Indisk tomatgryta med kikärter

 

Denna rätt fick jag till lunch en dag när jag hade vägarna förbi min dotter. Hon får matkassar från Hello Fresh och detta var en av rätterna hon hade valt. Den är helt vegansk om man väljer rapsolja istället för matfettet till vitlöksbrödet. Annars är den perfekt som vardags rätt för den gick väldigt snabbt att tillaga, under 30 minuter. Den smakar mycket indiskt tack vare kryddorna, men när jag kikar lite närmare så är det egyptiska- och marockanska kryddblandningar man har använt här.  Vet faktiskt ärligt talat inte om dessa kryddor finns att hitta vanliga livsmedelsaffärer, annars kan man säkert använda någon indisk kryddblandning som garam masala istället.  Jag har anpassat receptet efter ViktVäktarna och här är resultatet:

Till 4 portioner behöver man: 

1 röd paprika

1 gul paprika

1 tsk rapsolja

2 förpackningar kikärter

2 förpackningar krossade tomater

4 tsk Bregott mellan (välj ev. veganskt/vegetariskt alternativ)

8 gram Saha-Ras (marockansk kryddblandning)

30 gram Dukkah (egyptisk kryddblandning)

8 gram grönsaksbuljong pulver

chiliflakes efter eget tycke (kan uteslutas)

40 gram färsk persilja

1 vitlöksklyfta

1 baguette (30 cm)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader.
  2. Skär paprikorna i ca 2 cm stora bitar eller efter eget tycke.
  3. Skölj kikärtor.
  4. Hett upp rapsoljan i en traktörpanna/större stekpanna på medelhög värme.
  5. Stek paprikan tillsammans med kryddorna i 3-4 minuter under omrörning.
  6. Sänk till medelvärme och tillsätt kikärtor, krossade tomater, grönsaksbuljongpulver och en nypa chiliflakes.
  7. Sjud i 10-15 minuter och smaksätt med salt. Tillsätt försiktigt eventuellt lite mer chili flakes efter eget tycke.
  8. Finhacka persiljan och blanda hälften av den med pressad vitlök, Bregott och salt i en skål.
  9. Tillsätt nästan resten av persiljan i grytan och spara gärna lite till garrnering.
  10. Placera bakplåtspapper på en plat. Skär baguetten på hälften och dela det sedan så att du får 4 baguette halvor.
  11. Bred på vitlökssmöret och grädda brödet i cirka 6-7 minuter i ugnen.
  12. Servera grytan i djupa tallrikar, strössla över lite persilja och servera det med vitlöksbrödet.

ViktVäktarna

  • WW Points: 8 points per portion enligt receptet ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.