Hallon- och Vaniljkaka med vaniljkräm
2014/06/12
Detta är en mycket god och somrig kaka som serveras med en supergod rårörd vaniljkräm. Kakan kan också ätas som den är men den rårörda vaniljkrämen är liksom pricket över i:et. Det är bara att ta en bit och njuta för fulla muggar.
Portioner: en kaka
Ingredienser:
2 ägg,
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl laktosfri mellanmjölk
50 g smör
1 tsk margaring till formen
ev kokosflingor (ej inräknat)
Smuldeg:
1 dl vetemjöl,
2 msk socker
50 g rumsvarmt smör
Fyllning:
150 g hallon (osockrade)
2 1/2 dl vaniljkesella
50 gram mandelspån
Vaniljskräm:
1/2 vaniljstång
3 äggulor
1/2 dl strösocker
3 dl Milda Visp 20 % eller vispgrädde
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop rums tempererat smör, vetemjöl och socker till smulpajsdegen. Använd fingertopparna för att forma eller en maskin. Ställ degen i kylskåp.
- Vispa ägg och socker till smeten i en annan bunke. Vispa tills det är vitt och luftigt.
- Smält smöret på svag värme.
- Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke för sig.
- Tillsätt mjölk i äggsmeten och sikta sedan ner mjöl blandningen.
- Rör sist ner det smälta smöret och blanda smeten ordentligt.
- Smöra och bröa en ugnsfast pajform med kokos.
- Fyll formen med sockerkaksmeten.
- Klicka kesellan med en matsked runtom i sockerkakan och lägg sedan även på hallon.
- Strö över till sist smuldegspajen och mandelspån över hela kakan.
- Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter. Känn efter med en sticka i mitten av kakan.
- Gör under tiden vaniljkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
- Vispa äggulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt, cirka 5 minuter.
- Vispa sedan grädden luftig (ej för hårt) i en annan bunke.
- Vänd ner grädden i äggsmeten och blanda ordentligt. Ställ i kylskåp till servering.
- Ta en bit av kakan och några skedar av vaniljkrämen på en tallrik. Ta en munsbit och njuuuut av det goda!
ViktVäktare
- WW Points (kostprogrammet från 2025): kakan har 156 points och vaniljkrämen har 51 points. Totalt blir det 207 points. Dela det med antalet portioner som serveras.
Föregående
Veckans middagstips nr: 21/2014
Nyare
6 kommentarer
JUNITJEJ
Mums så gott!
Sabina
Hejsan. Ser att du gillar att baka. På min blogg just nu finns en liten utmaning. Eftersom det är sommar så har jag get ut en utmaning där man ska baka en tårta, man ska vara så kreativ och fantasifull man kan och sedan ladda upp bilden och sedan skicka länken till mig. Jag visar sedan alla fantastiska kreationer på bloggen och länkar. Det skulle vara jätta kul om du va med eller bara spred det vidare. ^.^
ADARAS
Hej! Spana in min egen e-tidning om bloggvärlden och ta samtidigt chansen att vinna en GRYM vinst (värde ca 2 299 kr)! 🙂
Kika in här: http://adaras.se/vinn-philips-lumea-comfort/
Hoppas du vill vara med!
Kram!
efji.se - en blogg om tv-serier
men mums
Nadja
Åhhh, rabarber…. Jag kommer omgående (eller så snart jag kan).
Marlene
Det där lät ju smarrigt! Det finns rabarber i min trädgård om du vill ha. Bara komma å hämta : -)