Varmkorv med stuvad vitkål
Ibland är det så gott med en enkel varmkorv. Här serverar jag korven med kokt potatis och stuvad vitkål. Vitkålen kan man byta ut mot morötter om man vill variera sig lite.
Till 4 portioner så behöver man:
4 varmkorvar
Stuvning:
500 gram vitkål
½ liter vatten med lite salt
2 msk smör
3 msk vetemjöl
5 dl mellanmjölk
2 krm salt
1 krm peppar
1 krm muskot (kan uteslutas)
Gör så här:
- Koka upp vattnet med lite salt i en kastrull med lock.
- Dela och klyfta vitkålen under tiden. Skär bort den grova stammen.
- Skär vitkålsklyftorna i strimlor och sedan i mindre bitar.
- Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i ca 5 minuter. Häll av vitkålen i ett durkslag.
- Smält smöret i en kastrull eller djup stekpanna.
- Rör i mjölet.
- Tillsätt mjölken under omrörning, lite i taget. Rör till en jämn stuvning.
- Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör om nästan hela tiden så att det inte bränns vid.
- Tillsätt vitkålen och låt det koka upp.
- Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot. Glöm inte att servera lite grönt till.
ViktVäktarna:
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 9 points per portion
- WW Points: Vitkålsstuvningen har 9 points per portion enligt receptet ovan. 9% Varmkorv är 3 points styck eller så väljer du en annan korv efter eget tycke.
Middagsmeny 33/2019
Varsegoda, en ny middagsmeny till dig som har kommit tillbaka från semestern och vill komma igång med rutinerna igen. Själv har jag fortfarande semester och tar en dag i taget. Hälsningar Nadja
Måndag: Köttfärspaj i portionsformar
Tisdag: Tortellini med röd chili, basilika och vitlök
Onsdag: Marinerad Quornfilé med svamphack
Torsdag: Fransk tomatfisk
Fredag: Kycklingecnhiladas
Lördag: Filé i dragon och senapssås
Söndag: Bogstek med franska kryddor och vitlök och krossad vitlökspotatis
Middagsmeny 32/2019
En ny middagsmeny till dig som vill ha det. Själv njuter jag av sommaren och tar dagen som den kommer. Sköt om dig! Nadja
Måndag: Fisk i god chilisås med paprika, gräslök och ost
Tisdag: Grillad (eller stekt) kycklingfilé med tabbouleh och raita
Onsdag: Macaroni and cheese (vegetariskt)
Torsdag: Ugnsstekt korvpytt
Fredag: Mexikanska kycklingköttbullar med guacamole
Lördag: Grillade (eller stekta) Chiliburgare med bröd
Söndag: (grillad) Örtkotlett med couscous och wokade grönsaker
Fried Rice
Hur många gånger blir det inte över ris för er där hemma? Här får ni ett recept på vad ni kan göra med det. Så släng det inte utan ta vara på det, på så sätt får du en matlåda till jobbet istället. Receptet är utan kött men kyckling eller skinka skulle passa perfekt till, annars passar man på och att har en köttfri dag. Denna rätt går att variera i det oändliga. Byt ut grönsakerna till de du har hemma eller gillar. Smaksätt med Thai Sweet Chilisås för att få en annan smak, lägg i lite köttrester och så vidare.
Till 2 portioner behöver du:
2 ägg
1 bit purjolök
2 msk matolja
1/2 röd chili (eller 1 vanlig paprika om du vill ha det milt)
150 g sockerärter
400 g kokt ris
1 msk soja
saften av 1/2 lime
Gör så här:
- Skiva purjolöken och chilin/paprikan i skivor.
- Vispa samman äggen.
- Sätt en wokpanna/stekpanna på hög värme och häll i oljan när den är mycket varm.
- Stek chilin och purjon tillsammans med sockerärterna i 1-2 minuter under omrörning.
- Rör i sojan och tillsätt de kokta riset. Blanda om ordentligt.
- Häll i de uppvispade äggen utmed kanten på wokpannan/stekpanna, luta den lite så att äggvispet sprids. När äggen börjar stelna rör du om hastigt så att allt blandas.
- Stek riset tills äggsmeten har stelnat helt och riset är knaprigt.
- Ta pannan från värmen och droppa över limesaft.
- Salta, peppra och smaka av med eventuellt mera lime. Servera genast, gärna med sallad till.
ViktVäktarna
- WW Points: 12 points per portion
Middagsmeny 31/2019
Ny middagsmeny till dig som vill ha det. Jag njuter av sommaren och tar dagen som den kommer. Sköt om dig! Nadja
Måndag: Ostfylld kassler
Tisdag: Currypilaff med kyckling
Onsdag: Kokt fisk med äggsås
Torsdag: Snabba pastan
Fredag: Pizza vegetariana med mozzarella
Lördag: Citron-, rosmarin- och chilimarinerad kyckling
Söndag: Hackad biff med paprika
Pajdegsrisoller
Dessa pajdegsrisoller passar jättebra att ha på buffébordet, till mellanmål, när man är på utflykt, vid stranden eller bara som lite plock en mysig varm sommarkväll. Du gör dem ganska snabbt och kan fyllas med olika fyllningar, till exempel svampstuvning, räkstuvning eller som här ost- och skinkstuvning. De passar även utmärkt som drinktilltugg då de är salta. Jag använt ett glas som mått för att ta ut rundlar. Diametern på glaset är 8 cm och då fick jag ut cirka 28 stycken små pajer. De går bra att frysa in ogräddade.
Till cirka 28 stycken behöver man:
Pajdeg:
200 g vetemjöl (knappt 3 1/2 dl)
200 g smör
1 tsk salt
1/2-3/4 dl vatten
Fyllning:
50 g rökt skinka
150 g riven ost (17%)
1 msk smör
1/2 msk vetemjöl
1 dl mellanmjölk (laktosfri)
1-1½ krm salt
1 krm svartpeppar
Pensling:
uppvispat ägg
Gör så här:
- Arbeta raskt ihop ingredienserna till pajdegen. Låt den vila svalt i minst 30 minuter.
- Gör under tiden stuvningen: Hacka skinkan och riv osten.
- Fräs matfett och mjöl i en kastrull.
- Späd med mjölk och låt stuvningen sjuda på svag värme 3-5 minuter.
- Tillsätt skinka och osten och blanda tills osten har smält.
- Krydda med salt och peppar. Låt stuvningen kallna.
- Kavla ut degen tunt.
- Tag ut rundlar med ett glas.
- Lägg en klick stuvning på varje rundel.
- Vik ihop dem och tryck till kanterna med en gaffel.
- Pensla mumsbitarna med uppvispat ägg.
- Grädda dem i ugn vid 250 grader i cirka 8-9 minuter eller tills de fått fin vacker guldbrun färg.
ViktVäktarna
- WW Points: Totalt har är det 130 points. Det blir 5 points per styck vid 28 stycken.
Bärrutor med havregryn
Bärsäsongen är här och då tycker jag att man ska baka något gott. Detta recept provbakade jag 2011 och då var den mycket uppskattad. Jag kommer ihåg att jag tyckte att den var en aningens för söt för min smak dock, så jag tänker absolut minska på sockret nästa gång. Om man använder sig av frysta bär så är det bra att blanda dem lite med potatismjöl innan du strör över dem på kakan.
Till en liten långpanna, ca 24 bitar behövs det:
Smet:
125 g smör
3 dl socker
3 ägg
7 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3 dl mellanmjölk
Fyllning:
150 g kallt smör
2 dl socker
2 1/2 dl havregryn
cirka 4-5 dl blandade bär
Gör så här:
- Rör smör och socker till smeten poröst.
- Tillsätt ägget och rör om.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
- Sikta ner blandningen i smeten omväxlande med mjölken under omrörning.
- Fördela smeten i en bakpappersklädd liten långpanna (ca 25×30 cm).
- Blanda smör, socker och havregryn i matberedare till en smulig deg.
- Fördela ett tunt lager bär på smeten och smula sedan över havredegen.
- Grädda i 225 grader, cirka 25-30 minuter tills kakan stelnat och fått fin färg. Låt den svalna och skär sedan i rutor.
ViktVäktarna
- WW Points: Hela kakan är 260 points enligt receptet ovan. Vid 24 bitar så är varje bit 11 points. Om du byter ut smöret mot margarin 80 % så blir det 10 points per bit.
Nadjaskitchen.se finns även på Instagram
Middagsmeny 30/2019
Och så var det söndag igen och dags för en ny middagsmeny. Säg till om du provar något, berätta gärna då vad du tyckte om rätten. / Nadja
Måndag: Mangocurry couscous med kyckling och grönsaker
Tisdag: Ugnsbakad lax med Philadelphia
Onsdag: Kassler med sweet chili grönsaker
Torsdag: Indisk kikärtgryta med halloumi (vegetariskt)
Fredag: Yakiniku
Lördag: Kyckling med champagnesås
Söndag: Chilibiffar i pepprig gräddsås
Skink- och ostfyllda gifflar
Dessa gifflar som är fyllda med skinka och ost är perfekta att ta med sig på picknicken eller till badstranden. Den är nästan lika goda kalla som när de är varma. Fyllningarna kan man variera hur man själv vill: skinka-ost eller salami-ost, grillkorvar eller bara med paprika-lök-ost om du så önskar. Om du lägger till lite oregano i så smakar det som pizza och sånt gillar barnen. Provbaka och fyll frysen med dessa, bra även som mellanmål eller lätt lunch till dig som jobbar.
Till 16 stycken gifflar behöver du:
Deg:
5 dl fingervarmt vatten
50 g jäst
ca 14 dl vetemjöl
2 tsk socker
2 tsk salt
4 msk olja
Pensling:
1 ägg
1 dl sesamfrö
ev oregano
Fyllning:
32 skivor skinka
32 skivor ost max 17 %
3/4 dl ketchup
ev oregano
Gör så här:
- Smula jästen i en skål.
- Häll fingervarmt vatten över jästen och rör om tills den löser sig.
- Tillsätt socker, salt, olja och nästan all vetemjöl.
- Arbeta samman till en jämn och smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det så behövs.
- Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.
- Ta upp degen på ett mjölat bakbord (ta mer mjöl om det behövs, så att degen inte fastnar).
- Dela degen i två bitar. Ta den ena biten och kavla ut den till en stor rund bit. Dela upp den i 8 stycken lika stora tårtbitar.
- Smörj varje bit med lite ketchup och lägg sedan på 2 skivor av både skinkan och osten. Strö eventuellt över lite oregano.
- Rulla sedan varje bit från den bredaste delen och in mot den smalaste.
- Lägg gifflarna på en smord plåt (eller bakpappersklädd) och låt dem jäsa i ytterligare en kvart. Gör nu likadant med den andra degbiten.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö (eller riven ost, oregano, flingsalt eller vad du själv behagar).
- Ställ gifflarna mitt i ugnen och grädda dem i 200 grader tills de har fått fin färg, cirka 20 minuter. Gifflarna går bra att frysa in, men låt dem då svalna ordentligt först.
ViktVäktarna
- WW Points: hela receptet har 156 points, det blir 10 points per styck.
Midagsmeny 29/2019
Har du semester och njuter för fullt? Inte jag. Jag jobbar ett tag till. Här kommer vår middagsmeny för nästa vecka. Denna vecka vill jag tipsa lite extra om Potatis- och salladslökssoppan som finns under torsdagen. Soppan är riktigt god och passar även att äta på sommaren. Gott med lite flytande föda emellanåt. Ha en skön vecka! /Nadja
Måndag: Köttbullar med kokt potatis och gräddsås
Tisdag: Kycklinggryta med kabanosskorv
Onsdag: Zucchiniplättar ,ed sås av fetaost och grillad paprika (ev vegetariskt)
Torsdag: Potatis- och salladslöksoppa
Fredag: Fish Tacos
Lördag: Kyckling i dragonsås med purjolök
Söndag: Helstekt fläskfilé med chili- och vitlökspotatis