Orientaliska köttfärsspett

Här kommer ett recept från tidningen Måbra Mat som jag nämnde tidigare. Där finns verkligen härlig inspiration för den som vill ha god men ändå mager mat. Alla recepten är även Propointsräknade (det gamla räkningssättet med Viktväktarna). Vad sägs om dessa Orientaliska spett eller Tomatsoppa med ost och tortellini och Pizza Vega  som jag också funderar på att provlaga. Låter gott eller hur? Dessa orientaliska spett var riktigt goda. Receptet i tidningen var endast för 2 personer men jag ökade på till 4 och serverade med nykokt basmatiris, ärtor och en vitlökssås gjort på lättyoghurt.

Detta behöver du till 4 portioner (8 spett):

 500 g nötfärs 10 %, 3- 4 pressade vitlöksklyftor, 2 tsk salt, 1 tsk sambal oelek, 1 tsk spiskummin, 1 dl mild lättyoghurt naturell 0,5%

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Blanda nötfärs, vitlök, salt, sambal oelek, spiskummin och yoghurt till en slät smet. Forma till 8 färsrullar runt blötlagda träspett. Stek i ugnen på bakplåtspapper i cirka 20 minuter (enligt tidningen) eller mer åt 30 minuter enligt mig så att färsen får fin färg. Vänd gärna på dem efter halva tiden. Servera spetten med antingen basmatiris, couscous eller potatis. Jag serverade även en mild vitlökssås gjord på lättyoghurt till detta. Du tar 1 dl lättyoghurt och pressar ner 1 – 2 vitlöksklyftor (beroende på smakönskemål) och sedan saltar du och pepprar lite. 1 dl lättyoghurt är 1 pp så delar du den på fyra så behöver du knappast räkna. Glöm inte servera en sallad till.

Vikväktarna

Smartpoints: Ett spett kostar 3 smartpoints men tar man 2 så blir det 7 smartpoints.

Mättande dag: Välj 5 % nötfärs så kan du äta dessa spett utan att räkna

Propoints: Spetten kostar 5 pp per portion enligt ovanstående recept.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

6 thoughts on “Orientaliska köttfärsspett

  1. Är det vanligt typ turkiskt yoghurt du har använt? Funkar det med kesella tror du? =)
    Och måste säga att jag kollar din sida typ varje dag, väldigt bra recept som är propoints beräknade! =)

  2. Är det typ vanlig turkisk yoghurt du använder? Tror du att kesell funkar lika bra?
    Och sen måste ja säga att ja verkligen gillar din sida, kul med en sida med många goda recept som även är propoints beräknade eftersom jag går på viktväktarna! =)

  3. Hej Sandra, kul att du kikar in här och gillar bloggen. Du kan använda turkisk yoghurt om du vill, det blir faktiskt godare och tjockare, men här har jag använt vanligt Arla mild lättyoghurt för att få ner propointsen. Att använda kesella här är nog inte fel heller, det är tycke och smak som bestämmer. Turkisk eller grekisk yoghurt är nog det godaste men inte det pointsfattigaste.

    Ha en bra dag,
    Nadja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *