Middagsmeny 29/2018
Hej och hå, här kommer middagsmeny för nästa vecka. Önskar er en fin vecka. /Nadja
Måndag: Kycklinggryta med kabanoss
Tisdag: Omelett med mozzarella, rökt skinka och paprika
Onsdag: Chili sin carne (vegetariskt)
Torsdag: Tortillapizza med köttfärs
Fredag: Halloumitacos med avocadokräm (vegetariskt)
Lördag: Ugnsbakad lax med spenat och vinsås
Söndag: Rosmarin- och vitlöksmarinerade kotletter
Krumelurer med stekta nektariner
Krumelurer eller krabbelurer liknar plättar men är lite tjockare i konsistensen. Här serveras som med goa stekta nektariner, men det går lika bra med äpplen, plommon, päron eller annan frukt som du har hemma. Man kan ha dem till frukostt, lunch, brunch eller som en liten efterrätt. OBS! Du behöver ingen plättlagg för att göra dessa godingar.
Till 12 små krumelurer behöver du:
1 ägg, 3/4 dl strösocker, 3/4 dl mellanmjölk, 2 1/2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, smör (5 msk är med i beräkningen), 2-3 nektariner, 2 msk pärlsocker till garnering
Gör så här:
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt mjölk och mjöl blandat med bakpulver. Rör till en klumpfri smet.
Smält lite matfett i en stekpanna. Akta så att den inte bränns vid. Klicka ner smet, cirka en matsked för varje krumelur, och grädda någon minut på varje sida så att de får fin färg.
Lägg upp dem på fyra fat och låt dem svalna något medan du steker upp nektarinerna. Nektarinerna sköljer du och skär upp i klyftor. Stek dem lite lätt i smör så att de mjuknar och får lite färg. Fördela dem över krumelurerna och strö över lite pärlsocker. Färdigt att avnjutas. Ett ytterligare tips är att servera en klick mjuk rörd vaniljglass till…mmm så gott.
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 76 points. Det blir 6 points styck.
Middagsmeny 28/2018
Här får vår middagsmeny för nästa vecka. Hoppas ni gillar något och vill provlaga det. Återkom gärna och berätta vad ni tyckte, både ris och ros är självklart välkomna. Ha en fin vecka med mycket sol och värme. Hälsningar Nadja
Måndag: Biffröra med smak av taco med bakad potatis
Tisdag: Timjankyckling med het tomatpasta
Onsdag: Fransk lökpaj (vegetariskt)
Torsdag: Hemmagjorda fiskpinnar med kall gräslöksyoghurt
Fredag: Mexikanska kycklingköttbullar med guacamole
Lördag: Skinkschnitzel med risoni
Söndag: Skink- och lökpizza
Hallontosca
Här kommer en riktig godbit. Tänk dig lite av en mjuk sockerkaka, några söta goda hallon och en seg knaprig tosca på detta! Hur gott låter inte det? Testa så får du se själv. Hallonen kan du byta ut mot andra bär om så önskas.
Till cirka 20-24 bitar behöver du detta:
Botten: 100 g smör, 2 msk mellanmjölk, 2 ägg, 2 dl strösocker, 2 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 100 g hallon (frysta går bra)
Tosca: 75 g smör, 3/4 dl strösocker, 2 msk vetemjöl, 2 msk mellanmjölk, 100 g mandelspån
Garnering: ev lite fler goa hallon
Gör så här:
Börja med botten. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt blandningen svalna. Vispa upp ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver, rör ner detta och smöret växelvis i smeten.
Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca 20 x 30 cm. Fördela hallonen över smeten. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 20-25 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar.
Gör under tiden toscan. Blanda ingredienserna i en kastrull. Värm blandningen under omrörning tills den tjocknat. Bred glasyren över den gräddade kakan. Fortsätt nu grädda kakan mitt i ugnen tills den får fin gyllene färg, 12-15 minuter. Skär kakan i 4×4 cm stora rutor. Garnera eventuellt med lite mera färska hallon. Perfekt till eftermiddagsfika!
ViktVäktarna
- WW Points: totalt har receptet 179 points. Vid 30 bitar så blir det 6 points per bit.
~***~
Tips på andra toscakakor:
Mandelpaj med apelsinsmak och toscatäcke
~***~
Chokladbollar
Dammar av ett gammalt recept: nämligen Chokladbollar. Nu när det är så varmt och man vill baka något gott så är detta perfekt. Man vill ju inte direkt sätta på ugnen och få det ännu varmare. Barnen som har sommarlov uppskattar det säkert också, så varför inte göra det tillsammans? Hur många points det blir för oss Viktväktare beror helt på hur stora bollar man gör. Se längst ner i detta inlägg uträkningen för hela receptet och dela det med antalet bollar ni gör. Ni förstår säkert att ju mindre bollar man gör, desto fler blir det och desto mindre points får varje boll. Ha det riktigt gott och njut av varje bit av chokladbollen.
Chokladbollar, ca 20-30 stycken
100 g smör, 1 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 2-3 msk kakao, 3 dl havregryn, 2-3 msk kallt starkt kaffe, 2 dl kokosflingor till garnering
Gör så här:
Rör matfett, socker och vaniljsocker poröst. Blanda i kakao. Tillsätt havregryn och kaffe. Rör om tills allt är väl blandat. Forma smeten till små runda bollar. Rulla dem i pärlsocker eller kokos. Förvara bollarna i kylskåp tills de ska avnjutas.
ViktVäktarna
- WW Points: hela receptet har 114 points. Dela det med antalet bollar du gör. Vid 30 bollar så har en boll 4 points.
Middagsmeny 27/2018
Hur många av er har semester? På mitt jobb så var det många som påbörjade sin semester i fredags. På måndag kommer det bli (förhoppningsvis) lite lugnare och man kan jobba ikapp lite. Om väderprognosen håller vad den lovar så blir det i alla fall soligt och fint väder. Och när det är soligt och varmt så vill man ha lite lättare mat. Jag har försökt anpassa menyn till lättare och lite enklare rätter som inte kräver så mycket tid framför spisen. Trevlig vecka på er! Nadja
Måndag: Sallad med rosmarinkyckling och röd pestopasta
Tisdag: Ugnsomelett med kabanoss och potatis
Onsdag: Lövbiff i vitlökssås
Torsdag: Kokt fisk med äggsås
Fredag: Quesadillas fyllda mes skinka, ost och salsasås
Lördag: Broccolipaj med paprika (vegetariskt)
Söndag: Marinerade medaljonger med ugnstekt potatis (kan grillas)
Middagsmeny 26/2018
Midsommar är över och nu försvinner den första skaran på semester och jag hoppas ni får det riktigt underbart. Själv så jobbar jag några veckor till. Jag kommer att fortsätta med våra middagsmenyer som vanligt hela sommaren lång. Så kika in lite då och då när du behöver inspiration eller tips, bloggen finns här dygnet runt för er. Kram Nadja
Måndag: Allroundmarinerade kycklingben (kan grillas)
Tisdag: Svamp- och purjolökspaj (vegetariskt)
Onsdag: Varmkorv med stuvad vitkål
Torsdag: Grillad kassler med potatispytt och aromsmör
Fredag: Kyckling i kryddig tomatsås
Lördag: Stekt lax med citronpeppar och kall sås
Söndag: Baconbiffar med couscoussallad (kan grillas)
Middagsmeny 25/2018
Då var det dags för en ny middagsmeny. Denna vecka så är det midsommarafton på fredag och troligtvis så äter vi alla något extra gott. Jag har lagt Fläskfilé Provencale som middag i menyn, för det blir säkert en av rätterna på midsommarbordet. På tisdag så kommer det ett inlägg med mååånga förslag på vad som kan serveras till midsommar. Allt från förrätter, pajer, varma rätter, efterrätter och självklart även sommarens bästa jordgubbstårta! Så glöm inte att kika in på tisdag. Ha en nu en superfin vecka med sol och värme. / Nadja
Måndag: Persiljebiffar med kokt potatis och gräddsås
Tisdag: Thai Beef Ginger & Lemongrass wok
Onsdag: Ugnsbakad torskrygg med senapstäcke
Torsdag: Currypilaff med kyckling
Fredag: Fläskfilé Provencale med färsk potatis
Lördag: Svampfyllda Quesadillas (vegetariskt)
Söndag: Goda pastastubbar
Jordgubbstårta med drottningmousse
Detta är en fantastisk god tårta, gräddtårtornas gräddtårta med mycket bär. Perfekt nu till midsommar. Tårtan är fylld med en fantastiskt god drottningmousse och vaniljkräm. Du kan garnera tårtan antingen med vit chokladfluff eller med vanlig grädde och massor av jordgubbar och eventuellt hallon. Om du gör egna tårtbotten enligt receptet nedan så är mitt tips att göra den dagen/kvällen innan. Kakan måste svalna ordentligt innan man delar den i bottnar.
Till en tårta 10-12 bitar:
Tårtbotten: 4 ägg, 2 dl socker, 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl, 2 tsk bakpulver
Drottningmousse: 200 g frysta blåbär/hallon, 3/4 dl socker, 4 gelatinblad, 2 ½ dl vispgrädde (20%)
Vaniljkräm: 2 dl mjölk (mellan), 5 msk marsanpulver, 2 dl grädde (20%)
Garnering: 3 dl grädde (20%), 1/2-1 liter jordgubbar eller annan frukt
Gör så här:
Börja med tårtbotten. Klä en rund springform (ca 24 cm i diameter) med aluminiumfolie och smöra sedan foliet ordentligt. Vispa ägg och och socker med elvisp ordentligt, det ska bli vitt och poröst. Blanda ihop mjöl, potatismjöl, bakpulver i en annan bunke. Sikta sedan ner det i äggsmeten och vänd ihop det försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i cirka 35-40 minuter i 175 grader. Känn med sticka redan efter 35 minuter så att kakan inte blir för torr. Låt kakan svalna ordentligt innan du delar den i tre delar.
Gör nu drottningmousse. Blöt gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter. Lägg blåbär/hallon tillsammans med socker i en liten kastrull och låt det puttra ihop i cirka 5 minuter. Tag av kastrullen från plattan och mixa bären till en slät puré. Sila gärna purén och lägg sedan i gelatinet. Låt det svalna en stund i kylen. Vispa upp grädden till moussen och vänd ner den i den svala purén. Låt stelna i kylen i minst 2 timmar.
Dags att göra vaniljkrämen. Vispa ihop mjölk och marsanpulvret. Ställ kallt i kyl. Vispa under tiden grädden och blanda sedan ihop det marsankrämen. Ställ kallt. Dela nu kakan i tre delar. Då var det dags att fylla tårtan och det i denna ordning: tårtbotten, drottningmousse, tårtbotten, vaniljkräm, tårtbotten. Garnera resten av tårtan med vispad grädde och massor av jordgubbar. Ställ gärna tårtan kallt en stund innan du serverar den.
ViktVäktarna
- WW Points: hela tårtan har 191 points. Dela det med antal bitar du skär upp tårtan i.
Ugnspannkaka
Vardagar kan vara stressiga och man brukar oftast ha ont om tid. Barnen är hungriga efter dagens alla aktiviter och då ska middagens helst gå fort att göra. Varför inte göra en ugnspannkaka som man lätt och snabbt vispar ihop och sedan så låter man ugnen sköta resten? Eller varför inte ha det som efterrätt? Här kommer ett recept till en liten ugnsplåt, cirka 27 x 34 cm.
Ugnspannkaka, till en liten ugnsplåt (mellan 2-4 portioner)
- 3 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 4 dl laktosfri mellanmjölk
- 1 krm salt
- 1 tsk bakpulver
- 50 g smält bregott mellan
Gör så här:
- Vispa upp äggen och tillsätt mjöl (med bakpulvret) lite i taget. Rör hela tiden så att inga klumpar av mjöl finns. Tillsätt sedan mjölken, lite i taget, och även saltet.
- Smält smöret i ugnsplåten som pannkakan ska gräddas i, på så sätt smörjer du även plåten samtidigt. När smöret har smält häller du den i smeten. Blanda väl.
- Häll sedan smeten i ugnsformen och grädda pannkakan i 225 grader i cirka 15-20 minuter. Var inte rädd när den sjunker ihop efter att du har tagit ut den ur ugnen, det är helt normalt. Skär pannkakan i bitar och servera med lite sylt och eventuellt grädde.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): Totalt har receptet 30 points. Vid 4 bitar så blir det 8 points per bit.
- WW Points: Totalt har receptet 31 points. Vid 4 bitar så blir det 8 points per bit.