Bärrutor med havregryn

 

Bärsäsongen är här och då tycker jag att man ska baka något gott. Detta recept provbakade jag 2011 och då var den mycket uppskattad. Jag kommer ihåg att jag tyckte att den var en aningens för söt för min smak dock, så jag tänker absolut minska på sockret nästa gång. Om man använder sig av frysta bär så är det bra att blanda dem lite med potatismjöl innan du strör över dem på kakan.

Till en liten långpanna, ca 24 bitar behövs det:

Smet:

125 g smör

3 dl socker

3 ägg

7 dl vetemjöl

1 msk bakpulver

1 msk vaniljsocker

3 dl mellanmjölk

Fyllning:

150 g kallt smör

2 dl socker

2 1/2 dl havregryn

cirka 4-5 dl blandade bär

Gör så här:

  1. Rör smör och socker till smeten poröst.
  2. Tillsätt ägget och rör om.
  3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  4. Sikta ner blandningen i smeten omväxlande med mjölken under omrörning.
  5. Fördela smeten i en bakpappersklädd liten långpanna (ca 25×30 cm).
  6. Blanda smör, socker och havregryn i matberedare till en smulig deg.
  7. Fördela ett tunt lager bär på smeten och smula sedan över havredegen.
  8. Grädda i 225 grader, cirka 25-30 minuter tills kakan stelnat och fått fin färg. Låt den svalna och skär sedan i rutor.

ViktVäktarna

  • WW PersonligaPoints: Hela kakan är 260 personliga points enligt receptet ovan. I denna beräkning är ägg och bär nollpointsmat. Vid 24 bitar så är varje bit 11 personliga points. Om du byter ut smöret mot margarin 80 % så blir det 10 personliga points per bit.
  • mittWW Smartpoints BLÅ: Hela kakan har 272 smartpoints. Dela det med antalet bitar du skär upp den i. Vid tex 24 bitar så är varje bit 11 smartpoints.
  • mittWW Smartpoints GRÖN: Hela kakan har 277 smartpoints. Dela det med antalet bitar du skär upp den i. Vid tex 24 bitar så är varje bit 12 smartpoints.

Nadjaskitchen.se finns även på Instagram

Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer