• Middagsmenyer

    Veckans middagtips nr: 136

    Denna vecka så har jag semester, superskönt att få koppla av bara så där. Nu hoppas jag på riktigt fint väder, så håll tummarna för mig.

    I och med att sol och värme kommer, så kommer även tiden för glass. Att göra egen glass är inte så svårt men det tar tid. Och framför allt…den är så mycket godare än den köpta! I sidomenyn så finner ni lite tips på olika glassar och även en chokladsås som är så god! Testa den, ni kommer inte att ångra er. Ha nu en superfin vecka! Nadja

    Veckans middagstips nr: 136

    Måndag: Bifteki med vitlöksyoghurt

    Korvstroganoff med texmex smakTisdag: Korvstroganoff med texmex-smak

    Fyllda pastakuddar med tomatsåsOnsdag: Vegetariska pastakuddar i tomatsås

    Mexikansk kycklingpajTorsdag: Mexikansk kycklingpaj

    Couscoussallad med touch av citron

    Fredag: Couscoussallad med fläskytterfilé

    Stekt lax med kall såsLördag: Stekt lax med citronpeppar

    Grillad kassler med grönsakspytt & aromsmörSöndag: Grillad kassler med potatispytt

    FruktsalladVeckans söta: Fruktsallad

     
  • Mjuka kakor

    Chokladkaka med kolakräm

    En mjuk sockerkaka med mild chokladsmak. Kakan fylls och toppas med en god söt hemlagad kolasås. Kakan går säkert även att göra i en liten ugnsform och ha fyllningen ovanpå och och vad sägs om hackade mjölkchokladbitar som strössel?

    Chokladkaka med kolakräm

    Till en kaka behövs det: 

    Kaka: 3 ägg, 3 dl socker, 3 dl mjöl, 2 tsk bakpulver, 3 tsk kakao, 1 tsk vaniljsocker, 1 1/2 dl mjölk

    Kolakräm: 1 1/2 dl grädde (magrare matlagningsgrädde går också bra), 3/4 dl socker, 100 g smör, 2 tsk vaniljsocker

    Gör så här:

    Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ihop mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner det försiktigt i smeten och till sist även grädden. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 30 – 35 minuter i 175 grader. Låt kakan kallna helt.

    Chokladkaka med kolakrämKoka ihop kolakrämen i ca 15-20 minuter (ev lite längre). Använd en tjockbottnad kastrull och rör om nästan hela tiden. Dela den kalla kakan och bred över det mesta av krämen. Spara dock lite till garneringen. Lägg ihop kakan och ringla över lite av kolakrämen.

     
  • Middagsmenyer

    Veckans middagstips nr 135

    Så var det dags för en ny vecka och nya middagstips. Jag har fått mycket respons på just dessa inlägg och folk är glada att jag fortsätter med dem. Själv är jag glad att ni gillar dem och ett stort tack till er som återkommer och berättar att ni har provlagat eller bakat något. Det är alltid uppskattat. Önskar er en fin och solig vecka! Nadja

    ~Veckans middagstips nr: 135~

    Pastapytt med lantkorv och grönsakerMåndag: Pastapytt med korv och grönsaker

    Fisk i chilisås med paprika och ostTisdag: Fisk i god chilisås

    Spagetti med valnötspestoOnsdag: Spagetti med valnötspesto (veg.)

    Cevapcici i pitabrödTorsdag: Cevapcici i pitabröd

    Drumsticks med New Orealens rubFredag: Drumsticks med New Orleans Rub

    tillsammans med

    ColeslawFrisk Coleslaw

    Kotlett med bakad potatisLördag: Grillad kotlett med bakad potatis

    Baconlindade färsjärparSöndag: Baconlindade färsjärpar

    Hallonbakelse med daimkrossVeckans söta: Hallonbakelse med daimkross

    facebook-gilla-stor

     
  • Matbröd

    Surdegsbaguetter

    Då har jag testat att baka något gott med vetesurdegen som jag lagt. För att vara ett första försök så blev det otroligt lyckat och kommentaren här hemma var: dessa ska du baka lite oftare!. Mitt råd när du bakar dessa är att se till att ugnen är riktigt het och låt de gräddas tiden ut. I receptet så står det mellan 15-20 minuter och när jag gräddade dem i 20 minuter så blev de sprödare och porösare än vid 15 minuter.

    Surdegsbaguetter

    Receptet nedan är från Martin Johanssons bok ”Surdegsbröd”. Han är min guru när det gäller brödbak. Bröden smakade inte så pass mycket ”surdeg” som det kan smaka när man köper ute i bagerierna. Jag tror det beror på att min surdegsgrund är ny. I skrivande stund ligger en ny sats av dessa goda baguetter på jäsning och surdegen är några dagar äldre, så vi får se om det smakar mera denna gång och om inte, så är de sååå goda ändå.

    SurdegsbaguetterSom andra bröd av Martin så är även dessa mycket enkla att göra. Det enda som behövs är egentligen planering då principen går ut på långjäsning för smakens skull. Du börjar med degen redan på kvällen innan.

    Detta behövs för 6 stycken baguetter:

    Fördeg: 100 g (1 dl) vetesurdegsgrund, 5 g jäst, 400 g (4 dl) vatten, 300 g (5 dl) vetemjöl special, 100 g (1 1/2 dl) grahamsmjöl

    Deg: 250 g (2 1/2 dl) ljummet vatten, 550 g (9 dl) vetemjöl special, 20 g (1 msk) salt

    Gör så här:

    DAG 1 kväll: Rör ihop surdegsgrund, jäst och vatten i en bunke och tillsätt mjölet. Blanda för hand till en slät smet. Täck bunken med plast och ställ i kylskåpet över natten.

    SurdegsbaguetteDAG 2, morgon: Blanda alla ingredienser (fördeg + deg) utom saltet och kör 8 minuter i en degblandare (5 minuter på låg hastighet och 3 minuter med lite mera fart). Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska ha bra spänst och bör släppa en aning från bunkens kanter. Den ska vara aningen klibbig utan att kleta fast på fingrarna om man tar i den. Känns den inte klar, låt vila 5 minuter och kör sedan några minuter till. Bilden ovan visar fördegen efter en natt i kylen.

    Smörj en plastlåda med rapsolja, lägg över degen i lådan och sätt på locket. Markera gärna på lådan var degen befinner sig. På så sätt har du koll på hur den jäser. Låt degen jäsa till drygt dubbel storlek, vilket kan ta 2-3 timmar.

    Surdegsbaguetter

    Under tiden degen jäser viker du ihop den två eller tre gånger den ligger i lådan. Första gången efter 1 timme, därefter med 30 minuters mellanrum. Med blöta händer viker du degen från vänster in mot mitten, och från höger mot mitten, uppifrån och nedifrån. Det är inte så noga hur det går till, bara man känner att degen spänns.

    Sätt ugnen på 275 grader i god tid. Placera en plåt (eller om du har baksten) i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.

    Surdegsbaguetter

    Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord, strö på lite mjöl och dela degen i sex bitar, skruva dem ett halvt varv och lägg dem i baguetteplåtar. Du kan nu välja att låta det vila i 20 minuter eller sätta in brödet direkt i ugnen. Lägg även några isbitar på den nedre plåten. Efter 10 minuter vädrar du ur ugnen genom att öppna och stänga luckan. Upprepa vädringen några gånger under bakningen. När baguetterna har fått ordentligt med färg tar du ut dem, det kan ta mellan 15-20 minuter. Mot slutet kan du vrida baguetterna lite, då får de fin färg runt om.

    Surdegsbaguetter

    Recept: Martin Johansson

    Foto: Nadjaskitchen.se

     
  • Middagsmenyer

    Veckans middagstips nr: 134

    Då var sköna maj här. Härligt, då kanske värmen och solen äntligen kan komma, vi behöver det så väl efter den långa vintern. Här kommer lite middagstips till er som har idétorka. Gillar du bara delar av ett recept? Eller saknar du någon krydda? Gör efter ditt eget tycke och byt ut det du inte gillar eller har. Det brukar fungera bra, gäller bara att testa.

    ~Veckans middagstips nr: 134~

    Spot & Tell Kronfågel 2013Måndag: Mexikanska kycklingbullar

    Fisk med vitt vin och gröna ärterTisdag: Fisk med vitt vin och gröna ärter

    Risröra med grönsaker, kassler o teriyakismakOnsdag: Risröra med kassler och grönsaker

    Kalkon- och ostsalladTorsdag: Kalkon- och ostsallad

    tillsammans med

    Frallor med sesamfröFrallor med sesamfrön

    Fläskbog med ris och stekt potatisFredag: Fläskbog med ris och stekt lök

    Chicken à la KingLördag: Chicken a la King

    Ostbiffar med paprika- eller purjolöksströsselSöndag: Ostbiffar med grönsaksströssel

    Bärrutor med havregrynVeckans söta: Bärrutor med havregryn

    Ha en skön vecka !

     
  • Matbröd

    Surdegsgrund på vete

    Hur gör man en surdeg? Jag har försökt några gånger och det svåraste är att få igång den och sedan inte glömma bort att ”mata” surdegen när den väl är färdig och står i kylen. Att ”mata” en surdeg innebär att lägga till mer vatten och mjöl. Om man inte vill tänka på det här med att mata så har jag hört att det går bra att frysa in en surdeg, men jag har inte provat på och göra det själv och vet inte hur bra resultatet blir.

    Du kan ha en surdegsgrund levande i kylskåpet hur länge som helst och ta av den då du vill baka. Men glöm då inte att mata den några gånger i veckan. En viktig sak att tänka på är att mjöl kan suga upp all vätska i surdegen. Så öka eller minska på mjölmängden om det så behövs. Det viktiga är att surdegen har rätt konsistens, den ska vara som lervälling. Lycka till med din surdegsgrund.

    Här kommer en förenklad ”steg för steg” beskrivning på hur du gör en surdegsgrund på vetemjöl:

    Vetesurdeg, dag 1 morgonDag 1, morgon: Blanda ihop 120 g vatten med 120 gram vetemjöl i en bunke. Lägg på ett lock eller täck med plastfolie och låt det stå i rumstemperatur.

    VetesurdegDag 1, kväll: Det har inte hänt så mycket sedan imorse. Mata surdegen med 1/2 dl vatten och 1 dl mjöl. Rör om. Täck återigen med plastfolie eller täck med ett lock. Låt den stå kvar i rumstemperatur.

    Vetesurdeg dag 2

    Dag 2 morgon: Mata surdegen igen med 1/2 dl vatten  och 1 dl mjöl. Rör om. Täck över surdegen igen. Nu ska surdegen bubbla och du kan flytta över den till kylskåpet. Om den inte har börjat bubbla ännu så kan du lägga till lite honung, naturell yoghurt eller äppeljuice och låta den stå kvar i rumstemperatur till nästa morgon. Min surdeg hade inte satts igång så jag la till 1 tesked honung för att hjälpa den lite på traven.

    vetesurdegs dag 2 kvällDag 2 kväll: Nu har surdegen vaknat till och börjat bubbla. Flyttar in den i kylskåpet.

    Vetesurdeg dag 3

    Dag 3 morgon: Nu luktar det lite surt när man öppnar burken. Mata surdegen igen med 1/2 dl vatten och 1 dl mjöl. Rör om. Täck surdegen igen och ställ i kylen.

    Vetesurdeg dag 4

    Dag 4: Nu bör surdegen vara klar att använda. Om du vill spara den så ska surdegen förvaras i kyl och matas några gånger i veckan. Nu gäller det att inte glömma bort den.

    Hur mycket surdegs ska man nu använda? Efter att ha kikat i olika recept så är det mellan 100-150 g surdegsgrund, men det finns recept upp till 300 gram surdeg också. Själv ska jag prova att baka surdegsbaguetter ikväll. Lycka till med er surdegsgrund.

     
  • Middagsmenyer

    Veckans middagstips nr: 133

    Och så var det en ny vecka. Hoppas att ni har haft det lika fint och soligt som jag. Jag har varit ute och promenerat varje dag tills det skriker om benmusklerna. Ja, vinterns soffpotatis har äntligen börjat röra på sig. Det känns skönt och jag har blivit lite smått beroende av promenaderna. Härligt! Sätt på dig en stegräknare och du får se att du vill slå ditt egna rekord varje dag.

    Jag upptäckte att jag saknade en kategori där man lätt kan se långpannebak. Det vore väl inte så dumt eller vad säger ni? Det händer ju att man vill bjuda lite fler på något gott och då är långpannebak alltid det bästa och det lättaste. Just nu i skrivande stund så bakar jag så att gubben kan ta med sig lite gott till hans jobb. Det var på så sätt jag upptäckte detta. Så nu finns ett kategori som heter ”Långpannebak” med några recept som jag hittade snabbt, fler kommer så fort jag får lite mer tid att leta. Ha en skön vecka!

    ~Veckans middagtips nr: 133~

    Måndag: Grönsakspaj

    Mangocurry couscous med kyckling och grönsakerTisdag: Mangocurrycouscous med kyckling

    Grön potatissallad med rostbiffOnsdag: Grön potatissallad med rostbiff

    Tomatsoppa med ost och tortelliniTorsdag: Tomatsoppa med ost och tortellini

    Crunchy Salsa BurgerFredag: Crunschy Salsa Burgare

    Pepparkotlett med ugnstekt vitlökspotatisLördag: Pepparkotlett med vitlökspotatis

    Fylld lövbiffSöndag: Fylld lövbiff med gratäng

    Rabarberpaj med kokostäckeVeckans söta: Godaste rabarberpajen

     
  • 6-10 Points,  Bullar/Vetebröd,  WW Points

    Pistage- och vaniljbullar

    I mars numret av tidningen Matmagasinet fann jag detta recept och blev inspirerad. Jag har ändrat lite på recept, bland annat så la jag mera vaniljsocker i fyllningen än vad som stod i receptet. Vill du ha mindre vaniljsmak i dina bullar så använd typ bara 2 tsk vaniljsocker istället för vad som står nedan. Strö rikligt med garneringen, jag var nog lite för snål denna gång.

    Pistasch- och vaniljbullar

    Till cirka 40 bullar behöver du:

    Deg: 5 dl mellanmjölk, 50 g jäst för söta degar, 1 tsk salt, 1 1/2 dl strösocker, 1 ägg, ca 14 dl vetemjöl, 150 g rumsvarmt smör

    Fyllning: 150 g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker, 1-2 msk vaniljsocker

    Garnering: 1 ägg, 50 g pistagenötter, 1 dl ljust muscovadosocker

    Gör så här:

    Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Tillsätt salt, socker, ägg och mjöl och rör till en deg. Använd gärna en maskin till detta för degen blir så mycket finare då. Klicka i smöret och arbeta in det lite i taget. Arbeta degen smidig så att den släpper från bunkens kanter. Täck bunken med platsfolie eller duk och låt jäsa i cirka 45 minuter upp till en timme.

    Pistasch- och vaniljbullar

    Blanda ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och kavla till en rektangel. Bred ut fyllningen över degplattan med en smörkniv. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i centimetertjocka bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa i cirka 20-30 minuter.

    Pistasch- och vaniljbullar

    Hacka pistaschnötterna grovt. Jag var lat och använde maskin och det blev för smått tyvärr. Pensla bullarna med ägg och strö över pistagen och muscovadosockret.

    Pistasch- och vaniljbullar

    Grädda bullarna i cirka 8 minuter eller tills de får färg. Det går bra att frysa in bullarna efter de har svalnat ordentligt.

    ViktVäktarna

    • WW Points: hela receptet har 333 points. Dela det med antal bullar du får, tex 50 bullar = 7 points

     

     
  • Middagsmenyer

    Veckans middag nr: 132

    Inläggen kommer nog inte så ofta som de borde just nu och jag kan bara skylla på solen och promenader. Det lockar mig mera än att tillbringa tiden inomhus. Härliga långa promenader så att man kan lapa sol och se våren komma. Jag hoppas ni har förståelse för det. Här kommer i alla fall nya tips inför veckans middagar, hoppas ni finner något som ni blir nyfikna att prova. Återkom då gärna och berätta. Under veckan lovar jag er något sött.

    ~Veckans middag nr: 132~

    Kabanoss- och äggrörepannaMåndag: Kabanoss- och äggpanneröra

    Beef Ginger & Lemongrass WokTisdag: Thai Beef Ginger

    Het vegetarisk böngrytaOnsdag: Het vegetarisk böngryta

    KöttfärsenchiladasTorsdag: Köttfärsenchiladas

    Tagliatelle med vitlökskycklingFredag: Pastawok med vitlökskyckling

    Allroundmarinerad revbensspjällLördag: Allroundmarinerad revbensspjäll

    Hoki med bacon,citron, timjan o vitvinskySöndag: Fisk med citron, bacon och vitvinssky

    Mörk chokladglassVeckans söta: Mörk chokladglass

     
  • Middagsmenyer

    Veckans middag nr: 131

    Nu lovar dom att våren är på väg, men jag är lite tveksam. Solen tittar fram men det finns ingen riktig värme. Vi får se…jag håller tummarna hårt att de har rätt. Här kommer i alla fall veckans middagstips. Chipotle Chili kotlettspetten går bra att steka i ugn eller panna om vädret inte tillåter grillning utomhus. Jag rekommenderar starkt att ni provar på fredagens köttfärsrulader med god tomatsås och grönsaker…supergott är det! Ha en riktigt fin vecka med mycket sol och värme. /Nadja

    Veckans middag nr: 131

    Fisk med mandel- och osttäckeMåndag: Fisk med mandel- och ost

    Citron-, rosmarin och chilikycklingTisdag: Citron-, rosmarin- och chilikyckling

    Onsdag: Kassler med stuvade morötter

    Fransk lökpajTorsdag: Fransk lökpaj

    Sallad med kronärtkocka, grillad paprika och haricots vertsSallad med kronärtskocka, grillad paprika

    Köttfärsrulader med timjanFredag: Köttfärsrulader med god tomatsås

    NachotallrikLördag: Nachotallrik

    Chipotle Chili spettSöndag: Chipotle Chili kotlettspett

    Chokladkaka med kokostäckeVeckans söta: Chokladkaka med kokostäcke