Jägarfruns Kycklinggryta

 

Här kommer ytterligare ett gammalt recept (från 2014), i uppgraderat format. Jag har anpassat receptet efter ViktVäktarna och fått receptet att bli riktigt god och samtidigt låg i points. Jag har kycklingfilé som nollpointsmat och serverar jag den med kokt potatis (också är nollpoints i min personliga plan), så får jag en brakmiddag för endast 1 points. Hur bra är inte det?

Till 4 portioner behöver du:

1 gul lök

250 g champinjoner

1 röd paprika

2 tsk olivolja eller rapsolja

2 vitlöksklyftor

1 msk tomatpuré

1 tsk honung

1 tsk torkad rosmarin

1 burk konserverade körsbärstomater

1 dl vatten och 1 tärning kycklingbuljong

600 g kycklingfilé

2 tsk torkad salvia

1/2 tsk salt

1 krm svartpeppar,

Gör så här:

  1. Strimla gul lök, champinjonerna och den röda paprikan.
  2. Hetta upp 1 tsk olja i en stekgryta och fräs allt i 2-3 minuter.
  3. Pressa i vitlöken och tillsätt tomatpuré, honung, rosmarin, körsbärstomater, vatten och kycklingbuljongen.
  4. Rör ihop och låt det koka på svag värme.
  5. Krydda kycklingen med salvia (eller ersätt det med rosmarin), salt och svartpeppar.
  6. Stek kycklingen i resterande olja i en het stekpanna.
  7. Lägg över tomatsåsen och låt det sjuda ihop 6-7 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt.
  8. Koka under tiden upp pasta, potatis eller ris om så önskas.
  9. Finhacka eventuellt lite färsk persilja och strö det över kycklinggrytan.
  10. Servera grytan med nykokt pasta, potatis eller ris. Smaklig måltid.

Viktväktarna

  • WW Points: 1 points per portion, så lägg till points för ev. pasta, potatis eller ris.
  • mittWW Smartpoints BLÅ: 7 smartpoints per portion utan pasta och parmesan. Om man byter ut kycklinglårfilé till kycklingfilé så blir det 1 smartpoints per portion utan pasta och parmesan.
  • mittWW Smartpoints GRÖN: 7 smartpoints per portion utan pasta och parmesan. Om man byter ut kycklinglårfilé till kycklingfilé så blir det 3 smartpoints per portion utan pasta och parmesan.
Print Friendly, PDF & Email

3 kommentarer

  • Nadja

    Hej Linda,
    Tack för dina fina ord om min blogg, jag uppskattar dem väldigt mycket.
    Ja, ”Jägarfruns kycklinggryta” är ett roligt namn på en rätt men det är inte jag som har hittat på namnet.
    Egentligen ska den heta Kycklinggryta Cacciatora”. Cacciatora betyder just Jägarfruns gryta.
    Jag kan bara hålla med dig i resten av det du skriver. Verkligheten visar att man tänker bara på att tjäna pengar och inget annat spelar någon roll.
    Beklagar även över dina misslyckade operationer. Jag hoppas att du har anmält detta så att de inte gör samma sak på andra.
    MVH Nadja

     
  • Linda

    Inget personligt mot dig, tvärtom så älskar jag din blogg med alla fantastiska recept! <3

    Men jag tyckte bara att namnet på denna maträtt var så kul! 😀 Att just en JÄGARES hustru måste använda sig av kyckling!

    Siktar hennes man så dåligt att han inte lyckats komma hem med något "bättre" kött åt sin fru, eller är han så gammal att han inte ens längre kan se en stor älg i skogen & därmed har gått i pension?

    Hmm… Min livliga fantasi har en massa olika förklaringar till varför den stackars jägaren måste äta vidrig kyckling från t ex Kronfågeln 🙁

    Usch, så jävla vidrigt & vilket onödigt djurplågeri bara för ett företag blir FÖR girigt! Och vi som har sååå fantastiskt bra djurhållning här i Sverige jämfört med andra länder… Jovisst, det var ju sant… 🙁

    Jag har redan, för flera år sedan (men DET var tydligen massmedia aldrig intresserade av, trots att det var lika illa som kycklingarna hos Kronfågeln!) sett de smygtagna videofilmerna som Djurens Rätt hade lyckats filma genom att "infiltrera" sig som djurskötare hos en grisbonde, som skulle ha typ Sveriges bästa ekofläskkött.

    Fy fan säger jag bara! Det var så fruktansvärt inne hos de stackars GRISARNA & höra hur de skrek för fulla lungor av smärta, skräck & ångest att jag bröt ihop fullständigt & både storbölade & fick världens panikångestattack, så jag klarade inte ens av att se färdigt på filmen/-erna.

    Kan ju lugnt säga att det INTE blev någon julskinka för min del det året! Och tror faktiskt inte jag har ätit det någon jul sedan dess…

    Och nu så blir jag snart hellre vegetarian än någonsin äter kyckling igen! Tut att jag aldrig har gillat det & på snart 45 år nog kan räkna antalet ggr jag ätit kyckling/kalkon på ena handens fingrar…
    Och äter aldrig ägg, förutom att jag måste använda det i matlagning/bakning, då jag till 99% lagar/bagar all min mat från från grunden (givetvis med halvfabrikat & köpta kryddor osv).

    Men jag har helt enkelt inte råd att bli helvegan eller ens helvegetarian, men har inte heller råd med att köpa kött, fisk el fågel.

    T o m frukter & grönsaker, SVENSKA I SÄSONG, är så fruktansvärt dyra & utan körkort, bil & buss/tåg för att kunna handla i de billigaste butikerna, så KAN jag inte dels pga detta.

    Och dels pga att jag varken tål eller kan äta väldigt många av just de matprodukter en vegetarian/vegan måste äta för att få i sig rätt näring, inklusive alla vitaminer & mineraler.

    Två olika kirurger (2 bukoperationer med 10 års mellanrum, den andra var det nu nästan exakt 10 år sedan) lyckades förstöra hela min buk, vilket gett mig livslånga skador & bl a svår kronisk smärta, både särskilt i buken men även i resten av kroppen också.

    Så jag lider nog redan av undernäring & mycket troligt att min kropp inte heller kan ta upp tillräckligt mycket av de alla vitamin-& mineraltillskott jag tagit dagligen i 10 års tid men ingen läkare bryr sig ett jävla dugg, inte heller IVO gör sitt jobb…

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.