Hemmagjord vaniljglass

 

Favorit i repris!

Här kommer ett glassrecept som jag första gången gjorde sommaren 2017 (fick då OBH Nordicas lilla glassmaskin i present). Receptet kommer väl till hands nu när det är så varmt, vare sig du har en glassmaskin eller inte. Njut av denna ruskigt goda vaniljglass och strö över med färska jordgubbar eller hallon. Mums, kan inte bli annat är så gott!

Från 2017: Jag har läst en hel del bloggar och kikat på hur de gör sin glass, men främst har jag läst Cupcakefluffan och blivit väldigt inspirerad av henne. För att lära känna min lilla glassmaskin från OBH Nordica så valde jag att göra en enkel, men ack så god vaniljglass. Glassen smakade och påminde mig väldigt mycket om glassen som man äter utomlands. Ni som förväntar er GB’s mjukglass eller liknande…glöm det då denna glass är mils avstånd från GB’s, sååå mycket godare. Ett bra tips är att göra glassmeten kvällen innan du ska servera glassen, för den behöver bli ordentligt kall innan du kör den i maskin. Detta recept är även bra för dig som inte har en glassmaskin, anvisningar finns i receptet hur man går då.

TIPS! Om du vill få ner kalorierna så kan du byta ut grädden och mjölken mot gammaldagsmjölk, ca 5% fetthalt. Den kan även idag heta Lantmjölk och har mellan 3,8-5 % fetthalt. Det går lika bra och blir lika gott också.

Till en sats som gav cirka 8-9 kulor behöver du detta:

3 dl vispgrädde 40 %,

2 dl mjölk (jag hade mellanmjölk)

ELLER byt ut grädde och mjölk mot 5 dl gammaldags mjölk (5 %)

6 äggulor

1 dl socker

1 vaniljstång

2 msk glykossirap

1 gelatinblad

Gör så här:

  1. Häll grädde, mjölk och glykossirap i en tjockbottnad  kastrull.
  2. Dela på vaniljstången och skrapa ur fröna.
  3. Fröna och stången lägger du också i kastrullen och låter allt  koka upp. Blanda och rör ofta.
  4. Under tiden kan du vispa upp äggulorna tillsammans med sockret så att det blir riktigt fluffigt.
  5. Lägg gelatinbladet i lite kallt vatten.
  6. Tillsätt nu den varma gräddmjölken i äggsmeten försiktigt under vispning, lite i taget.
  7. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och värm detta på svag värme tills det börjar tjockna.
  8. Rör om så gott som hela tiden tills smeten nästan når kokpunkten. Obs! Det får inte koka.
  9. Tag nu bort det från värmen och lägg i gelatinbladet. Rör om så att den smälter bort.
  10. Kyl smeten snabbt i ett vattenbad och lägg sedan kastrullen i kylskåpet i några timmar. Den ska bli riktigt kall, så gärna över natten.
  11. Tag nu bort vaniljstången ur smeten.
  12. MED GLASSMASKIN: Häll cirka 2-2 1/2 dl smet i glassbyttan och låt glassmaskinen arbeta i cirka 10 minuter. Du ser när glassen ser ”glassig” och krämig ut. Skrapa ut glassen från byttan och lägg över i en plastburk med lock och in i frysen tills det är dags för serveringen. Upprepa sista proceduren tills all glassmet har körts i maskinen. Jag har märkt att ju mindre smet man har i maskinen desto bättre blir det. Första omgången hade jag 3 dl smet i men det tog längre tid för maskinen och resultatet blev mjukare glass. Så tag hellre lite mindre och gör fler omgångar så blir det toppen. Obs! Detta gäller OBH’s lilla glassmaskin, följ anvisningarna som gäller din maskin om du har en annan. Så där ja! En mycket god, krämig och härlig vaniljglass redo att avnjutas.
  13. UTAN GLASSMASKIN: Om du inte har en glassmaskin så häller du all smet i en frysbar låda och ställer i in direkt i frys. Rör gärna om lite då och då i glassen, gärna varje halvtimme eller timme tills den stelnar och blir ”glass”. Ju mer du rör om desto mindre chans för iskristaller att bildas.

ViktVäktarna

  • WW Points: totalt blir det 99 points enligt receptet ovan och 11 points per kula vid 9 stycken. Om du byter ut grädden och mjölken mot gammaldagsmjölk (kan även idag heta Lantmjölk 3,8-5 %) så blir det totalt 48 points och det ger 5 points per kula.

4 kommentarer

  • Nadja

    Hej
    Gelatinbladet och glykossirapen har helt olika funktioner i glassen. Gelatinbladet för att binda smeten och glykossirapen används för att glassen inte ska kristaliseras. Jag har läst, men inte provat, att man kan ersätta glykossirapen med honung och att den har då samma funktion. Om du inte vill använda gelatinblad så finns det vegetabilska alternativ så som pektin och agar, men jag vet dock inte hur bra de fungerar i detta sammanhang. Återkom gärna om du testar själv…
    Hälsningar Nadja

     
  • fråga

    Hej, ser jättegod ut! Men en fråga, måste man ha i gelatinblad eller kan det funka med bara glykossirap??

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.