Bullar/Vetebröd, Viktväktar recept bak

Kanelknutar

Förra helgen så bakade jag dessa kanelknutar och de blev hur goda som helst! Nu när det är tider för små picknickar eller utflykter så kommer dessa bra till hands. Baka gärna dubbel sats och frys in dem. De är lika goda nytinade, men du kan även värma dem försiktigt i mikro eller ugn. De är inte heller svårare att göra än vanliga kanelbullar men de ser så mycket mer snyggare och proffsigare ut, så prova gärna.

Propoints: om du får mellan 31-37 bullar så blir en bulle 5 propoints, får du 38 och fler så blir en bulle 4 propoints

Detta behöver du till en sats, cirka 36 stycken:

Deg: 150 g smör, 1/2 msk malen kardemumma eller 1 msk kardemummakärnor, 5 dl mellanmjölk, 1/2 tsk salt, 1 dl strösocker, 50 g jäst för söta degar, 1 ägg, 14-15 dl vetemjöl

Kanelfyllning: 100 g rumsvarmt smör, 3/4 dl strösocker, 1 msk mald kanel

Pensling: uppvispat ägg, 1/2 dl pärlsocker

Gör så här:

Smält smöret. Stöt kardemummakärnorna i en mortel eller välj malen på burk. Blanda ner kardemumma, mjölk, salt, socker i smöret. Ljumma till fingervarmt (37 grader). Finfördela jästen i en bunke, använd gärna en köksmaskin. Tillsätt lite av degvätskan och rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, ägg och cirka 14 dl vetemjöl (spara lite till utbaket). Arbeta degen väl tills den blir smidig och släpper bunkens kanter. Tillsätt ev mera mjöl om det behövs. Strö över lite mjöl och jäs under duk ca 45 minuter. Blanda under tiden samman fyllningen.

Dela degen i 2 delar. Kavla ut delarna till rektangulära kakor (ej för tunt). Bred på fyllningen, vik kakan dubbel från långsidan. Skär 18-20 remsor av varje kaka. Tvinna varje remsa och gör till en knut. Lägg dem på bakplåtspapper och låt jäsa cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 250 grader. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Försök nu låta bli dessa godingar, de är hur svårt som helst då det doftar underbart i köket!

facebook

Print Friendly, PDF & Email

6 Comments

  • Loulas Kök

    2010/05/31

    Nybakade kanelbullar går inte av för hackor. Dina ser oemotståndliga ut. Här hemma luktar det nybakat, visst är det härligt. Nu skall jag kolla in receptet lite noggrannare för att se om jag kan pröva nått nytt nästa gång!

  • Kryddburken

    2010/05/31

    Åh va de bakas bullar runtom bland matbloggarna nu!! På onsdag blir de bullbak här hemma när jag är ledig! Ser ju så grymt gott ut! Å så ett stort glas kall mjölk! Kram på dig!

  • Mia

    2010/10/25

    Exakt HUR tvinnar du dem för att de ska bli sådär fina?

  • Nadja

    2010/10/25

    Efter att ha skurit degen i remsor, så tar du sedan en remsa och snurrar från vardera ände i motsol så tvinnar den sig självt. Sedan samlar du ihop det hela som en knut. Vissa blir bättre och andra sämre, men det viktigaste är ju att de är goda.

  • Mia

    2010/10/25

    Ok, men ska man tvinna dem hårt eller lite lösare så att de öppnar sig lite? Vill göra såna här till min mamma.

  • Nadja

    2010/10/26

    Mitt råd är att testa dig fram, Jag tvinnade dem nog sådär lagom och när jag fixade till knuten så såg jag till att det inte blev så hårt, den måste ha utrymme att jäsa. Jag tror att om du bara testar så kommer du se att det är enkelt och gå efter känsla så löser det sig.

    Lycka till!
    Nadja

Kommentera