Provencalsk Helgskinka

 

Helgskinkan börjar nu dyka upp i livsmedelsbutikerna och den är dessutom billig. Underskatta inte en god skinka som både är mager och snabblagad om man köper den färdigkokt. Jag föredrar att ta bort svålen från skinkan, plus att det hjälper kryddorna att smaksätta köttet så mycket som möjligt. Här är skinkan täckt med goda franska/provencalska kryddor tillsammans med pressad vitlök. Det är en fantastisk kombination som får skinkan att smaka mycket. Och blir det över något så är skinkan kanonbra att ha med i matlåda nästa dag eller så kan man göra en god pastasås av det. Gott att servera till är kokt potatis och en svamp-/gräddsås.

Till cirka 4-6 personer behöver man:

ca 1,5 kg färdigkokt helgskinka

2 msk rapsolja

1 pressad vitlök (större)

1 tsk provencalska/franska kryddor

ev salt

Gör så här:

  1. Blanda ihop olja, pressad vitlök och krydda, ta eventuellt lite salt men tänk på att skinkan kan vara rätt så salt i sig.
  2. Ta bort nätet och putsa bort svålen från skinkan.
  3. Klappa in kryddorna runt om hela skinkan och lägg på en aluminiumfolie.
  4. Ugnsbaka skinkan i ugn (225 grader) i cirka 20-30 minuter. Skinkan ska få fin färg och bli genomvarm.
  5. Låt skinkan stå en stund innan du börjar skiva upp den.
  6. Servera skinkan gärna med kokt potatis, champinjonsås och en god vitkålssallad.

ViktVäktarna

  • WW Points:  är mellan 1-6 points per portion, beroende på leverantör
  • mittWW Smartpoints BLÅ: 100 gram helgskinka är 5 smartpoints
  • mittWW Smartpoints GRÖN: 100 gram helgskinka är 5 smartpoints

4 kommentarer

  • Nadja

    Svar till Christoffer: Wow, vad roligt att höra! Tack för din feedback och ett stort grattis till er 1-års dag 😀 / Hälsningar Nadja

     
  • Christoffer

    Detta var ett av de bästa recepten på länge!

    Överraskade flickvännen med detta på våran 1 års dag.
    Fick dock ha inne den en stund extra. Men det var det värt!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.