Örtiga färsbiffar med gräddsås

Jag piffade upp färsbiffarna med lite örtkryddor och vips så blev det en pimpad version på vanliga färsbiffar och riktigt goda dessutom. Du kan även krydda gräddsåsen med samma kryddor och få italienska smaker rakt igenom. Jag serverade färsbiffarna tillsammans med kokt potatis för jag bara älskar att mosa potatisen i såsen, barnsligt men gott!

Propoints: 10 propoints / portion utan potatis inräknad.

Örtiga färsbiffar med gräddsås-kokt potatis- nadjaskitchen.se-viktväktarna-propoints-vvtillsammans

Till 4 portioner behöver du:

Färsbiffar: 1 gul lök, 500 gram nötfärs (10%), 1 vitlöksklyfta, 1/2 dl matlagningsgrädde (15 %), 1 ägg, 1 msk kalvfond, 1 tsk oregano, 1 tsk basilika, 1/2 tsk timjan, 1 krm salt, 1 krm svartpeppar

Gräddsås: 1 msk smör, 1/2 msk mjöl, 2 dl matlagningsgrädde (15 %), 1/2 tsk kinesisk soja, 1 msk kalvfond, 2 msk vatten, salt, svartpeppar

 Gör så här:

Om du vill servera kokt potatis till så börjar du med den eller lägg ris på kokning. Därefter kan du fortsätta med färsbiffarna: Hacka gul lök smått och fint. Lägg löken i en bunke tillsammans med nötfärsen. Pressa i vitlöken och krydda med örterna, saltet och pepparn. Tillsätt ägget, häll i grädden och fonden. Blanda väl och forma till 8 biffar. Stek biffarna.

Örtiga färsbiffar med gräddsås - kokt potatis-nadjaskitchen.se-matblogg-vvtillsammans-propoints-viktväktarna

Gör nu såsen: smält smöret i en liten kastrull och pudra sedan över mjölet. Blanda väl och låt det puttra i några sekunder. Häll lite grädde i taget samtidigt som du vispar så att mjölet löses upp och inte bildar klumpar. Gör så tills all grädde är i kastrullen. Smaka av med med kalvfond, soja, salt och peppar (och eventuellt örtkryddor). Låt det koka upp under omrörning tills det tjocknar.

Örtfärsbiffar med gräddsås - kokt potatis - viktväktarna - vvtillsammans- propoints- nadjaskitchen.se -

Servera färsbiffarna tillsammans med såsen och t.ex. kokt potatis eller ris. Glöm inte grönsakerna vid sidan om. Smaklig måltid.

 

 

Print Friendly

Veckomeny 4/2015

Då var det dags igen för en ny Veckomeny. Från och med denna vecka så slutar jag med att markera vilka måltider som är propointsberäknade, nu kommer alla att vara det. Jag kommer bara markera om rätten är typ vegetarisk eller liknande. Om ni har några andra önskemål så är det bara att hojta till. Denna vecka vill jag tipsa er lite extra om Bogsteken med franska kryddor och vitlök. Den är jättegod och smakrik, sköter sig själv i ugnen och kräver inte så mycket arbete. Servera med den med vad du själv föredrar: potatis, ris eller bara sallad kanske.

Grönsakspaj-propoints-viktväktarna-nadjaskitchen.se-vvtillsammans

     Fjärilspasta med köttfärssås    Korvstroganoff med texmex smak    Krämig tagliatelle med rökt lax och citron

     Kycklinglasagne     Bogstek med franska kryddor     Köttfärsrulle med skinka och ost

Måndag: Grönsakspaj (vegetarisk)

Tisdag: Fjärilspasta med köttfärssås

Onsdag: Korvstroganoff med tex-mex smak

Torsdag: Krämig tagliatelle med rökt lax och citron

Fredag: Kycklinglasagne

Lördag: Bogstek med franska kryddor och vitlök

Söndag: Köttfärsrulle med ost och skinka

Veckans söta: Chokladkaka att längta efter

Print Friendly

Knådfria frukostfrallor

Som ni vet så är Martin Johansson min ”Matbrödsguru”, han får mig verkligen att lyckas med att baka matbröd och det utan någon större ansträngning. Bröden blir riktigt farligt goda och jag har svårt att låta bli dem när de är nybakta och varma. Men det är en träningssak och två söndagar i rad har jag bakat dessa och lyckats ta så mycket som jag har velat och haft ”råd” med i propoints. Söndagsfrukosten blir extra lyxig och det behöver man under denna mörka årstid. De påminner lite om pizzabröd.

Det typiska för Martins bröd är att man inte behöver göra så mycket med degen, men lite planering krävs dock. Han använder väldigt, väldigt lite jäst så degen behöver många timmar på sig för att jäsa. Jag brukar röra ihop (javisst, bara röra ihop) degen på kvällen och låter den stå och jäsa över natten. Detta recept kommer från hans senast bok ”Bröd, bröd, bröd”.

Propoints: vid 12 stycken frallor = 4 pp/fralla, vid 9 stycken frallor = 5 pp/fralla

Knådfria frukostbröd-kalljästa frukostbröd-nadjaskitchen.se-propoints-vvtillsammans-viktväktarna

Till 9-12 frallor så behöver du:

3 g jäst (3 krm), 350 g kallt vatten (3 1/2 dl) , 450 g vetemjöl (7 1/2 dl), 8-10 gram salt (ca 1 1/2 tsk)

Gör så här:

På kvällen: Rör ihop alla ingredienser till en deg i en bunke. Degen behöver inte knådas, bara röras tills den precis går ihop. Täck bunken med plastfolie eller lock och låt degen stå i rumstemperatur i cirka 8 timmar över natten.

Knådfria frulpstfrallor - nadjaskitchen.se

På morgonen: Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord och gör så här: Dra ut degen till en kvadrat. Vik överkanten mot mitten och underkanten mot mitten. Vik sedan även sidorna på samma sätt så att det blir som ett litet paket. Vänd degen så att skarven hamnar nedåt, strö på lite med extra mjöl och täck med en bakduk. Låt jäsa i cirka 40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader i god tid, minst 30 minuter före gräddning så att den blir riktigt varm.

Knådfria frukostfrallor

Strö på lite mjöl på degen och dela av en tredjedel med en degskrapa (eller stekspade). Dela tre eller fyra frallor av degremsan och lägg på plåt med bakplåtspapper.

Knådfria frukostfrallor - nadjaskitchen.se - vvtillsammans- martinjohansson- paindemartin- matbröd-frallor

Pensla eventuellt på lite vatten. Grädda frallorna i mitten av ugnen tills de fått fin färg, cirka 15 minuter. Låt svalna på galler. Njuut!

En sats räcker inte här hemma så jag gör i ordning två bunkar på kvällen, på så sätt kan jag även frysa in någon fralla om jag har tur.

Print Friendly

Glasnudelsallad med räkor

För ett tag sedan så efterlyste jag lite gästbloggare och här kommer nu den första: Camilla. Hon driver bloggen Millas Hälsoblogg. Camilla delar med sig av ett favoritrecept med räkor. Toppen tycker jag, då recept med räkor saknas här. Glöm inte att gå in och kika på Camillas blogg. Där kan du finna fler recept, läsa lite om hälsa och hennes vardag.

Hej
Jag som gästbloggar i dag hos Nadja heter Camilla och är 44 år. Jag bor i Örebro med make och våra barn som är 23 och 18 år. Jag driver Millas hälsoblogg sedan 5 år tillbaka. Det som gjorde att jag började blogga var av flera orsaker. Jag har länge varit intresserad av hälsa, miljö, natur, mat och träning. Intresset för hälsans helhet ökade när min pappa var svårt sjuk i diabetes och hjärt- och kärlsjukdom (tyvärr finns han nu inte kvar här på jordelivet). När jag sedan blev ambassadör för Risenta (2010-2011) och jag träffade andra ambassadörer och några av dem hade bloggar, så kändes det naturligt att starta Millas hälsoblogg. Nu kunde jag förmedla mina tankar om miljö, god mat och annat som inspirerar mig och förhoppningsvis smittar av sig.
Receptet som jag tänker dela med mig av kommer från Viktväktarna och jag smakade det första gången på Mitt kök mässan 2014. Jag blev inspirerad och har nu försökt att göra något liknade. Jag vill tacka Nadja för att jag fick gästblogga hos henne.
Kram Milla

Glasnudelsallad med räkor-nadjaskitchen.se-millas hälsoblogg-räkor-propoints-viktväktarna

Recept till 4 portioner (8 propoints/portion):

200 gram glasnudlar, 500 g skalade räkor, 1 hyvlad morot, 10 stycken tunt skivade rädisor, 2 nävar sugar snaps, färsk mynta, 1/2 burk böngroddar, 1 msk rostade sesamfrön

Marinad: 1 msk soja, 1 msk fisksås, 1 msk farinsocker, 1 lime, 1 tsk sesamolja, 1 finhackad röd chili, 1 tsk riven ingefära, 1 riven vitlöksklyfta

Gör så här:

Börja med att eventuellt skala räkorna om de inte är redan det. Blanda sedan ihop alla ingredienser till marinaden. Rosta sesamfröna i en torr stekpanna. Koka nudlarna i saltat vatten, 3-4 minuter. Sila dem och spola i kallt vatten. Låt vattnet rinna av från nudlarna. Lägg nudlarna i en serveringsskål och häll över hälften av marinaden och blanda. Lägg i grönsakerna, räkorna och resten av marinaden och blanda. Strö över lite färsk mynta och sesamfrön.

Milla från Millas hälsoblogg

Milla, ett stor tack för att du ville gästblogga hos mig.

Fotografier: givna av Millas Hälsoblogg

Print Friendly

Veckomeny 3/2015

Just nu så börjar dagarna gå in i varandra för mig. Det har varit en tuff vecka med långa och stressiga arbetsdagar. Inte precis idealiskt när man försöker gå ner i vikt, men jag kämpar på och försöker göra det bästa. Ibland så går det bra och ibland är jag så trött att jag inte orkar bry mig. Men om ytterligare en vecka så är årsbokslutet färdigt, då får jag det lite lugnare och det blir bättre. Hur går det för er? Hoppas det går bra. Jag tackar er alla som lämnat kommentarer och berättat vad ni tycker, uppskattar det enormt. Önskar er en superfin, lugn och skön vecka / Nadja

Fisk med vitt vin och gröna ärter - propoints- viktväktarna - vvtillsammans- nadjaskitchen.se

     Mangocurry couscous med kyckling och grönsaker - propoints - viktväktarna - vvtillsammans     Italiensk ugnstekt korv - propoints- viktväktarna - vvtillsammans- nadjaskitchen.se - rosmarin- korv- tomater     Tomatsoppa med ost och tortellini-propoints-viktväktarna-vvtillsammans-nadjaskitchen.se

     Baconbiffar-vvtillsammans-nadjaskitchen.se-propoints     Pasta med lövbiffsås-propoints-nadjaskitchen.se-viktväktarna-vvtillsammans     Pepparkotlett med ugnstekt vitlökspotatis-nadjaskitchen.se-vvtillsammans-propoints-viktväktarna

Måndag: Fisk med vitt vin och gröna ärter (propoints)

Tisdag: Mangocurrycouscous med kyckling och grönsaker (propoints)

Onsdag: Italiensk ungstekt korv (propoints)

Torsdag: Tomatsoppa med ost och tortellini (propoints)(vegetariskt)

Fredag: Baconbiffar (propoints)

Lördag: Pasta med lövbiff (propoints)

Söndag: Pepparkotlett med ugnstekt vitlökspotatis (propoints)

Veckans söta: Italienska mandelskorpor (propoints)

instagram

Print Friendly

Köttfärslasagne med keso

I en eller kanske till och med flera Facebooksgrupper så har detta recept dykt upp flera gånger och alla har sagt att det är så gott och rekommenderar det starkt. Där heter den dock Kesolasagne och innehåller även svarta oliver. Jag blev självklart nyfiken och testade den, men ändrade dock lite efter eget tycke och kan säga att den blev riktigt god. Det är detta som är toppen med Viktväktarna: man äter gott, har en varierad kost och är mätt och behöver inte gå hungrig. Kan det bli bättre?

Propoints: 11 pp/portion

Köttfärslasagne med keso-nadjaskitchen.se-viktväktarna-propoints-pasta-lasagne

Till 4 portioner behöver du:

400 g nötfärs 10 %, 1 gul lök, 1 liten röd paprika, 2 vitlöksklyftor, 1 msk olja, 400 g passerade tomater (eller krossade), 2 msk tomatpuré, 2 grönsaksbuljongtärningar, 500 g keso (cottage cheese) 1,5 %, 6 lasagneplattor, 2 dl riven ost 17 %

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Skala och hacka lök och paprika i mindre bitar. Stek detta tillsammans med färsen och oljan i en djupare stekpanna. Rör i passerade/krossade tomater och tomatpuré. Pressa även i vitlöken. Smula buljongtärningarna och krydda med salt och peppar. Låt det koka upp.

Köttfärslasagne med keso-nadjaskitchen.se-viktväktarna-propoints-pasta-lasagne

Rör ner keson. Smörj eventuellt en ugnsform med lite matfett så att plattorna inte fastnar. Lägg 3 lasagneplattor som botten och häll hälften av köttfärssåsen över dem. Lägg sedan på de resterande tre lasagneplattorna och därefter det sista av köttfärssåsen. Strö över den rivna osten.

Köttfärslasagne med keso-nadjaskitchen.se-viktväktarna-propoints-pasta-lasagne

Grädda lasagnen i cirka 30 minuter eller tills lasagneplattorna har mjuknat och osten fått en härlig gyllene färg. Glöm inte att servera med en fräsch och krispig sallad. Smaklig måltid.

Print Friendly

Rågsmörgås till frukost

Många har det svårt med frukosten. Skälen till varför många skippar frukosten kan vara många men man får inte glömma varför frukosten är så viktig. I och med att du äter frukost så ”tankar” du kroppen och fyller den med energi så att den kan klara av förmiddagen på bästa sätt. Om du har svårt att äta på en gång när du vaknar så avvakta gärna lite och ät kanske frukosten när du kommer till jobbet, men hoppa absolut inte över den. En klassisk frukost för mig är en Rågsmörgås med lite philadelphiaost (istället för margarin/smör) tillsammans med skinka och paprika eller gurkskivor. Den mättar mycket bra. Om jag vill lyxa till det så kokar jag gärna ett ägg till. Så ser mina frukostar vanligtvis ut på vardagarna, till helgen så äter jag senare och det blir mera som brunch med äggröra eller omelett då. Ibland kan jag variera med lite havregrynsgröt men den tycker jag inte mättar lika bra.

Propoints: 5 propoints/smörgås enligt receptet nedan. Om du kör ”Mättande dag” så behöver du nog bara räkna 1 pp för Philadelphiaosten

Rågsmörgås med skinka och ägg - propoints - viktväktarna - frukost- vvtillsammans - smörgås -nadjaskitchen.se - mättande dag

Till 2 smörgåsar behöver du:

2 skivor grovt rågbröd med hela korn (45 g per skiva),  1 msk Philadelphiaost naturell 25%, 4 skivor rökt skinka, 1 kokt ägg, 2 msk keso 1,5 %, salladsblad, gurkskivor och lite hackad röd paprika

Gör så här:

Koka ett ägg i några minuter. Tag två skivor grovt rågbröd och bred på Philadelphiaosten. Lägg på lite salladsblad och sedan även skinkskivorna. Skär lite gurka i skivor och lägg på dem över skinkan. Skär det kokta ägget i skivor och fördela den och keson på smörgåsarna. Strö över lite av röd hackad paprika för ögats skull. Njut av frukosten =)

Print Friendly

Veckomeny 2/2015

Imorgon är det en ny vecka igen och här kommer middagsförslag till er. Detta inlägg är verkligen populärt och det glädjer mig. Men det vore riktigt bra om ni skulle vilja lämna små kommentarer och berätta vad ni tycker om de rätter ni provlagar där hemma, både ris och ros ska det vara. Det skulle hjälpa andra som funderar på att provlaga receptet men även mig då jag får feedback på vad ni gillar. Vad säger ni? Ställer ni upp? Många av er ger mig feedback i olika Facebookgrupper, men alla har inte tillgång till dessa grupper och kan inte se vilka positiva omdömen ni ger. Tusen tack till er som gör detta, det är som sagt mycket uppskattat.

PS! Om du är sugen på något sött så gör Sega Kolasnittar och frys in. De är bara 1 propoints/kaka.

Biffwok-propoint-viktväktarna-nadjaskitchen.se-nudlar-asiatiskt

     Fisk med gremolata     Kesoplättar     Risröra med kassler och teriyaki

     Fransk lökpaj-propoints-nadjaskitchen.se-viktväktarna-     Jägarfruns kyckling - viktväktarna - propoints - linas matkasse -      Orientaliska köttfärsspett

Måndag: Asiatisk biffwok (propoints)

Tisdag: Fisk med gremolata och mild citronsås (propoints)

Onsdag: Kesoplättar (propoints) (vegetariskt)

Torsdag: Risröra med kassler och teriyaki (propoints)

Fredag: Fransk lökpaj (propoints) (vegetariskt)

Lördag: Jägarfruns kycklinggryta (propoints)

Söndag: Orientaliska köttfärsspett (propoints)

Veckans söta: Sega kolasnittar (propoints)

Print Friendly

Äggmuffins

Detta recept är från ett av veckobroschyrerna som man får när man går på viktväktarmöten. Inte så illa alls. Tänk er omelett i muffinsform, så är det. Fyllningen kan man variera hur man själv vill ha det. Jag har valt att ha skinka, purjolök och paprika istället för gul lök, skinka och cocktailtomater som det är i originalreceptet. Dessa äggmuffins passar till frukost, mellanmål, buffébordet och även till er som kör mättande dag med Viktväktarna.

Propoints: 2 pp/muffin eller mättande dag

Äggmuffins - nadjaskitchen.se - mättande dag - viktväktarna - vvtillsammans - propoints - buffé

Till 12 stycken behöver du:

1 liten röd paprika, 15 skivor rökt skinka, 1 bit purjolök, 2 tsk flytande margarin, 9 normalstora ägg, 1 1/2 dl vatten, salt och peppar efter smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Tärna paprika, skinkan och purjolöken i små bitar. Fräs allt i margarinet tills paprikan mjuknar.

Äggmuffins - nadjaskitchen.se - mättande dag - viktväktarna - vvtillsammans - propoints - buffé

Placera ut 12 muffinsformar på en plåt. Använd gärna en muffinsform som stöd om du har det. Fördela skinkfräset i formarna. Vispa upp ägg och vatten, krydda med salt och peppar. Fördela smeten i muffinsformarna.

Äggmuffins - nadjaskitchen.se - mättande dag - viktväktarna - vvtillsammans - propoints - buffé

Grädda mitt i ugnen i cirka 30-35 minuter eller tills äggstanningen har stelnat och muffinsarna har fått färg. Servera gärna med en sallad.

Print Friendly

Auberginemoussaka

Denna Auberginemoussaka har en god och mild ostsås som bidrar till det lilla extra. Och den är inte så svår att laga heller. Till skillnad från en moussaka med potatis är denna mycket billigare i både propoints och kolhydrater. Om det blir över så går det jättebra att spar till matlåda eller frysa in.

Propoints: 8 pp/portion

Auberginemoussaka - grekiskt moussaka - propoints - viktväktarna -

Till 5 portioner behöver du:

600 g nötfärs (max 10 %), 1 hackad gul lök, 1-2 vitlöksklyftor, 1 hackad liten paprika, 1 msk tomatpuré, 1 tetra passerade tomater (eller krossade), 2-3 auberginer, 1 msk olja, 3 dl mellanmjölk, 1 1/2 msk vetemjöl, 1 ägg, 1 dl riven ost (max 17 %)

Gör så här:

Hetta upp en fettsnål stekpanna och bryn lök, paprika och färs tills det blir smuligt och får gyllenbrun färg. Pressa i vitlöken och tillsätt även tomatpuré. Låt det bryna snabbt ihop och häll sedan i tomaterna. Sänk värmen och låt det koka i cirka 30 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar. Rör om lite då och då.

Auberginemoussaka - grekisk moussaka - propoints - viktväktarna - nadjaskitchen.se

Gör detta under tiden: Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Pensla dem med oljan och stek på båda sidorna. Häll 1 deciliter mjölk i en kastrull, vispa i mjölet tills det löser upp sig. Häll i resten av mjölken och låt det koka upp under omrörning. Låt såsen sjuda några minuter, ta bort den från spisen och vispa ner ost och ägg. Rör om till en fin sås.

Auberginemoussaka - grekisk moussaka - propoints - aubergine - viktväktarna - nadjaskitchen.se - vvtillsammans

Varva aubergine, ostsås och köttfärs i en ugnsfast form. Tillaga i ugn i 30-40 minuter på 200 graders värme. Servera en sallad till. Vitkålssallad är extra gott till.

Print Friendly

Veckomeny 1/2015

Då har 2015 börjat och här kommer årets första veckomeny med många goa middagstips. Många av er har nog som jag lovat sig själva att vara lite hälsosammare. Med mina veckomenyer hoppas jag att jag ska kunna hjälpa er lite på vägen. Man behöver inte följa dem slaviskt utan använd dem som inspiration och provlaga gärna något nytt varje vecka för att behålla motivationen. Och glöm inte att bort att ge er något gott ibland för vad vore livet utan det? En liten chokladbit ibland gör inget, men en hel chokladkaka däremot….Balans är nyckelordet här. Njut av livets goda OCH må bra medan du går ner i vikt! Lycka till allihopa.

Kryddig Jambalaya

     Ris med asiatisk touch     Thailändsk kyckling med grön curry     Köttfärssås a la Viktväktarna - propoints - viktväktarna - matblogg - bakblogg - nadjaskitchen

     Quesadillas med skinka, ost och salsasås     Hokifilé med citronbacon och vitvinssky     Biff Stroganoff

Måndag: Kryddig Jambalaya (propoints)

Tisdag: Ris med asiatisk touch (propoints) (vegetariskt)

Onsdag: Thailändsk kyckling med grön curry (propoints)

Torsdag: Viktväktarnas köttfärssås (propoints)

Fredag: Quesadillas med skinka, ost och salsasås (propoints)

Lördag: Hoki med bacon, citron och vitvinssky (propoints)

Söndag: Biff Stroganoff (propoints)

Veckans söta: Snabba hallongifflar (propoints)

Print Friendly

Vaniljpannacotta med hallon och blåbär

En dessert ska vara något riktigt gott och så där lagom mycket så att man nästan tycker det är för lite och man vill ha mera. Denna vaniljpannacotta gör du på fem röda, så fort går det. Det som tar tid är tiden då den ska stå i kylskåpet och stelna. Ingredienserna är de man brukar ha hemma. Jag hade lite hallon och blåbär i frysen, så de fick bli toppingen på denna goa efterrätt. Perfekt till nyår för oss viktväktare då den är mager i propoints men rik i smaken =) .

GOTT NYTT ÅR!

Propoints: 3 / pp enligt receptet nedan.

Vaniljpannacotta med hallon och blåbär - propoints - viktväktarna - nadjaskitchen.se - efterrätt - pannacotta - dessert

Till 4 portioner behöver du:

Pannacotta: 1 dl matlagningsgrädde 15 %, 2 dl mellanmjölk (standard går också bra), 1/2 dl socker, 2 1/2 gelatinblad, 1 vaniljstång

Topping: 1 dl hallon för mosning + hallon och blåbär till garnering (frysta går bra)

Gör så här:

Lägg gelatinbladen i kallt vatten och låt dessa dra i ca 5 minuter. Skär ett snitt i vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna tillsammans med stången i en kastrull och häll över grädde, mjölk och socker. Låt allt koka upp och dra sedan kastrullen åt sidan.

Vaniljpannacotta med hallon och blåbär - propoints - viktväktarna - nadjaskitchen.se - efterrätt - pannacotta - dessert

Ta upp gelatinbladen och låt överflödigt vatten droppa av. Lägg dem sedan i den varma vätskan. Rör om tills gelatinet har löst sig. Sila pannacottan och fördela den i 4 serveringsglas, det blir lite mera än 1/2 dl i varje. Täck dem med folie och ställ i kylskåp i minst 4 timmar (eller över natten).

Vaniljpannacotta med hallon och blåbär - propoints - viktväktarna - nadjaskitchen.se - efterrätt - pannacotta - dessert

Strax innan servering: Mosa 1 dl hallon och fördela det i alla glasen som ett tunt täcke över pannacottan och strö sedan över hallon och blåbär efter eget önskemål.

Print Friendly

Veckans middagstips nr: 46/2014

Då var julen över och imorgon är det återigen en arbetsdag. Det gör inte så mycket utan det känns bra att få komma in i de vanliga rutinerna ett tag innan man är lite ledig igen. Nu är det bara några dagar kvar på detta år och jösses vad fort det har gått. I år firar vi nyår hos ett par goda vänner. Vårt bidrag är att ta med efterrätten så nu sitter jag och funderar på vad vi ska ta med. Här får ni årets sista middagstips till er och hoppas ni finner något som passar er. Tipsar er om köttfärsrulladerna och pastawoken, supergott! och Trevlig vecka! Nadja

PS! Tusen tack för den fina respons jag har fått av er läsare gällande mitt tidigare inlägg. Vad kul att så många vill vara med på resan, det peppar mig otroligt mycket!

Kokt fisk med äggsås

     Chorizo med paprika och chili     Pepparbiff, hasselbackpotatis och rödvinssås     Skink- och lökpizza

     Köttfärsrulader med timjan     Ostfylld kassler     Tagliatelle med vitlökskyckling

Måndag: Kokt fisk med äggsås (propoints)

Tisdag: Chorizo i paprika och chilisås (propoints) (kryddstarkt)

Onsdag: Pepparbiff med rödvinssås och hasselbackspotatis

Torsdag: Skink- och lökpizza

Fredag: Köttfärsrullader med tomatsås och grönsaker (propoints)

Lördag: Ostfylld kassler (propoints)

Söndag: Pastawok med vitlökskyckling (propoints)

Veckans söta: Nötrulltårta med apelsinkräm (propoints)

Print Friendly

Nu drar jag i handbromsen och säger stopp!

Att vara en mat- och bakbloggare är jätteskoj men har även sina nackdelar. Det går inte att laga till något utan att provsmaka och faktiskt även äta upp det. Ofta när jag bakar något så delar jag med mig av det. Men vi äter även upp mycket för att det inte skall slängas. Resultatet av det är ju att midjemåttet på något sätt ökar (???!!!). På sista tiden har den även ökat lite för mycket för att jag skall trivas med det. Sedan ett år tillbaka så har jag haft det riktigt tufft i mitt liv på många olika sätt. Det gjorde att jag började slarva med maten, med mitt propointsräknande och jag har gått upp några kilo under denna tid. Jag är en känslomänniska, vilket innebär att mat och annat gott slinker in i tid o otid om jag inte passar mig. Men nu så drar jag i handbromsen och säger stopp.

Viktväktarna-recept-propoints-nadjaskitchen.se

 Jag är en viktväktare sedan många, många år tillbaka. Att vara en viktväktare innebär för mig: att äta rätt mat, äta rätt mängd och inte behöva avstå något av det goda. Så det är ingen diet som man kör ett tag och sedan återgår till det vanliga, det är en livsstil. Man kan följa Viktväktarnas program på olika sätt och jag har valt den med att räkna propoints och att väga. Då har jag riktigt koll på hur mycket jag får i mig av det som jag behöver. Som viktväktare så tillåts man äta precis allt…men inte alltid. Jag brukar planera in en dag ibland då jag får något som jag längtat efter och då kan jag äta det med gott samvete.

Viktväktarna-propoints-recept-mättandedag-nadjaskitchen.se

Varför berättar jag detta för er? Jo, jag har nu bestämt mig för att börja om från början. Börja med att skriva checklista och räkna propoints. Att skriva ner allt jag äter på en checklista är A och O för att jag ska lyckas, för tro mig man stoppar i sig mer än vad man tror och skriver man ner det så börjar man inse hur mycket man egentligen äter.

Jag kommer att fortsätta laga god mat, för det är bra mat för hela familjen. Naturligtvis kommer jag även fortsätta baka, för som viktväktare så behöver man som sagt inte utesluta något. Men jag behöver ert stöd så att min motivation inte tryter när det blir lite kämpigt. Jag vet att det finns några viktväktare som följer min blogg och er vill jag ha kontakt med. Jag vill så gärna att ni hänger med mig på resan så att vi kan stödja varann och ge varann tips och råd. Ni får även gästblogga här om ni vill och dela med er av era favoritrecept. Det skulle vara så roligt om ni ville det. Kontakta mig jättegärna på nadjaskitchen@hotmail.com så pratar vi vidare om det. Så vad säger ni? Ska vi göra 2015 till ett hälsosammare, smalare och lättare år? Det tycker jag absolut! /Nadja

Print Friendly

Ljus Rocky Road

Detta julgodis gör du i ett nafs. Det som tar tid är att smälta chokladen, blanda ihop alla ingredienser och sedan vänta på att den skall stelna lite i kylen. Och sedan är den klar för att avnjutas. Bättre och enklare hemlagad godis finns inte. Den klassiska Rocky Road är gjord på mörk choklad men jag ville testa och se hur den blev med ljus och resultatet är försvinnande gott. Banne mig om den inte till och med är godare! Så strunta i att köpa den vanliga chokladasken och gör dessa istället, du kommer inte att ångra dig.

Propoints: hela satsen är 104 propoints enligt receptet nedan och skär du upp mellan 42-50 mindre bitar så är en bit endast 2 propoints. Annars är det bara att dela 104 med antalet bitar du skär upp.

Ljus Rocky road-hemlagad godis-propoints-viktväktarna-dumle-jordnötter-choklad-marshmallows-nadjaskitchen.se

En sats Rocky Road:

300 gram ljus mjölkchoklad, 1 påse Dumle (220 gram), 50 g mini marshmallows, 2 1/2 dl salta jordnötter

Gör så här:

Smält chokladen över ett vattenbad eller i mikro. Låt det svalna en liten stund.

Ljus Rocky Road-rocky road, hemlagad godis, propoints, choklad, nadjaskitchen.se

Blanda ihop den smälta chokladen tillsammans med de övriga ingredienserna. Häll över chokladröran på bakpapper, folie eller använd en fyrkantig silikonform som jag. Fördela den jämnt och ställ sedan i kylskåp för att stelna.

Ljus rocky road-nadjaskitchen.se-propoints-viktväktarna-vvtillsammans-marshmallows-salta jordnötter-hemlagad godis

När chokladkakan har stelnat så är det bara att skära upp den i mindre bitar. Förvara den svalt tills den skall serveras.

Recept på vanlig mörk Rocky Road finner du HÄR.

Print Friendly