Spenat- och ostfyllda filodegssnurror

 

Vet ni vad Burek eller Börek är för något? Det är en slags paj som görs på filodeg. Det finns många olika varianter på denna goding, helt beroende på varifrån den kommer, Man kan göra den som en stor paj, som cigarrer/rör eller som snurror. Det mest klassiska burek/börek är med ostfyllning, köttfärsfyllning eller med spenat och fetaost. Jag har här gjort en magrare variant med en Spenat- och ostfyllning av keso och det blev helt klart lyckat. Dessa filodegssnurror kan man ha till frukost, som mellanmål eller även på buffébordet (väldigt uppskattat!). Kanske något nu till sommarens alla utflykter? Dom går jättebra att frysa in och plocka fram när man blir sugen.

Till 6 stycken snurror behöver man:

6 färska filodegs ark

Fyllning: ca 200 gram färsk bladspenat, ca 10 cm purjolök, 2 tsk rapsolja, salt, peppar, 250 gram cottage cheese 0,2 % (avrunnen)

Till pensling: 1 ägg, ½ dl mild naturell lättyoghurt (0,5%)

Till garnering: 1 msk sesamfrö

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Fräs finstrimlad purjolök och spenat i olja tills spenaten sjunkit ihop. Salta, peppra och stek tills all vätska är borta. Häll över i en skål för att svalna. Låt keson rinna av i en sil och häll det sedan också i skålen.

Vispa ihop ägg,och yoghurt, tillsätt eventuellt lite vatten om det är för tjockt. Lägg ut ett filodegs ark och pensla hela arket med äggvispet. Lägg en strimma av spenatfyllningen (ca 1/2 dl) på kanten vid långsidan. Man kan behöva krama ut vätskan lite innan man lägger ut det på filodegen. Rulla sedan ihop filodegen till en rulle och därefter till en snäcka. Gör likadant med resterande filodegs ark.

Pensla med resten av ägg/yoghurtsmeten ovanpå alla snurror och strö på sesamfrön. Om ägg/yoghurtsmeten är slut så kan man pensla med ett uppvispat ägg istället. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Serveras varma eller kalla.

ViktVäktarna:

  • WW Points: 3 points per snurra.

4 kommentarer

  • Nadja

    Hej Ingrid
    Youghurten bidrar smakmässigt men om du inte tål det så går det bra med vatten, mjölk eller annan vätska.

    Hälsningar Nadja

     
  • Nadja

    Hej Josette,
    Tyvärr kan jag inte hjälpa dig med beräkningen av propoints då det är ett gammalt program och gäller inte längre hos Viktväktarna. Du har en hel kategori med recept som är beräknade med propoints, hoppas du hittar något där. Nya recept kan jag inte räkna i propoints längre.

    Mvh Nadja

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.