Klassiska Kanelbullar med points

 

På söndag Kanelbullens Dag (4.e oktober). Då utsätts vi av kanelbullsdoften vart vi än vänder oss och det blir svårt att låta bli att ta en. Kan vi som är ViktVäktare äta kanelbullar? Ja det kan vi. VI kan äta allt men inte alltid. Det gäller bara att planera och spara lite points från veckobonuset vi har. Hur många points har en vanlig bulle då? Det kan faktiskt skilja sig rätt rejält mellan bullarna. Om man bakar bullarna själv och följer ett klassiskt bullrecept så är det runt 7-8 points (om man använder margarin).  Denna uträkning gäller om man får 40 bullar av degen. Gör man dem mindre så blir det lägre points förstås. Fördelen med att baka själv är just att man vet vad som finns i bullarna och man kan göra dem hur små eller stora som helst. De frysta bullarna som finns i frysdisken brukar ligga runt 5 points då de är lite mindre. Kanelbullarna som man köper på bageri/coffeshops brukar vara riktigt stora och dyra i points. En kanelbulle på Espresso House är t.ex. 17 points!

Vilken kanelbulle ska man då välja? Ja, det är helt upp till var och en. Nedan följer ett klassiskt recept på Kanelbullar som du lätt bakar hemma. På köpet får du den härliga och underbara doften av kanelbullar som sprider sig i ditt kök. Det är helt gratis. Jag kan också lova att du blir väldigt populär och uppskattad av de övriga i familjen.

Detta behöver du till en sats (mellan 34-40 bullar):

Bulldeg: 150 g rumsvarmt smör/margarin, 5 dl mellanmjölk laktosfri, 50 g jäst, 1 1/2 dl strösocker, 1/2 tsk salt, 2 tsk malen kardemumma, 17 dl vetemjöl,

Fyllning: 200 g rumsvarmt smör/margarin, 1 dl socker, 6 tsk mald kanel

Garnering: 1 ägg till pensling, 1/2 dl hackad sötmandel till garnering, 1/2 dl pärlsocker till garnering

Gör så här:

Värm mjölken till fingervarmt. Smula sönder jästen i en skål och tillsätt mjölken. Rör om tills jästen har löst sig. Tillsätt socker, salt och den malda kardemumman. Rör ner det mesta av mjölet varvat med smöret. Arbeta kraftigt i 5-10 minuter. Degen ska bli blank och smidig. Låt degen vila i 40 minuter eller tills den jäst till dubbel storlek.

Gör fyllningen under tiden. Ta upp degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangulär platta. Fördela fyllningen på varje platta. Rulla ihop degen och skär i bitar. Lägg bullarna på en plåt eller i bullformar och låt jäsa i 40 minuter på en varm plats med bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och eventuellt hackad sötmandel. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen, i 5-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler med en bakduk över.

ViktVäktarna:

  • WW PersonligaPoints: Totalt har ovanstående recept 317 personliga points (ägg är nollpoints i denna beräkning) med margarin 80%. Det blir 8 personliga points per bulle vid 40 stycken.
  • mittWW Smartpoints BLÅ: Totalt blir det 287 smartpoints för ovanstående recept då jag bytt ut smöret mot margarin 80% (311 sp med smör). Dela det med antalet bullar, tex, 287/40= 7 sp. Om man bakar med Bregott Mellan istället för smör eller margarin, så får hela satsen 252 smartpoints med pärlsocker inräknad. Då blir en bulle 6 smartpoints vid 40 bullar.
  • mittWW Smartpoints GRÖN: Totalt blir det 310 smartpoints för ovanstående recept. Dela det med antalet bullar, t.ex. vid 40 bullar så är en bulle 8 smartpoints. Om man bakar med Bregott Mellan istället för smör eller margarin, så får hela satsen 256 smartpoints med pärlsocker inräknad. Då blir en bulle 6 smartpoints vid 40 bullar.
Print Friendly, PDF & Email

En kommentar