Veckans middag nr: 130
En ny vecka igen. Det kan vara svårt ibland och veta vad man ska skriva till er. Dagarna går ju i rutin och ibland så har man inget att berätta. Vi är ju redan inne i april. Jag känner några stycken som har plockat fram sina grillar. Har du det? Det är fortfarande kallt om nätterna och på morgonkvisten, men solen har varit framme på dagarna och ingett oss hopp om våren. Kanske är det dags för lite ”vårlig” mat? Ja kanske det. En sak är i alla fall säker…det är dags att börja med pollentabletterna. Ha en bra vecka!
Veckans middag nr 130
Måndag: Macaroni and cheese
Tisdag: Kokt fisk med äggsås
Onsdag: Korv med krämig Bonjour
Torsdag: Couscoussallad med fläskytterfilé
Fredag: Citron- och örtkyckling
Lördag: Goa italienska köttbullar i sås
Söndag: Grillade marinerade kotletter
tillsammans med
Veckans söta: Hallontosca
Mexikanska kycklingköttbullar med guacamole
Det är några som har hört av sig och vill ha receptet på Mexikanska miniköttbullar som jag åt på spotingkvällen med Kronfågeln. Här kommer receptet och servera dem gärna med guacamole och den varma majssalladen.
Till 4 portioner behöver du:
Köttbullar: 500 g kycklingfärs, 1 påse tacokrydda, 1 ägg, 1/2 dl ströbröd, 1 dl vatten, salt
Guacamole: 1 mogen avokado, 1/2 klyfta vitlök, 1 lime, 1/2 röd chili, 1 tomat, salt, 1 msk skuren korander
Rostad majs: 2 färska majskolvar, 1 röd paprika, 1 burk svarta bönor (250 g), 1/2 gurka (skalad och urkärnad), 1 spansk peppar, 2 lime, 4 salladslökar, salt, ev lite socker, blad och örter till garnering
Gör så här:
Gör köttbullarna så här: Blötlägg ströbrödet i vatten i ca 5 minuter. Blanda sedan alla ingredienser till en fast smet. Rulla köttbullarna och stek i panna. Eventuellt efterstek dem i 100 grader ugn. Innertemperaturen ska vara 65 grader.
Guacamolen gör du så här: Dela och ta ur avocadoköttet och tärna i fina bitar. Riv i vitlöken och pressa i limesaften. Finhacka chilin och kärna ur tomaterna. Skär tomatköttet i små tärningar och bland i. Smaksätt med salt och blanda i koriander.
Sallad på rostad majs gör du så här: Skär majsen av kolvarna och sautera (stek hastigt på hög värme) i torr panna i cirka 2 minuter. Låt svalna och blanda med tärnad paprika, tärnad gurka, finhackad spansk peppar, limejuice och finskuren salladslök. Smaka av med salt och peppar. Toppa fint med blad och örter.
Recepten är gjorda av kocken Magnus Albrektsson.
ViktVäktarna
- WW Points: Kycklingbullarna är 5 points per portion, guacamolen är 2 points per portion, salladen på rostad majs och bönor har 0 points per portion. Totalt blir det 7 points per portion.
Veckans middag nr: 129
Det är bara att inse fakta. Tiden räcker inte till för allt jag vill göra och hinna med. Idag är det redan måndag och dessa extra dagar av ledighet har bara försvunnit utan att jag ens har märkt det. Jag har hunnit med mycket men inte allt som jag planerade att göra. Ikväll blir det i alla fall lite ”time out” och ett biobesök.
Påsken har varit fin och ni ska få ta del av två godsaker som serverades. En är en riktig höjdare till efterrätt av Roy Fares och den andra är en mycket god klassiker.
Imorgon ska ni även få veta vem som vann den superfina Braun mixern, håll utkick för det kanske är du. Ha nu en bra vecka, för mig är det bokslutsvecka och mycket jobb.
~Veckans middag: nr 129~
Måndag: Medelhavsjärpar med ris
Tisdag: Green Curry Chicken Wok
Onsdag: Ugnsomelett med kabanoss
Torsdag: Ugnsbakad fisk med baconströssel
Fredag: Fläskytterfile med ostmos
Lördag: Oregano- och paprikabiffar
Söndag: Kycklingspett med grönsaker
Veckans söta: Äppelgrottor
Veckans middag nr: 128
Nu har vi en lite kortare arbetsvecka då det snart är påsk. Jag har fortfarande inte riktigt bestämt mig vad det ska bli på vårt påskbord. Vi brukar inte fira det på något speciellt sätt men i år vill jag göra det lite extra och där av mitt beslutsångest. Vad är egentligen ”påskigt”? Jag tycker påskbordet är väldigt likt julbordet, samtidigt så tror jag att traditionerna är väldigt olika i allas hem. En sak som vi nog alla har gemensamt är nog påskäggen fyllda med godis! Som jag tidigare nämnde så brukar vi inte ha ett riktigt påskbord utan vi tillagar och äter det vi tycker är gott. Men nu så, nu kanske vi kan starta upp en tradition och göra det speciellt. Ha en riktigt fin vecka och GLAD PÅSK!
~Veckans middag nr: 128~
Måndag: Bakad potatis med salsa keso
Tisdag: Quesadillas med skinka
Onsdag: Krämig tagliatelle med rökt lax
Torsdag: Kycklingcurrygryta
Fredag: Svamp- och purjolökslängd
Lördag: Köttfärspaj med franska smaker
Söndag: Helgskinka med sesamfrön
Veckans söta: Chokladrulltårta med mockakräm
Veckans middag nr: 127
Då har ytterligare en vecka gått och vi är närmare påsk än vad jag hinner med. Jag vill göra så mycket till denna högtid men jag inser snabbt att det inte kommer att gå. Nu gäller det att bestämma vad som ska bjudas, planera och kanske börja förbereda lite smått redan i helgen. Mycket av maten går ju inte att göra i förväg men något går, så som bröd och någon god kaka. Vad tänker ni bjuda på? Kör ni klassisk påskbord eller tänker ni utanför ramarna? Berätta gärna och dela med er av olika tips.
Under veckan så kommer det en tävling som ni bara måste vara med i. Vinsten är kanonbra, så håll utkik. Ha nu en bra vecka allihop!
~Veckans middag~
Måndag: Kycklingröra med soltorkade tomater
Tisdag: Fisk med örter, chili o gräslök
Onsdag: Thai Beef Ginger & Lemongrass
Torsdag: Het vegetarisk böngryta
Fredag: Skink- och svamppaj
Lördag: Köttfärsfyllda paprikor
Söndag: Tagliatelle med gräddig fläskfilésås
Veckans söta: Apelsinsockerkaka
Veckans middag nr: 126
Då var ännu ett bokslut över och det förklarar min frånvaro här på bloggen. Det känns lite som om arbetsbördan ökar för varje bokslut och det är rätt så intensivt, så när man äntligen kommer hem så är man rätt så slut. Men nog om det. Denna vecka så kommer ni att få både ett söt recept, en mycket lättlagad middag och jag tror minsann det även blir en tävling, en riktigt bra tävling som ni inte vill missa. Må så bra allihopa och hoppas solen skiner på er! Nadja
~Veckans middag nr: 126~
Måndag: Falukorvsstubbar med pasta
Tisdag: Ugnsbakad lax med Philadelphia
Onsdag: Rosmarin- och Vitlöksmarinerade kotletter
Torsdag: Kålsoppa med köttfärs
Fredag: Kycklingfilé med champagnesås
Lördag: Mild paprikagryta
Söndag: Vegetarisk svamplasagne
Veckans söta: Kladdmuffins med pistage och gräddtopp
Veckans middag nr: 125
Om tre veckor är det Våffeldagen och några dagar efter det så är det påsk! Himmel säger jag bara. Jag har svårt att hänga med! Detta har fått mig börja tjuvkika lite på en del påskgott. Sånt är skoj tycker jag. Problemet är att jag vill så mycket men hinner med så lite. Ja, vi får se vad det blir av det hela.
Men tills dess så får ni nöja er med lite tips inför veckans middagar. Glöm inte att vara med i utlottningen av Wettexdukar. Tävlingen finner du HÄR. Du har chans tills på fredag. Må så gott allihop! / Nadja
~Veckans middag nr: 125~
Måndag: Fylld bakpotatis med kassler
Tisdag: Fisk med gremolata
Onsdag: Chilibiffar i pepprig gräddsås
Torsdag: Ugnstekt falukorvspytt
Fredag: Tortellini med röd chili och basilika
Lördag: Köttfärspaj
Söndag: Bacon- och vitlöksspäckad kalkon
Veckans söta: Ljuvlig chokladtårta
Veckans middag nr: 124
HÄRLIGT! Solen har äntligen tittat fram och man blir så sugen på mer. Jag vill ha vår och värme så att det skriker om det!. Nu får det vara nog med snö och mörker. Passande nog vill jag hålla vårens första tävling. Kika in på bloggen imorgon så får ni veta mera. Sköt om er så länge… Kram Nadja
Veckans middag nr: 124
Måndag: Krämig Chicken Korma
Tisdag: Köttfärssås med pasta
Onsdag: Fisk med vitt vin och gröna ärter
Torsdag: Quiche Lorraine
Fredag: Baconbiffar
tillsammans med
Lördag: Vinkokt kalvhögrev med pepparrot
Söndag: Provencalsk helgskinka
tillsammans med
Veckans söta: Toscakaka
Filé med ostmos
Detta är ursprungligen ett Viktväktarrecept som jag har ändrat lite efter mitt tycke och smak. I deras recept så skulle man även ha i lite matlagningsyoghurt, vilket jag tyckte var helt överflödigt och dess syrlighet passade inte in. Osten i moset kan varieras i det oändliga, så ta vilken ost du har hemma och föredrar. Öka även på mängden om så behövs. Moset är gjord på Viktväktarnas vis och det finns inga extra tillsatser alls, bara lite salt för smaken skull men den blev bra och god för det. Välj vilken sorts filé du önskar ha till ostmoset; kyckling-, fläsk- eller kanske quornfilé.
Till 4 portioner behöver du:
700 g potatis, 3 morötter, 1-2 broccolistånd, 1 dl (30 g) riven ost 17 %, 500 g fläskytterfilé, grillkrydda, 2 tsk rapsolja, ev lite färsk persilja
Gör så här:
Skala potatisen och skär den i mindre bitar för snabbare kokning. Koka den i lättsaltat vatten. Ansa broccolin och dela den i mindre buketter. Skala morötterna och dela i mindre bitar. Koka även dem men inte alltför länge, de ska ha tuggmotstånd.
Häll av det mesta av vattnet från potatisen, men spara typ 2-3 matskedar så att moset blir lite fluffigare. Vispa upp potatisen till ett luftigt mos. Salta och krydda efter smak. Blanda i den rivna osten och smaka av. Hur mycket ost du ska använda beror helt på hur stark smak din ost har. Prova dig fram. Skär ytterfilén i bitar. Stek den i oljan och krydda med grillkrydda och eventuellt salt. Servera köttet med mos, broccoli, morötter och eventuellt lite hackad persilja över moset. Smaklig måltid.
ViktVäktarna
- WW Points: 1 portion är 7 points med fläskytterfilé, 7 points med fläskfilé och 5 points med kycklingfilé, 5 points med quornfilé.
Veckans middag nr: 123
Då var det en ny vecka igen. Jag hoppas att ni har haft en bra helg. Har ni märkt att dagarna har blivit lite längre? Det känns mycket bra att vi är på väg mot ljusare och förhoppningsvis snart även varmare tider. Jag börjar bli alltför trött på denna snö, speciellt nu när den har börjat töa och det är slask och modd överallt. Jättejobbigt. Här får ni lite tips inför veckans middagar. Må så gott allihopa! Nadja
TIPS! Om du inte har en grillpanna till fredagens Barbequekotlett så steker du den i en vanlig panna.
~Veckans middag nr: 123~
Måndag: Bifteki med vitlöksyoghurt
Tisdag: Falukorv med pepparrotssås
Onsdag: Jamie Olivers röd lök och rosmarinpasta
Torsdag: Mexikansk soppa med chorizo
Servera gärna med
Fredag: Barbequekotlett med grönsaksris
Lördag: Pepparbiff med hasselbackspotatis
Söndag: Smarrig köttfärslimpa
Veckans söta: Havrerutor med nougat