Grekisk Tzatziki
Håller ni inte med om att tillbehören är lika viktiga som det man grillar? Vare sig det är tzatziki, coleslaw, sallad eller något annat gott tillbehör så ska den vara minst lika gott som det man grillar! Tzatziki är säkert en av de vanligaste tillbehören efter Bearnaise såsen skulle jag tro. Många har säkert redan provat på att göra det och det finns hundra olika recept hur man ska göra det. Den Tzatzikin jag åt i Grekland innehöll både olivolja och lite citron och var ruskigt god. Här kommer min variant av den..
Portioner: 4
Ingredienser:
4 dl grekisk yoghurt 0%
cirka 10 cm gurka (eller mer om du vill ha)
1 tsk salt
1-2 vitlöksklyftor
2 krm svartpeppar
lite citronsaft eller 2 krm vinäger
2 tsk olivolja
Instruktioner:
- Börja alltid med gurkan. Skölj den väl och dela den på längden. Skrapa bort inkråmet och riv gurkan grovt.
- Lägg den rivna gurkan i en sil och låt den droppa av en del av vattnet en stund, salta den lite lätt och krama ur vattnet lite då och då.
- Blanda yoghurten med salt, peppar, vinäger och olja.
- Pressa även i vitlöken (om du vill ha mildare smak ta bara 1 vitlöksklyfta).
- Krama ur gurkan en sista gång och blanda även i den.
- Låt tzatzikin stå kallt en stund så att alla smakerna smälter samman.
Tzatzikin kan användas till mycket. Några förslag är att du serverar den som tillbehör till sallad, grillat, bakad potatis eller som dipp.
Viktväktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
- Med 0 % yoghurt: 1 points per portion
- Med 3,5 % yoghurt (turkisk): 4 points per portion
- Med 10 % yoghurt: 7 points per portion
- WW Points: med 10 % yoghurt så blir hela satsen har 24 points, med 3,5% yoghurt är det 8 points och med 0 % yoghurt är det 0 points.
4 kommentarer
cathrine
detdär skall jag göra imorgon, mums
Birgitta Regander
Mums med tzaziki!! Prova att riva i 2 morötter också nästa gång..det är supergott och får så läcker färg!!!!!!
Jag bjöd gäster på Mandelgömmorna nu ikväll och de gick åt som smör i solsken. Är nog de godaste muffins jag och vi ätit..förutom cupcakes och kladdkakemuffins!!! Tack för tipset, även om du fick det från Aromia!!!!!
KRAM
Birran
Åsa/ensidamedmat
Jovisst är det jätteviktigt med vad man har till!!
Den där tzatzikin är nog det närmaste Grekland man kan komma….vill dit nu!!!!
Du har något att hämta på min blogg!
Mvh Åsa!
Jessica
Absolut är tillbehören lika viktiga när man grillar. Dock brukar jag ha lite svårt för att variera mig, men det ska det bli ändring på.
Tzatzikin ser jättekrämig och god ut.