Mörk chokladglass

 

Här kommer ytterligare ett glassrecept. Den passar både till er som har glassmaskin och till er som inte har en. Skillnaden är bara den att ni som inte har en glassmaskin måste in i frysen och röra om i smeten ett par gånger i timmen och det i minst under 3-4 timmar för att få bra resultat. Ärligt talat så trodde jag att det skulle ha blivit lite mer glasstillverkning under sommaren, men det har det inte. Inte på grund av vädret utan på grund av tiden. Och inte har det blivit köpt heller, för när man väl har smakat på hemgjord glass, ja då duger ingen annan.

Till cirka 4 portioner behöver du:

4 äggulor, 1 dl strösocker, 5 dl gammaldagsmjölk, 100 gram mörk choklad, 1 dl kakao, 1 gelatinblad, 1/2 dl glykossirap

Gör så här:

Vispa äggulor och socker riktigt pösigt med en elvisp. Lägg gelatinbladet i lite kallt vatten. Värm mjölken och glykossirap i en tjockbottnad kastrull. Lägg i hackad mörk choklad och kakao och låt allt koka upp och chokladen smälta. Häll mjölkblandningen försiktigt i äggsmeten under kraftig vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna. Rör om så gott som hela tiden tills smeten nästan når kokpunkten. Obs! Det får inte koka. Tag nu bort det från värmen och lägg i gelatinbladet. Rör om så att den smälter bort. Kyl smeten snabbt i ett vattenbad och lägg sedan kastrullen i kylskåpet i några timmar. Den ska bli riktigt kall, gärna över natten. Till er som inte ska använda glassmaskin: häll över smeten i en form och låt svalna. Frys sedan i minst 3-4 timmar och rör om minst några gånger under varje timme.

Till er som använder glassmaskin: Häll cirka 2-2 1/2 dl smet i glassbyttan och låt  glassmaskinen arbeta i cirka 10 minuter. Du ser när glassen ser “glassig” och krämig ut. Skrapa ut glassen från byttan och lägg över i en plastburk med lock och in i frysen tills det är dags för serveringen. Upprepa sista proceduren tills all glassmet har körts i maskinen. Var noga med att följa anvisningarna som gäller för just din glassmaskin, det kan variera stort.

 ViktVäktarna

 • WW Points: hela satsen har 86 points, dela det med antalet portioner som serveras

9 kommentarer

 • Nadja

  Hej Vivi: vad är det du inte förstår? från vilken del av receptet? Du kan alltid läsa de andra glassrecepten och se hur man gör där, principen är densamma. Återkom annars så ska jag försöka förklara

   
 • Nadja

  Tack Kerstin, vad roligt att du tyckte om receptet. Visst är hemmagjord glass så mycket godare än köpt liter glass.

   
 • Kerstin

  Hej!
  Jag använder en OBH nordica glassmaskin och den fungerar jättebra! Glassen blir absolut inte hårt, och inte för mjuk heller!

  Testade detta recept och det blev fantastiskt gott! Det smakade nästan som en fem-stjärnig glass!

  Vänliga hälsningar,

  Kerstin Karlström

   
 • Nadja

  Hej Jenny: Hemgjord glass blir lite hårdare än glassen man köper ute i affären. Man använder ju inga konstgjorda tillsatser. Då gäller det bara att ta fram glassen typ en kvart innan du ska servera. Då blir det lättare att gröpa ut kulor.

  Hälsningar Nadja

   
 • Jenny

  Heej! Jag provade det här receptet igår och det var verkligen jättegott!!
  Men tyvärr så var den jättehård och jag vet inte vad jag kan gjort för fel.. Jag använde mig av glassmaskin(Första gången) och jag gjorde dubbel sats.
  Har du nån idé?
  Jätte fin blogg!

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.