Ris med asiatisk touch
Här hemma så föredrar vi basmati- och jasminris, just för att de smakar lite mera än vanlig vitt ris. Men ris ”bara så där” kan lätt bli tråkig och smaklös. Här har jag med överbliven ris gjort en vegetarisk risröra till matlåda dagen efter. Jag har smaksatt den med röd curry, chili och citrongräs. Attans vad gott det blev. Ta de grönsaker du föredrar själv och lägg till en köttfärsbiff, skinka eller korv om du inte vill ha den helt vegetariskt.
Ris med asiatisk touch
Portioner: 2
Ingredienser:
2 portioner kokt ris (240 gram)
1 bit morot
1 bit grön chili
1 bit röd paprika
1 bit vitkål
1 liten bit purjolök
10 stycken sugarsnaps
1 liten bit citrongräs (2-3 cm)
1 tsk röd curry
1 tsk rapsolja
1/2 dl vatten
Gör så här:
Skär grönsakerna i mindre bitar. Krossa gärna citrongräset innan du skär upp den i bitar, på så sätt kommer smaken fram ännu mera. Fräs alla grönsaker i oljan tills det börjar knäppa. Lägg då till röd curry och vattnet. Blanda så att curry löses upp och låt det småputtra tills all vätska är borta. Grönsakerna skall inte bli överkokta utan behålla sin fräschör och knaprighet.
När all vätska är borta så blandar du i det kokta riset och låter det fräsa någon minut. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mera röd curry. Klart!
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 7 points per portion
- WW Points: 6 points enligt receptet ovan
Veckans middag nr: 122
Då var det en ny vecka igen. På torsdag så är det Alla Hjärtans Dag igen och för er som är nykära är det kanske en viktig dag. Själv så värdesätter jag mera om maken kommer vilken annan dag som helst på året och överraskar med en blombukett eller chokladask. Det känns så påtvingat att man just på denna dag skall visa varann sin uppskattning och kärlek. Resten av året då? Det är ju lika viktigt om än inte viktigare. Men till er som ändå vill fira dagen lite extra så finns det några goda recept under kategorin: Valentine. Men en god middag är lika viktig. Därför kommer här lite tips på middagar. Trevlig vecka!
~Veckans middag nr: 122~
Måndag: Sallad med rosmarinkyckling o röd pesto
Tisdag: Goda fyllda Pastastubbar
Onsdag: Fransk tomatfisk
Torsdag: Korvstroganoffgratäng
Fredag: Persiljebiff med kokt potatis
Lördag: Tacobiffröra med bakad potatis
Söndag: Vegetarisk lasagne
Veckans söta: Nougathjärta
Veckans middag nr: 121
Jag är ledsen för att bloggen har blivit lite lidande och det har varit alldeles för få inlägg. Ibland så räcker inte tiden till allt som man vill göra utan verkligenheten kommer ikapp och man måste ta tag i alla ”måsten” först. Nu hoppas jag verkligen på lite förbättring framöver och att ni kommer att bli nöjda. Två recept är på ”G” åt er men först så kör vi som vanligt med lite middagstips inför veckan som kommer. Varsågoda!
~Veckans middag nr: 121~
Måndag: Ungersk paprikakyckling
Tisdag: Goda hamburgare
Onsdag: Piripirikassler med ris
Torsdag: Vegetariska svampfyllda squash
Fredag: Fläskfiléwok med stekta nudlar
Lördag: Kycklingsouvlaki med paprikasallad
Söndag: Fisk med mandel- och osttäcke
Veckans söta: Chokladmaränger
Veckans middag nr: 120
En elak och riktigt tung förkylning har greppat tag om mig och den vill inte släppa taget. Jag är i skrivande stund inne på sjätte dagen som sjuk och har inte blivit så mycket bättre. Som ni förstår så har jag inte heller tillbringat så mycket tid i köket, mina nära och kära här hemma har fått göra det istället. Men jag har några recept på lut inför denna vecka och jag hoppas kunna återvända till köket riktigt snart. Hoppas ni mår så mycket bättre! Nadja
~Veckans middag nr: 120~
Måndag: Potatislåda med kassler
Tisdag: Kycklingquesadillas
Onsdag: Kokt fisk med äggsås
Torsdag: Gulaschsoppa
tillsammans med
Fredag: Pasta med god tomatsås o grönsaker
Lördag: Allroundmarinerade revbensspjäll
Söndag: Svampgratinerade färsbiffar
Veckans söta: Hemmagjord vaniljglass
Chili- och vitlökspotatis
Här kommer lite tips på vad du kan göra med din potatis. Ugnstekt potatis är så gott och enkel att variera. Piffa upp potatisen med chili och vitlök. Busenkelt men så gott! Så här ugnsteker jag oftast min potatis:
Sätt ugnen på 275 grader. Ta så mycket potatis som du behöver till 4 portioner, räkna med minst 2 potatisar per person. Skala och dela dem på längden. Lägg potatishalvorna i en ugnsform. Ta cirka 1 tsk olja och häll det över potatisen. Skala 2 vitlöksklyftor och krossa dem. Lägg dem bland potatishalvorna. Ta 1/2-1 chili och dela den på tvären. Ta bort kärnhuset och hacka chilin i mindre bitar. Lägg även dem i formen. Blanda ordentligt och häll i vatten så att det täcker botten. Krydda gärna med allkryddan Vegeta (som är helt suverän på potatis) eller salt. Stek potatisen på hög värme tills den får fin färg och har mjuknat, ca 30-40 minuter. Vänd gärna efter halva tiden och salta eventuellt lite till. Du kan även behöva häll till lite vatten under tiden. Vattnet gör så att potatisen inte fastnar samt att den blir mjukare fortare.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 0 points per portion eftersom potatis är nollpointsmat i detta program
- WW Points (tidigare program): 4 points per portion
Veckans middag nr: 119
Då har jag äntligen fått tillbringa lite tid i köket och jag har njutit av det! Tyvärr hann jag inte göra allt som var planerat men det kommer. I helgen så var det riktigt, riktigt kallt hos oss, upp till minus 15 grader dagtid. Då var det gott med varma soppor till lunch, de är både värmande och mättande. Under kategorin ”Soppor” finner ni rätt så många sopprecept. Om det är något ni inte gillar i ett recept, ta bort det och lägg till något ni gillar. Använd recepten som inspiration, ni behöver inte följa dem exakt. // Nadja
~Veckans middag nr: 119~
Måndag: Krämig Italienska tomatsoppa
Tisdag: Kryddig Jambalaya
Onsdag: LövbiffswokTeriyaki
Torsdag: Hoki med bacon och vitvinsky
Fredag: Ajvarpizza med pepperonikorv
Lördag: Kyckling med mozzarella, pinjenötter m.m.
Söndag: Panerad Schnitzel med gröna ärtor
Veckans söta: Blåbärsrulltårta
Annorlunda Snickerskaka (no bake cake)
Nu är årsbokslutet äntligen över och vardagen kan återgå till sin vanliga tidsrytm. Det innebär att nu kan jag tillbringa lite mera tid i köket. Det är efterlängtat måste jag säga, då jag inte har lagat något på hela två veckor! Jag visst helt glömt bort att blogga om dessa lite annorlunda Snickerskakor. De innehåller kex och behöver inte gräddas. Vanlig Mariekex duger fint och om du vill ha det glutenfritt så väljer du bara kex som är fri från gluten. Kakan kan med fördel göras dagen innan och receptet kan även dubbleras.
Till en liten form behöver du:
Kaka: 150 g socker, 1 1/4 dl vatten, 125 g smör (mjölkfri/laktosfri), 50 g choklad (mjölkfri), 200 g kex i bitar (glutenfri), 150 g hackade salta jordnötter, 1 msk honung
Glasyr: 100 g mörk choklad (mjölkfri/laktosfri), 20 g smör (mjölkfri/laktosfri), finhackade jordnötter (50 gram)
Gör så här:
Koka upp socker och vatten i en liten kastrull. All socker ska smälta och inga korn ska finnas kvar. Lägg till smöret och chokladen i bitar. Ta bort kastrullen från värmen och blanda ordentligt tills allt har blivit till en slät smet.
Häll i kexbitarna och jordnötterna. Blanda. Häll massan i en liten rektangulär form, gärna smord eller klädd med bakplåtspapper. Jämna ut smeten i plåten och pensla över med honung. Smält nu försiktigt choklad och smör till glasyren på svag värme.
Bred nu glasyren jämnt över kakan och strö över med finhackade jordnötter. Låt stå kallt i minst 3 timmar innan den skärs upp i små bitar. Förvara kakan i svalt när den inte äts.
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 248 points med smör. Dela det med antalet bitar du skär upp, tex vid 20 bitar så blir det 12 points per bit.
Veckans middag nr: 118
Nu är det bara några dagar kvar på bokslutsarbetet och tillvaron kan bli normal igen, det vill säga jag kommer tillbringa lite mera tid i köket. Tack för att ni har tålamod med att inläggen är så glesta. Jag har flera idéer på gång och så fort jag har fått lite tid över så sätter jag igång. Det kommer bli lite indiskt, lite fisk, lite snabblagat och så lite sött förstås. Jag har även fått förfrågan om jag kommer med fler recept inom kategorien ”Viktväktarrecept”, det vill säga recept som är propointsuträknade. Jag ska försöka komma med fler, men då jag ej har tillgång till deras kalkylator längre, så kan jag inte lova att uträkningen blir helt korrekt. Ha nu en bra vecka allesammans! Nadja
~Veckans middag nr: 118~
Måndag: Kyckling Paneng Red Curry
Tisdag: Röd kasslergratäng
Onsdag: Hoki i gräddig purjolökssås
Torsdag: Tomatsoppa med ost och tortellini
Fredag: Baconlindade färsjärpar
Lördag: Tortillalasagne med kyckling
Söndag: Gremolatakotletter
Veckans söta: Sockerkaka
Veckans middag nr: 117
Då var det dags igen för ”Veckans middag”. Denna vecka blir det lite i nyttighetens tecken. Många ger sig själva ett nyårslöfte (bland annat jag) att äta lite nyttigare och tänka lite på vad man stoppar i sig. Jag tror inte på att man ska utesluta något från kosten så som till exempel kolhydrater. Vem har blivit tjock på kokt potatis? Nej, kokt potatis är mättande och bra. Den kan man absolut inte äta för mycket av. Friterad pommes är dock en annan historia. Där har du oljan som potatisen suger i sig som är boven i dramat men fortfarande inte potatisen. Annat man (läs jag) gör fel på är att man äter för mycket sötsaker och tar gärna lite extra av maten då det är supergott. På så sätt utökar man sin vanliga portion rätt så snabbt.
En enkel men bra regel att följa är att fylla ena halvan av tallriken med grönsaker. Den andra halvan delar du på hälften och fyller den ena med proteiner (fisk, kött, ägg m,m,) och den andra med kolhydrater (kokt potatis, ris, pasta). Enkelt att följa och bra. Tänk dock på att inte ”bygga” på höjden. Att ha förbud är inte bra utan tillåt dig allt, men inte alltid. Ät frukost, lunch och middag. Glöm inte mellanmålen, ta då gärna en frukt eller gör en god och mättande smoothie. Tänk långsiktigt och ta sedan en dag i taget, ge inte upp om du råkar gå in på villospår utan fortsätt som om inget har hänt. Rör på dig så ofta du kan, så blir det toppen. Nu ska jag sluta skriva till mig själv utan låta er få nya tips på middagar. Må så gott och jag hoppas 2013 blir superfin åt oss allihopa. Kram Nadja
~Veckans middag nr: 117~
Måndag: Mangocurrycouscous med kyckling
Tisdag: Fisk med örter och chili
Onsdag: Chiliburgare
Torsdag: Potatissoppa med purjolök och majs
Fredag: Senapsbiff med stekta grönsaker
Lördag: Skinkstek med kokt potatis
Söndag: Kyckling i dragonsås med purjolök
Veckans söta: Fruktsallad
Crème Anglaise med jordgubbskräm
Med detta recept vill jag tacka alla er trogna läsare för att ni har följt min blogg under 2012. Tusen tack! Receptet kommer från Roy Fares bakbok ”Sweet”. I skrivande stund har vi inte ätit upp denna fina efterrätt men smetet till Crème Anglaise utlovade mycket gott när jag provsmakade den igår. Roy skriver att det är viktigt att den får stelna ordentligt innan man fyller på med jordgubbskrämen, så jag gjorde den kvällen innan för att spara på lite tid. Jag lovar att återkomma och berätta vad gästerna och vi tyckte om efterrätten. Jag har använt mig av frysta jordgubbar och det gick bra. Men om man kommer åt färska så är det alltid bättre, speciellt till garneringen.
Ett stort TACK för 2012 och jag hoppas att ni väljer att läsa bloggen under 2013 också. Önskar er ett GOTT NYTT ÅR! Kramar Nadja
Crème Anglaise: 1 1/2 gelatinblad, 100 g äggula (ca 5 stycken), 120 g strösocker (1 1/3 dl), 1/2 vaniljstång, 50 g mellanmjölk (1/2 dl), 250 g grädde (2 1/2 dl) (max 20% för oss viktväktare)
Jordgubbskräm:350 g jordgubbar, 50 g strösocker (1/2 dl), 50 g vatten (1/2 del), 1/2 citron (färskpressad saft ifrån den), 3 g malen kardemumma (1 tsk), 15 g maizena majsstärkelse (1 3/4 msk), 20 g vatten (ca 1 1/2 msk)
Garnering: jordgubbar och riven vit choklad (10 gram för oss viktväktare)
Gör så här:
Börja med Crème Anglaise då den måste få stelna innan man lägger på jordgubbskrämen. Lägg gelatinet i kallt vatten. Rör ihop äggulor och socker i en bunke. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt mjölk samt grädde och koka upp under omrörning. Plocka upp vaniljstången och rör ner blandningen i bunken. Blanda väl och häll tillbaka i kastrullen. Värm upp krämen under konstant omrörning på låg värme tills den börjar tjockna. Häll sedan genast krämen i en annan bunke för att avbryta värmeutvecklingen. Krama ur gelatinbladen och lägg ner dem i krämen och blanda väl. Häll krämen i serveringsglas och låt stå i kylen tills den har stelnat, cirka 1 1/2 timme, alternativt 30 minuter i frysen om man har det bråttom.
Gör jordgubbskrämen så här: Skölj, ansa och halvera jordgubbarna. Lägg jordgubbar, socker, 50 gram vatten, citronsaft och kardemumma i en kastrull och koka upp. Sänk värmen och låt småkoka i cirka 3 minuter. Mixa blandningen till en slät sås med en stavmixer. Passera såsen genom en sil ner i en kastrull. Blanda maizena och vatten och rör ner detta i såsen. Koka upp, sänk värmen och låt småkoka tills krämen har tjocknat, cirka 2 minuter. Rör om hela tiden. Låt svalna. Fördela den avsvalnade jordgubbskrämen jämnt i serveringsglasen. Dela jordgubbar (om du har färska jordgubbar) i bitar och garnera tillsammans med riven vit choklad.
ViktVäktarna
- WW Points: 15 points per portion