• 6-10 Points,  Soppor,  Vegetariskt,  WW Points

    Potatissoppa med purjolök & majs

    Inför hösten vill jag tipsa er om denna goda Potatissoppa. Jag har piffat upp den klassiska potatissoppan med lite maj och paprika och det blev kanongott! Till dig som inte vill ha det helt vegetariskt så kan man lägga till cirka 100 gram tärnad skinka. Om soppan känns för tjock så är det bara att späda ut den med lite vatten. En brödbit till soppan är aldrig fel.

    Till 4 portioner behöver du:

    1 gul lök

    2 vitlöksklyftor

    1 msk rapsolja till stekning

    7 dl vatten

    1 ½ msk grönsaksfond

    800 g potatis

    ½ purjolök

    1 paprika (gärna halvor i olika färger)

    1 dl majs

    2 msk vetemjöl

    5 dl mellanmjölk (laktosfri)

    salt

    peppar

    Gör så här:

    1. Börja med att skala potatisen och tärna den i bitar.
    2. Hacka och fräs lök och vitlök i rapsolja tills den blir blank och genomskinlig. Att salta löken lite hjälper den att inte ta färg.
    3. Tillsätt vattnet och koka upp alltsammans tillsammans med buljongtärningarna/fonden.
    4. Tillsätt potatisen och låt soppan småkoka tills potatisen blir mjuk. Hur länge potatisen ska koka beror helt på hur stora bitar du har. Lägg till vatten om det behövs.
    5. Tillsätt då strimlad purjolök och hackad paprika i soppan tillsammans med majsen.
    6. Blanda ut vetemjölet med lite av soppan och vispa bort klumparna.
    7. Vispa ner det i soppan.
    8. Tillsätt mjölken mot slutet av kokningen och smaka av med salt och peppar.
    9. Om du vill ha skinka till så är mitt tips att rosta den i en torr stekpanna och strö över den på soppan. Det ger lite mera smak.
    10. Servera soppan rykande varm tillsammans med ett gott nybakat bröd. Smaklig måltid!

    ViktVäktarna

    • WW Points: 7 points per portion

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny 36/2019

    Välkommen september! Den kan vara riktigt fin och jag hoppas att det blir så i år. Det är ju så vackert och se på när bladen börjar skifta färg och blir till en underbar färgsprakande palett. Här kommer middagsmenyn för nästa vecka och som du säkert märker så börjar jag nu med lite varmare mat och soppor.

    Måndag: Skink- och svamppaj med magrare skal

    Tisdag: Sötsur citron- och honungskyckling

    Onsdag: Ugnsbakad torsk med grön ärtkräm (Nollpoints)

    Torsdag: Värmande linssoppa (vegetariskt)

    Fredag: Jägarfruns kycklinggryta med kokt potatis

    Lördag: Pasta med lövbiff 

    Söndag: Paprikagryta (Crock-Pot)

     
  • 11 och mer points,  6-10 Points,  Köttfärs,  WW Points,  WW Points 2025

    Örtiga färsbiffar med gräddsås

    Jag piffade upp färsbiffarna med lite örtkryddor och vips så blev det en pimpad version på vanliga färsbiffar och riktigt goda dessutom. Du kan även krydda gräddsåsen med samma kryddor och få italienska smaker rakt igenom. Jag serverade färsbiffarna tillsammans med kokt potatis för jag bara älskar att mosa potatisen i såsen, barnsligt men gott!

    Örtiga färsbiffar med gräddsås-kokt potatis- nadjaskitchen.se-viktväktarna-propoints-vvtillsammans

    Portioner: 4

    Ingredienser: 

    Färsbiffar:

    1 gul lök

    500 gram nötfärs

    1 vitlöksklyfta

    1/2 dl laktosfri matlagningsgrädde 10 %

    1 ägg

    1 msk kalvfond

    1 tsk oregano

    1 tsk basilika

    1/2 tsk timjan

    1 krm salt

    1 krm svartpeppar

    Gräddsås:

    1 msk smör

    1/2 msk vetemjöl

    2 dl laktosfrimatlagningsgrädde 10 %

    1/2 tsk kinesisk soja

    1 msk kalvfond

    2 msk vatten

    salt

    svartpeppar

     Gör så här:

    1. Om du vill servera kokt potatis till så börjar du med den eller lägg ris på kokning.
    2. Därefter kan du börja med färsbiffarna: Hacka gul lök smått och fint.
    3. Lägg löken i en bunke tillsammans med nötfärsen.
    4. Pressa i vitlöken och krydda med örterna, saltet och pepparn.
    5. Tillsätt ägget, häll i grädden och fonden. Blanda väl och forma till 8 biffar.
    6. Stek biffarna.
    7. Gör nu såsen: smält smöret i en liten kastrull och pudra sedan över mjölet. Blanda väl och låt det puttra i några sekunder.
    8. Häll i grädde, lite i taget, samtidigt som du vispar så att mjölet löses upp och inte bildar klumpar. Gör så tills all grädde är i kastrullen.
    9. Smaka av med med kalvfond, soja, salt och peppar (och eventuellt örtkryddor).
    10. Låt det koka upp under omrörning tills det tjocknar.
    11. Servera färsbiffarna tillsammans med såsen och t.ex. kokt potatis eller ris. Glöm inte grönsakerna vid sidan om. Smaklig måltid.

    Örtfärsbiffar med gräddsås - kokt potatis - viktväktarna - vvtillsammans- propoints- nadjaskitchen.se -

    ViktVäktarna

    • WW Points (Kostprogrammet från 2025):
      • Med 5-10 % nötfärs: 6 points per portion
      • Med 12 % nötfärs: 14 points per portion
      • Med 20 % nötfärs: 18 points per portion
    • WW Points: 10 points per portion med 4 % grädde och 13 points med 10 % laktosfrigrädde

     

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny 35/2019

    Okej, då var semestern över för min del också. Jag har haft det superskönt, försökt ladda mina batterier så mycket jag kan och tagit dagen som den kommer och bara njutit. Synd att sommarsemestern bara kommer en gång om året, eller vad säger ni? Här kommer i alla fall en ny middagsmeny för nästa vecka. Vi börjar veckan med vegetariskt, en chili utan kött, och avslutar den med en supergod bacontoppad kycklinggratäng. Önskar er en superfin vecka!

    Måndag: Chili sin carne (vegetariskt)

    Tisdag: Kycklingwok med ananas

    Onsdag: Gröna fisken

    Torsdag: Kålsoppa med köttfärs

    Fredag: Kalkonpizza med purjo och paprika

    Lördag: Biff Teriyaki

    Söndag: Bacontoppad kycklinggratäng

     
  • 0-5 Points,  Förrätt,  Pizza och Piroger,  WW Points

    Smördegsinbakad svamp- och purjolökslängd

    Dammar av detta recept i dessa svamp och kantarelltider. Denna längd är ett gott tilltugg till fredagens kalla öl eller mys. Den passar även toppen som förrätt om man vill bjuda på något gott men enkelt innan maten. Med en färdigkavlad rektangulär smördegsplatta är den mycket lätt- och snabblagad. Fyllningen kan varieras i det oändliga men denna gång hade jag champinjoner som behövde användas så det fick bli stommen till fyllningen.

    Inbakad svamp- och purjolökslängd

    Till en längd behöver man:

    1 rektangulär färdigkavlad smördegsplatta (typ Ica’s  250 gram förpackning)

    20-30 champinjoner

    1 purjolök

    2 1/2 dl crème fraiche lätt

    salt och peppar

    1 ägg till pensling

    2 msk sesamfrö till garnering

    Gör så här:

    1. Börja med att skiva champinjonerna och små fräsa den tills all vätska är borta.
    2. Skölj och skiva purjolöken. Lägg till purjolöken i pannan och små fräs även den en kort stund.
    3. Häll i crème fraichen, salta och peppra och låt den småputtra i några minuter så att smakerna träder fram. Låt svalna.
    4. Ta fram smördegsplattan och häll fyllningen som en sträng på ena långsidan och rulla sedan ihop.
    5. Lägg rullen på en bakpappersklädd plåt.
    6. Pensla med ägg och strö över sesamfrö (eller te.x riven ost som omväxling).
    7. Grädda längden i 225 graders värm (mitt i ugnen) tills den får fin färg, cirka 10-15 minuter.
    8. Dela längden i bitar och servera som tilltugg på en salladsbeklädd tallrik. Man kan även dela längden på 2-3 delar och äta den som en paj med en god blandsallad och en kall öl.

    Inbakad svamp- och purjolökslängd

    ViktVäktarna

    • WW Points: hela rullen har 62 points enligt receptet ovan. Dela det med antalet bitar du skär upp. Tex vid 15 bitar = 4 points per bit.
     
  • 6-10 Points,  Korv,  WW Points,  WW Points 2025

    Varmkorv med stuvad vitkål

    Ibland är det så gott med en enkel varmkorv. Här serverar jag korven med kokt potatis och stuvad vitkål. Vitkålen kan man byta ut mot morötter om man vill variera sig lite.

    Varmkorv med stuvad vitkål - propoints - vvtillsammans- viktväktarna - mittviktväktarna - recept

    Till 4 portioner så behöver man:

    4 varmkorvar

    Stuvning:

    500 gram vitkål

    ½ liter vatten med lite salt

    2 msk smör

    3 msk vetemjöl

    5 dl mellanmjölk

    2 krm salt

    1 krm peppar

    1 krm muskot (kan uteslutas)

    Gör så här:

    1. Koka upp vattnet med lite salt i en kastrull med lock.
    2. Dela och klyfta vitkålen under tiden. Skär bort den grova stammen.
    3. Skär vitkålsklyftorna i strimlor och sedan i mindre bitar.
    4. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i ca 5 minuter. Häll av vitkålen i ett durkslag.
    5. Smält smöret i en kastrull eller djup stekpanna.
    6. Rör i mjölet.
    7. Tillsätt mjölken under omrörning, lite i taget. Rör till en jämn stuvning.
    8. Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör om nästan hela tiden så att det inte bränns vid.
    9. Tillsätt vitkålen och låt det koka upp.
    10. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot. Glöm inte att servera lite grönt till.

    Varmkorv med stuvad vitkål - propoints - vvtillsammans- viktväktarna - mittviktväktarna - recept

    ViktVäktarna:

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 9 points per portion
    • WW Points: Vitkålsstuvningen har 9 points per portion enligt receptet ovan. 9% Varmkorv är 3 points styck eller så väljer du en annan korv efter eget tycke.
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny 33/2019

    Varsegoda, en ny middagsmeny till dig som har kommit tillbaka från semestern och vill komma igång med rutinerna igen. Själv har jag fortfarande semester och tar en dag i taget. Hälsningar Nadja

    Måndag: Köttfärspaj i portionsformar

    Tisdag: Tortellini med röd chili, basilika och vitlök 

    Onsdag: Marinerad Quornfilé med svamphack

    Torsdag: Fransk tomatfisk

    Fredag: Kycklingecnhiladas

    Lördag: Filé i dragon och senapssås

    Söndag: Bogstek med franska kryddor och vitlök och krossad vitlökspotatis

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny 32/2019

    En ny middagsmeny till dig som vill ha det. Själv njuter jag av sommaren och tar dagen som den kommer. Sköt om dig! Nadja

    Måndag: Fisk i god chilisås med paprika, gräslök och ost

    Tisdag: Grillad (eller stekt) kycklingfilé med tabbouleh och raita

    Onsdag: Macaroni and cheese (vegetariskt)

    Torsdag: Ugnsstekt korvpytt

    Fredag: Mexikanska kycklingköttbullar med guacamole

    Lördag: Grillade (eller stekta) Chiliburgare med bröd

    Söndag: (grillad) Örtkotlett med couscous och wokade grönsaker

     

     
  • 11 och mer points,  Vegetariskt,  WW Points

    Fried Rice

    Hur många gånger blir det inte över ris för er där hemma? Här får ni ett recept på vad ni kan göra med det. Så släng det inte utan ta vara på det, på så sätt får du en matlåda till jobbet istället. Receptet är utan kött men kyckling eller skinka skulle passa perfekt till, annars passar man på och att har en köttfri dag. Denna rätt går att variera i det oändliga. Byt ut grönsakerna till de du har hemma eller gillar. Smaksätt med Thai Sweet Chilisås för att få en annan smak, lägg i lite köttrester och så vidare.

    Fried Rice

    Till 2 portioner behöver du:

    2 ägg

    1 bit purjolök

    2 msk matolja

    1/2 röd chili (eller 1 vanlig paprika om du vill ha det milt)

    150 g sockerärter

    400 g kokt ris

    1 msk soja

    saften av 1/2 lime

    Gör så här:

    1. Skiva purjolöken och chilin/paprikan i skivor.
    2. Vispa samman äggen.
    3. Sätt en wokpanna/stekpanna på hög värme och häll i oljan när den är mycket varm.
    4. Stek chilin och purjon tillsammans med sockerärterna i 1-2 minuter under omrörning.
    5. Rör i sojan och tillsätt de kokta riset. Blanda om ordentligt.
    6. Häll i de uppvispade äggen utmed kanten på wokpannan/stekpanna, luta den lite så att äggvispet sprids. När äggen börjar stelna rör du om hastigt så att allt blandas.
    7.  Stek riset tills äggsmeten har stelnat helt och riset är knaprigt.
    8. Ta pannan från värmen och droppa över limesaft.
    9. Salta, peppra och smaka av med eventuellt mera lime. Servera genast, gärna med sallad till.

    Fried Rice

    ViktVäktarna

    • WW Points: 12 points per portion