Bulgur/Couscous, Köttfärs, Viktväktarna Smartpointsrecept

Marockansk couscous med kebabbiff

Jag är alltid nyfiken på mat från andra länder och provsmakar mer än gärna. När jag fann detta recept av en matskribent med rötter från Marocko så ville jag testa det. Detta recept på couscous kan man använda som bas till det mesta enligt henne. Jag förväntade mig en mycket smakrik couscous och blev lite förvånad då den även var rätt så kryddstark.

Marockansk couscous med kebabbiffTill couscousen valde jag att göra köttfärsbiffar smaksatta med kebabkrydda, rostade grönsaker och Sweet Red Pepper Sauce och god grönsallad.

Couscous på marockanskt visTill Marockansk couscous för 4 portioner behövs:

3 dl vatten, 1 grönsaksbuljongtärning, 1 tsk gurkmeja, 1 tsk paprikapulver, 1 tsk malen spiskummin, 1 krm chili- eller kajennpeppar, 1/2 tsk salt, 1/2 tsk nymalen svartpeppar, 3 dl okokt couscous, 2 msk olja

Gör så här:

 Koka upp vattnet tillsammans med buljongtärningen och alla kryddor. Lägg couscousen i en bunke och tillsätt oljan. Häll den varma buljongen över grynen. Täck med plastfolie och låt det svälla i cirka 5 minuter. Fluffa upp couscousen med en gaffel. Serveras nykokt till egentligen vad som helst.

KebabbiffKebabbiffar

600 g köttfärs (nöt 10%), 1 msk kebabkrydda, salt, peppar, 1/2 hackad röd paprika, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk persilja, citronzest

Gör så här:

Blanda köttfärsen tillsammans med kebabkryddan, salt, peppar, fint hackad röd paprika, pressad vitlök och persilja. Forma till lite avlånga biffar och stek dem på medelvärme på båda sidorna tills de får fin färg. Riv lite citron och lägg zesten över biffarna vid servering. Smaklig ”spicy” spis!

Viktväktarna

Smartpoints: Denna rätt är 16 sp/ portion enligt receptet ovan och utan Sweet Red Pepper Sauce. För att få ner smartpointsantalet så kan man minska på mängden couscous och därmed oljan som ska användas ihop med den. Ett exempel är att ta 2 dl couscous, 2 dl vatten och 1 msk olja och då blir det bara 13 pp/portion.Tänk även på att kryddorna då också måste minskas. Smartpoints för bara Kebabbiffarna är 8 sp vid 4 portioner.

Propoints: Denna rätt är 13 pp/ portion enligt receptet ovan och utan Sweet Red Pepper Sauce. För att få ner propointsantalet så kan man minska på mängden couscous och därmed oljan som ska användas ihop med den. Ett exempel är att ta 2 dl couscous, 2 dl vatten och 1 msk olja och då blir det bara 10 pp/portion.Tänk även på att kryddorna då också måste minskas.

facebook

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

  • Martina

    2009/12/10

    Låter gott med lite hetta! Det kan behövas i kylan 🙂

  • Sandra

    2009/12/10

    Ser gott ut!

  • Therese

    2009/12/11

    Hej du
    Ang din fråg om cellofan så köpte jag det medans jag jobbade på ica en gång för hundra år sedan..
    Rullen är ju gigantisk så den räcker ett bra tag.
    Fråga på din butik om du kan få köpa av dom…
    Ha inte hittat det på nätet..

Kommentera