Härliga fågelbon
Påsken är snart här och varför inte göra dessa söta fågelbon. Väldigt enkla och snabba att göra. Som barn tyckte jag väldigt mycket om påsken. Man klädde ut sig till en påskkärring, ritade små glada påskkort som man tyckte var så fina och gick runt till grannarna och delade ut dem. Det är ju helt andra tider idag och sådant verkar inte finns längre, men jag kan ha fel.
Till 10 medelstora fågelbon behöver du:
200 g mörk choklad, 1/2 dl kokos, 3 1/2 dl cornflakes – typ K-special, påskägg av choklad
Gör så här:
Börja med att smälta den mörka chokladen över ett vattenbad. Blanda cornflakes och kokosen i en skål bredvid. Häll den mörka chokladen över och blanda ordentligt. Ta en rågad matsked av denna röra och lägg det i normalstora muffinsformar. Forma en liten grop i varje bo. Låt detta nu svalna ordentligt.
När allt har svalnat och stelnat så placerar du två till tre chokladägg i varje bo. Nu är det klart. Detta är även mycket dekorativt att ha på påskbordet om man inte vill äta det. En kul grej helt enkelt.
Jag vill passa på att önska alla mina underbara besökare en riktigt fin, härlig, solig och GLAD PÅSK!
Viktväktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 72 points totalt, det blir 7 points per fågelbo. Glöm inte att lägga till points för godiset.
- WW Points (tidigare kostprogram): hela satsen (utan påskäggsgodis inräknat) är 72 points. det blir 7 points per fågelbo
Middagsmeny vecka 15/2022
Påskveckan är här och det bli så skönt med några extra lediga dagar. Det känns som om det verkligen behövs. Vi brukar alltid fira påsken på påskafton och sedan är det över, men har man en större familj så förstår jag att man kanske behöver dela upp det på två dagar eller fler. Tipsar om att det finns två olika påskmenyer (3-rätters) här på bloggen10, en med kött som varmrätt och en med fisk. Så här ser våra middagar ut för denna vecka:
Måndag: Bönbiffar med couscous och vitlöksyoghurt
Tisdag: Pasta med kasslerfräs
Onsdag: Jägarfruns kycklinggryta
Torsdag: Lax- och spenatsoppa
Fredag: Patricks köttfärsrulle med ost och skinka
Lördag: Tre rätter påskmeny
Söndag: Grillad kycklingfilé med tabbouleh och raita
Middagsmeny vecka 14/2022
Då var april månad här och för mig betyder det vår och pollen. Förr året fick jag en rejäl pollenreaktion och jag hoppas att det blir lite lindrigare i år. Jag började med tabletterna så fort vi kom in i mars månad, har hört att det är bra att börja i tid. Jag har även hört att om man börjar på hösten med att ta en tesked honung varje dag, så hinner man bygga upp sitt försvar mot pollen till nästkommande vår. Är det någon som har testat detta? Berätta mer än gärna i så fall.
Måndag: Savoykålswok med het nötfärs
Tisdag: Ugnsbakad torsk med grön ärtkräm
Onsdag: Green curry chicken wok
Torsdag: Varmkorv med stuvad vitkål
Fredag: Goda tortillapajer
Lördag: Biff Stroganoff
Söndag: Bogstek med franska kryddor och vitlök
Broccolipaj med tomat
Det här receptet kommer ursprungligen från ViktVäktarnas stora receptbank. Jag blev så glad när jag såg att det var ett riktigt pajskal och inte alls dyrt i points. Jag anpassade receptet efter det jag hade hemma och då landade receptet på 7 personliga points per bit och gott var det! En god vegetarisk paj med ett tunt skal, fylld med broccoli, purjolök och tomat. Man kan även ändra och lägga till andra grönsaker eller lite skinka utan att pointsen ändras något märkbart. Pajen är även bra att ha till matlåda dagen efter och går bra att frysa. Prova så får du se. Jag är redan sugen på att göra detta en gång till.
Till 1 paj behöver man:
Pajskal:
- 30 gram Bregott Mellan
- 3 msk Keso 0,2%
- 2 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
- 250 gram broccoli
- 1 bit purjolök (ca 10 cm)
- 3 ägg
- 2 dl mellanmjölk laktosfri
- 1 tsk salt
- ½ tsk paprikapulver
- 1 krm svartpeppar
Garnering:
- 2 tomater
- 1 dl riven ost 12%
Gör så här:
- Blanda margarin, keso och vetemjöl. Arbeta ihop till degen till en boll och låt den sedan vila kallt i en halvtimme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla ut degen på bakplatspapper och lägg sedan över den i en pajform (24 cm i diameter). Forma och tryck ut degen runt om kanterna.
- Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda den sedan i 10 minuter.
- Strimla purjolök.
- Koka broccoli mjuk i några minuter och låt rinna av.
- Vispa samman ägg och mjölk med lite salt, paprikapulver och peppar.
- Lägg broccoli och purjolök i pajskalet och häll över äggblandningen.
- Skiva tomater och lägg på som en krans och strö över riven ost.
- Grädda pajen färdigt i 30 minuter.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025: Pajskalet har 23 points och fyllningen/garneringen har 5 points. Totalt blir det 28 points och vid 4 portioner så blir det 7 points.
- WW Points: Pajskalet har 24 points och fyllningen/garneringen har 5 points. Totalt blir det 29 points och vid 4 portioner så blir det 7 points.
Middagsmeny vecka 13/2022
Mars sista middagsmeny innan vi går in i april månad. Jag hoppas att ni finner den varierande och inspirerande så att ni vill prova någon rätt ur den. Må så gott! Nadja
Måndag: Pasta med rökt tofu
Tisdag: Broccoli- och morotsgratäng med kassler
Onsdag: Laxbit med vitlökssparris
Torsdag: Korvgryta med svamp
Fredag: Tortillapizza med köttfärs
Lördag: Pasta med kyckling i god sås
Söndag: Oregano- och paprikabiffar med potatis
Matiga muffins med ost och skinka
Här har jag gjort matiga muffins som är bra att ta med på utflykten eller picknicken. Eller varför inte bara som mellanmål. Jag tror inte det är några problem med att frysa in dem heller, så kör på bara.
Till 16 stycken muffins behöver man:
2 ägg
1 dl vatten
1 dl naturell lättyoghurt 0,5%
½ dl rapsolja
1 msk senap
3 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 bit röd lök (jag hade cirka 1/4 av löken, men ta mer om du så önskar)
150 gram rökt skinka
200 gram riven ost 17 % (ju starkare ost du väljer, desto mer smak)
2 msk färsk gräslök
1 msk färsk basilika
1 msk sesamfrön
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa äggen med vatten, yoghurt, olja och senap.
- Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Rör sedan ihop det med äggblandningen.
- Skala och finhacka rödlöken.
- Finhacka även skinkan och riv sedan osten grovt.
- Finhacka även gräslöken och basilikan.
- Rör ner allt tillsammans i smeten och blanda väl.
- Fördela smeten i 16 muffinsformar eller i muffinsplåt. Jag använde mig av en muffinsform av silikon.
- Strö över sesamfrö och grädda dem sedan mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills de får fin färg. Låt svalna.
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 66 points och det ger 4 points per muffins.
Middagsmeny vecka 12/2022
Här kommer en ny middagsmeny för er som är intresserade. Måndagens sesam- och chilinudlar kan serveras som de är eller med vad du är sugen på just nu. På bilden är det med kycklingkebab, då blir middagen klar väldigt snabbt. Hoppas det fina vädret fortsätter även nästa vecka! Nadja
Måndag: Sesam- och chilinudlar
Tisdag: Krämig Chicken Korma
Onsdag: Ost- och skinkpaj med röd paprika
Torsdag: Krämig räkpasta m vitlök & soltorkade tomater
Fredag: Kycklingenchiladas
Lördag: Biffwok
Söndag: Fisk i god chilisås med paprika och gräslök
Fetaostfyllda färsspett
Trots det kalla vädret (bara några grader plus), så ger solen mig energi och vårkänslor. Det fick mig att trolla fram detta recept: Fetaostfyllda färsspett som grillas/steks i ugn. Till spetten har jag serverat ugnsstekt potatis och vitlöksyoghurt att doppa allt i, så gott.
Till 4 portioner:
500 gram nötfärs (10%)
100 gram Apetina 3% (eller annan fetaost)
1 ägg
2 msk chilisås tomat
1 vitlöksklyfta
ca 1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 250 grader (grill).
- Blanda färsen med smulad fetaost/salladsost, ägg, chilisås, pressad vitlök, salt och peppar till en slät smet.
- Forma till smala järpar utefter träspett, gärna blötlagda om de är av trä.
- Lägg på plåt med bakpapper.
- Grilla högt upp i ugnen i cirka 5- 10 minuter, vänd gärna efter halva tiden.
- Servera spetten eventuellt med ugnstekt potatis, lite vitlöksyoghurt och sallad.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
- Med 5-10% nötfärs: 1 points per portion
- Med 12 % nötfärs: 9 points per portion
- Med 20% nötfärs: 13 points per portion
- WW Points: 8 points per portion vid 4 portioner. Lägg till points för tillbehören så som potatis m.m.
Middagsmeny vecka 11/2022
Det är mycket gott i veckans meny. Jag upprepar nog denna mening väldigt ofta, men jag säger det för jag tycker att det är så. Korvstroganoff, Stekt fisk med potatismos, Kotlett med ugnstekt potatis – hur kan inte det vara gott?! Ha nu en solig och varm vecka. / Kram Nadja
Måndag: Korvstroganoff a la VV
Tisdag: Italienska tortillabåtar
Onsdag: Fisk med potatismos och bönsallad
Torsdag: Phad Thai med kyckling
Fredag: Ugnsgratinerad kassler med pasta
Lördag: Pepparkotlett med ugnstekt potatis
Söndag: Helstekt fläskfilé med valfritt tillbehör
Fisk med vitt vin och gröna ärtor
Fisk är både lätt- och snabblagat och dessutom nyttigt, så varför tillagar vi det inte oftare? Här hemma är det inte alla som gillar fisk med starkare smak så som t.ex. lax, men de flesta gillar vit fisk. Och den kan man verkligen variera hur mycket som helst. Denna rätt gick verkligen fort att tillaga, tror minsann det gick fortare än att koka potatisen. Prova så får ni se!
Till fyra portioner behöver du:
cirka 400 gram ärter, 1-2 morötter, salt, 1 msk olja, 1 gul lök, 1 vitlök, 1 dl vitt matlagningsvin, 500 gram vit fisk (torsk eller annan fisk), 3 krm timjan, svartpeppar
Gör så här:
Börja med att koka ärterna och skivad morot i en separat kastrull. Om du vill servera potatis till så lägger du även den på kokning. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs det i en traktörpanna/kastrull med lite matfett. När löken har mjuknat lite häller du i vinet och låter det koka med i cirka en minut. Skär under tiden fisken i mindre bitar och lägg den sedan i pannan/kastrullen. Krydda med salt, peppar och timjan. Låt småkoka i cirka 10 minuter. Mot slutet häller du i de gröna ärterna och sedan är det klart! Servera gärna med kokt potatis, citron och lite persilja.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025): 1 points per portion inkl kokt potatis.
- WW Points: 1 points per portion. Lägg till points för potatis eller liknande om det serveras till.