vispet, rör även ner crème fraichen försiktigt.
- Vänd även ner den vispade grädden och slutligen försiktigt även äggvite vispet.
- Häll över halva citronfyllningen på kokosbotten och häll även över nästan halva kolasmeten.
- Täck sedan med resten av citronfyllningen.
- Släta till ytan, täck med folie och ställ i frysen i minst 6 timmar eller över natten.
- Ta fram tårtan cirka 10-15 minuter innan servering.
- Ta loss formens sidor och häll över resten av kolasmeten på tårtan och toppa med hackade salta jordnötter (detta kan även göras tidigare om man vill spara tid, men inte innan den är helt fryst).
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): hela tårtan har 230 points med margarin och 20 % Milda Visp. Dela det med antalet bitar du skär upp.
- WW Points (tidigare kostprogram): hela tårtan är 237 points med margarin 80 % och Milda Visp 20% grädde. Dela det med antalet bitar du skär upp.
Veckans middagstips nr 17/2015
Här kommer veckans populäraste inlägg: nya middagstips inför veckan som kommer. Det börjar bli grönt ute i naturen och våren har verkligen kommit, underbart! Hoppas att ni har det lika fint hos er. / Nadja
Alla recept är propointsberäknade.
Måndag: Sesamhoki i mild citronsås
Tisdag: Kycklingminutfile chili med paprikapestosallad
Onsdag: Broccoli och morotsgratäng (vegetariskt)
Torsdag: Fylld bakpotatis med kassler
Fredag: Tortellini med chili, basilika och vitlök
Lördag: Phad Thai med kyckling
Söndag: Grillade barbequekotletter med grönsaksris
Veckans söta: Mjuk rabarberkaka
Baconlindade järpar
Bacon höjer smaken och piffar upp så gott som alla maträtter, men det är kaloririkt. Om du inte behöver tänka på kalorierna så använd gärna riktig bacon men annars är kalkonbacon eller rökt skinka bra alternativ istället för bacon. Det smakar inte riktigt detsamma men det duger som ersättare. Samma kan man säga om färsen. Om du vill ha lite saftigare järpar så använd blandfärs men jag har använt nötfärs då det är magrare. Med dessa godingar så önskar jag er en toppenfin och solig helg!
Baconlindande järpar, 4 portioner:
1/2 dl ströbröd, 1 dl laktosfri mellanmjölk, 2 schalottenlökar, 1 vitlöksklyfta, 2 ägg, 500 g nötfärs 10 %, salt, peppar, 100 gram kalkon/kycklingbacon
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ströbrödet och mjölken och låt det svälla 5 minuter. Skala och finhacka löken och krossa vitlöken. Rör ner äggen i ströbrödet tillsamman med löken och vitlöken. Rör färsen med salt och peppar och blanda i äggblandningen. Forma färsen till avlånga rullar och linda en baconskiva runtom. Lägg dem i en smord ugnssäker form och sätt in i ugnen. Stek i cirka 20 minuter, vänd gärna järparna efter halva tiden.
Servera eventuellt med potatis eller en bit bröd, salsa, vitlökssås och mycket sallad. Lägg till points för eventuellt potatis och liknande.
Viktväktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025:
- Med 10 % nötfärs: 2 points per portion
- Med 12 % nötfärs: 10 points per portion
- WW Points: 9 points per portion
- WW Points (kostprogrammet från 2025:
Senapspanerade Lammkotletter med varma druvor och oliver
Om jag berättar för er att jag varken gillar lamm eller oliver men åt detta ändå, ja då kanske ni förstår hur gott det är. Detta är receptet som mitt matlag tillagade på eventet ”Smakfullt med Tina”. Den varma salladen gjord på vindruvor är överraskande god (jag åt inte själva oliverna) och rekommenderar det starkt.
Till 4 portioner behöver du:
4 lammkotletter med ben, 1 msk dijonsenap, 2 ägg, 2 dl panko ströbröd (asiatiskt ströbröd), salt, peppar, 1 msk smör + 1 msk olja till stekning
Vindruvsallad: 1 dl kalamataoliver med kärnor, 2 dl gröna kärnfria druvor, rivet skal och saft från 1/2 citron, 1 vitlöksklyfta, 1 tunt skivad bananschallottenlök, 1 dl olivolja, färsk timjan
Gör så här:
Börja med salladen: Skiva löken så tunt du kan. Lägg alla ingredienserna till salladen i en kastrull, sätt på lock och låt koka upp. Låt sjuda i cirka 5 minuter utan lock. Ställ det åt sidan.
Salta och peppra köttet, bred på senapen och vänd den sedan i uppvispat ägg och pankomjöl. Lägg det panerade köttet åt sidan och värm stekpannan ordentligt. Stek köttet i både smör och olja, ett par minuter på varje sida. Ha ordentlig värme på spisen, köttet ska bli krispigt och gyllenbrunt.
Lägg upp köttet på varma tallrikar. Fördela den varma salladen, lite färsk timjan och citronskivor. Nykokt potatis är gott till.
ViktVäktarna
- WW Points: totalt har receptet 23 points (här är vindruvorna inräknade). Bara kotletterna utan druvor har 14 points.
Veckans middagstips nr 16/2015
Då var det söndag igen, lite tråkigt för det innebär att måndagen är runt hörnet. Men samtidigt skönt för jag har nedräkning på gång. Om hela nio veckor börjar jag på ett nytt jobb och det ser jag fram emot. Det ska blir riktigt spännande att få nya arbetskamrater, ny arbetsmiljö och allt som hör till ett nytt jobb. I veckans meny så tipsar jag er lite extra för fiskrätten, den är mycket god! Önskar er en fin vecka / Kram Nadja
Måndag: Fisk- och paprikagratäng med ajvar
Tisdag: Fransk lökpaj (vegetariskt)
Onsdag: Kycklingwok med ris
Torsdag: Biff Stroganoff
Fredag: Tortillapizza med köttfärs
Lördag: Strimlad kotlett i gräddsås med smak av paprika och chilisås
Söndag: Marockansk couscous med kebabbiff
Veckans söta: Chokladsnittar med maräng