Crock-Pot, Kött, WW Flex Smartpoints

Skinkstek à la Crock-Pot

Som ni vet så testar jag just nu att laga mat i en Crock-Pot. Mitt andra försök med den apparaten var att göra en skinkstek, då jag läst att kött blir otroligt mört och saftigt efter en tillagning i Crock-Pot. Jag fyllde grytans botten med lök, paprika och tomater, allt skuret i stora grova bitar. Hällde på lite olja och cirka 1 deciliter vatten. Ovanpå detta stå ställde jag skinkbogen, kryddade den med massor av grillkrydda, lite salt och peppar. La på locket och vred på 8 timmar långsam tillagning. Och vet ni vad…redan efter cirka två timmar tror jag det var, så började det dofta gott från grytan. Dottern var framme och lyfte på locket ett par gånger (vilket man inte ska göra i onödan för man släpper ut värmen) för hon blev sugen på att hugga i, men hon var snällt tvungen att vänta i ett par timmar till. Och hon, som vi, blev inte alls besvikna. Köttet var riktigt saftigt, mört och det smakade så gott tillsammans med alla grönsakerna.

Du behöver till cirka 4-5 portioner:

1,2 kg skinkstek, 1/2 msk olja, 1 dl vatten, 2 gula lökar, 1-2 vitlökar, 2 tomater, grillkrydda, salt, peppar

 Gör så här:

Börja med att skala lökarna och skär dem i stora klyftor eller halvor. Vitlöken krossar du bara lätt och lägg den tillsammans med löken i grytan. Halvera paprikan och tomaterna och lägg även dem i grytan. Häll över matoljan och vatten. Skölj steken och ta eventuellt bort fett. Lägg i grytan och krydda riktligt med grillkrydda, lite salt och eventuellt peppar. Ställ in Crock-Poten på låg och 8 timmar. Hitta nu på något du vill göra och låt grytan få vara ifred i minst 4 timmar.

När mer än halva tiden har gått så vände jag på steken och kryddade den nya sidan också med grillkrydda. Stängde locket och lät grytan sköta maten resten av tiden. Här hade jag kunnat lägga i lite potatisar och hade inte behövt röra ett finger mer när det gällde middagen, men valde att koka dem separat då jag var hemma och hade tid. En god skysås fick man också, så ta till vara på den då den fått smak av både lök och tomater. Detta är verkligen magert sätt att tillaga maten på – rekommenderas starkt!

Viktväktarna

 • WW Flex: 7 smartpoints per portion vid 4 portioner och 5 smartpoints vid 5 portioner, lägg till points för potatis


Print Friendly, PDF & Email

5 Comments

 • Matskafferiet

  2011/11/22

  Ser jättegott ut!

 • TinaGustafsson.com

  2011/11/22

  Det lät verkligen spännande, kanske får införskaffa en sådan apparat! 🙂

 • Fröken Dill

  2011/11/23

  Den verkar bra, den där pot-en!
  Tycker fröken Dill

 • Matias Zakrisson

  2012/04/19

  Inviger min Crocca idag. Kör på ditt recept – paprika för jag glömde den, tillsatte morötter istället. Hoppas de blir bra för mig med. Bjuder mor och far. De får va testkaniner idag.

 • Pingback: Veckans middag nr: 117 | Nadjaskitchen.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.