Hallon- och Vaniljkaka med vaniljkräm

 

Detta är en mycket god och somrig kaka som serveras med en supergod rårörd vaniljkräm. Kakan kan också ätas som den är men den rårörda vaniljkrämen är liksom pricket över i:et. Det är bara att ta en bit och njuta för fulla muggar.

Hallon- och vaniljkaka

Portioner: en kaka

Ingredienser: 

2 ägg,

2 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 dl laktosfri mellanmjölk

50 g smör

1 tsk margaring till formen

ev kokosflingor (ej inräknat)

Smuldeg:

1 dl vetemjöl,

2 msk socker

50 g rumsvarmt smör

Fyllning:

150 g hallon (osockrade)

2 1/2 dl vaniljkesella

50 gram mandelspån

Vaniljskräm:

1/2 vaniljstång

3 äggulor

1/2 dl strösocker

 3 dl Milda Visp 20 % eller vispgrädde

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop rums tempererat smör, vetemjöl och socker till smulpajsdegen. Använd fingertopparna för att forma eller en maskin. Ställ degen i kylskåp.
  3. Vispa ägg och socker till smeten i en annan bunke. Vispa tills det är vitt och luftigt.
  4. Smält smöret på svag värme.
  5. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke för sig.
  6. Tillsätt mjölk i äggsmeten och sikta sedan ner mjöl blandningen.
  7. Rör sist ner det smälta smöret och blanda smeten ordentligt.
  8. Smöra och bröa en ugnsfast pajform med kokos.
  9. Fyll formen med sockerkaksmeten.
  10. Klicka kesellan med en matsked runtom i sockerkakan och lägg sedan även på hallon.
  11. Strö över till sist smuldegspajen och mandelspån över hela kakan.
  12. Grädda i mitten av ugnen i cirka 35-40 minuter. Känn efter med en sticka i mitten av kakan.
  13. Gör under tiden vaniljkrämen. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
  14. Vispa äggulor, strösocker och vaniljfrön ljust och krämigt, cirka 5 minuter.
  15. Vispa sedan grädden luftig (ej för hårt) i en annan bunke.
  16. Vänd ner grädden i äggsmeten och blanda ordentligt. Ställ i kylskåp till servering.
  17. Ta en bit av kakan och några skedar av vaniljkrämen på en tallrik. Ta en munsbit och njuuuut av det goda!

Hallon- och vaniljkaka

 ViktVäktare

  • WW Points (kostprogrammet från 2025): kakan har 156 points och vaniljkrämen har 51 points. Totalt blir det 207 points. Dela det med antalet portioner som serveras.

6 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.