Middagsmeny vecka 10/2022
Då var det dags för en ny meny och denna vecka blir det mycket gott. Jag ser verkligen fram emot Chili con carne, fredagens Teriyaki, Potatismoussakan och den Gratinerade kycklingen på söndagen. Alla dessa rätter är bland mina favoriter och har ni inte provat dem – så gör det.
Måndag: Veganska Ärtbollar i mild tomatsås
Tisdag: Gröna fisken
Onsdag: Pastawok med vitlökskyckling
Torsdag: Chili con carne
Fredag: Lövbiffsteriyaki med Phak Choi sallad
Lördag: Potatismoussaka
Söndag: Gratinerad kyckling med chili och oregano
Ungersk paprikakyckling
Jag tröttnar aldrig på kyckling, kan äta det flera gånger i veckan. Detta recept har smaker från Ungern och Balkan, då det finns ajvar relish i såsen. Här hemma brukar vi oftast välja stark ajvar men det går lika bra med mild. Denna rätt passar till allt: pasta, potatis, ris, bulgur och matvete. Det är bara att välja det du föredrar mest (eller har points för).
Till fyra portioner behöver du:
- 500 g kycklingfilé
- 1 tsk rapsolja
- 1 bit purjolök (gärna den gröna delen)
- 1 röd paprika
- 2 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1 ½ dl Ajvar Relish
- salt
- peppar
Gör så här:
- Skär kycklingfilén i strimlor och fräs den i matfettet.
- Strimla paprikan och fräs tillsammans med kycklingen.
- När kycklingen är klar så häller du i grädden och blandar även i ajvar.
- Skär purjolöken i tunna skivor och låt den koka med.
- Smaka av såsen lite salt och peppar.
- Låt det koka ihop någon minut så att smakerna blandar sig väl.
- Servera såsen med valfritt tillbehör och en god sallad.
ViktVäktarna
- WW Points (kostprogrammet från 2025):
- Med 4 % matlagningsgrädde: 3 points per portion
- Med 10 % laktosfri matlagningsgrädde: 5 points per portion
- WW Points: 5 points per portion om man använder 10 % laktosfri grädde och 3 points med 4 % grädde.
Middagsmeny vecka 9/2022
Inget tips om soppa denna vecka utan jag tipsar er istället om en snabblagad middag: Falafelsallad med tabbouleh och ajvaryoghurt. Det här en god måltid som blir klar inom en halvtimme. Medan bulgur kokar sig mjuk, så förbereder du resten. Är du sugen på pizza? Prova att göra en Capricciosa på Liba bröd och se om du gillar det. Det blir inte som en pizzeria pizza men sååå mycket magrare.
Måndag: Fiskgratäng med spenat och purjolök
Tisdag: Falafel med tabbouleh
Onsdag: Nasi Goreng med kyckling
Torsdag: Bräckt kassler med spenat- och ostpasta
Fredag: Capricciosa på Liba bröd
Lördag: Kotletter med gremolata
Söndag: Chilibiffar med pepprig gräddsås
Ostfylld kassler
Här kommer en favorit i repris: Kassler fylld med ost, soltorkade tomater, vitlök och basilika som sköter sig själv i ugnen på en kvart. Hela rätten går nog på mindre än en halvtimme. Här serveras den med potatisgratäng men det går nog lika bra med färsk potatis, potatissallad, pasta eller bara sallad. En rätt med mycket smak för lättare luncher/middagar.
Till 4-6 portioner (6 bitar) behövs det:
minst 600 gram kassler, 5 bitar soltorkad tomat i olja, 1 tsk finhackad färsk basilika, 2 vitlöksklyftor, 150 g riven ost 17%
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär kassler i 6 tjockare bitar. Skär en skåra i varje bit.
Förbered fyllningen genom att finhacka tomatbitarna. Blanda sedan ihop tomat, basilika och riven ost. Pressa i vitlöken och blanda ordentligt.
Fördela blandningen i skårorna. Lägg kasslern i en smord ugnsform. Gratinera/stek i ugnen i cirka 10-15 minuter.
ViktVäktarna
- WW Points: en ostfylld kasslerbit är 8 points med 17 % ost och 7 points med 12 % ost.
Middagsmeny vecka 8/2022
Jag fortsätter med att tipsa er om goa soppor. Denna vecka är det en soppa med chorizokorv och smak av taco. Den är väldigt god och mättande och du kan lätt göra den helt vegetarisk genom att byta ut korven mot ett vegetariskt alternativ. / Kram Nadja
Måndag: Kassler med stuvade morötter
Tisdag: Krispiga kycklingbitar med currydip
Onsdag: Fisk med mandel- och osttäcke
Torsdag: Mexikansk chorizosoppa
Fredag: Cannelloni med spenat och keso
Lördag: Kyckling i dragonsås
Söndag: Bifteki med vitlöksyoghurt
Kycklingquesadillas
Kycklingquesadillas, perfekta när man vill äta något lättare, variera tacomiddagen eller när man har kyckling över från tidigare middag. Servera dem med en god sallad till och det blir kanon.
Till fyra portioner (4 stora eller 8 halvmånar) behöver du:
500 gram kycklingfilé
8 tortillas (storlek medium)
cirka 2 dl salsasås (styrka efter eget tycke)
½ dl majskorn
100 gram riven ost
Gör så här:
- Strimla kycklingen och stek den i en panna.
- Tillsätt salsasåsen och majsen och rör om.
- Fördela röran på tortillabröd. Det blir bäst om du fyller tortillabrödet på ena halvan, strör över lite ost och viker över brödet så att de blir som halvmånar.
- Stek tortillabröden i eventuellt lite matolja i någon minut på varje sida så att de får fin färg och osten smälter.
- Servera med en god fräsch och krispig sallad.
TIPS! Du kan även ha dem på ett buffébord, tacobord eller som lite snack en sen kväll. Skär upp dem då i mindre bitar.
ViktVäktarna
- WW Points: 10 points vid 4 portioner med 12 % ost
Hemmagjorda fiskpinnar med gräslöksyoghurt
Vad detta va gott! Gör egna hemmagjorda fiskpinnar och njut av dem. Jag har valt att göra pinnar av finaste torskrygg, men naturligtvis så kan man välja vilken fisk man själv vill. Jag har dessutom ugnsbakad dem i ugn för att slippa använda matfett vid stekningen.
Till 4 portioner behöver man:
Fiskpinnar:
500 gram torskrygg
8 msk ströbröd
1 stort ägg
salt
peppar
Gräslöksyoghurt:
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt (0%)
2 msk majonnäs (lätt)
salt
peppar
2 msk finhackad gräslök
Gör så här:
- Börja med att blanda ihop alla ingredienser till Gräslöksyoghurten. Ställ den sedan i kyl i väntan på att resten ska bli klart.
- Lägg eventuell potatis på kokning.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Skär torskryggs filéerna i två delar på längden.
- Vispa upp ägget lätt för hand med lite lite salt, spä ut det eventuellt med lite vatten.
- Blanda ströbröd med lite salt och peppar.
- Doppa fiskbitarna först i ägg och därefter i ströbrödsblandningen.
- Lägg den panerade fisken på en bakpappersklädd plåt och ugnsstek fisken i cirka 25-30 minuter. Vänd gärna på fisken efter halva tiden.
- Servera fisken med nykokt potatis, gräslöksyoghurten samt lite goda grönsaker.
ViktVäktarna
- WW Points: 2 points per portion. Lägg till points för potatis eller liknande.
Middagsmeny vecka 7/2022
Vi är redan i mitten av februari, så jag vill verkligen passa på och tipsa er om goa värmande soppor. Snart så kommer värmen och då vill vi inte ha dem längre. Nudelsoppan med kyckling som serveras på tisdag är en riktigt god och värmande soppa. För mig är denna soppa endast 3 personliga points eftersom jag har kycklingfilé som nollpointsmat. Jag tror även för den som räknar kyckling så är detta en riktig ”billig” måltid. Så prova! Kram Nadja
Måndag: Filébit med het potatis
Tisdag: Nudelsoppa med kyckling
Onsdag: Stekt lax med citronpeppar och kall sås
Torsdag: Sparrispaj med keso
Fredag: Mustig svamppasta med bacon
Lördag: Bakpotatis med kycklingcurry
Söndag: Lätta köttgrytan
Fyllda pitabröd med kycklingkebab
Ibland så blir man sugen på snabbmat (kebab till exempel) och här kommer ett recept som är mycket magrare än den man köper ute. Jag har testat Kronfågelns kycklingkebab och finner att den helt okej. Här har jag fyllt ett pitabröd med kycklingkebab, isbergssallad, tomat, majs, gurka och salladslök. Till det så har jag gjort en yoghurtsås med pressad vitlök i. Välj Larsas 0% grekiska yoghurt eller mild naturell 0,5% lättyoghurt för ett magrare alternativ. En riktig Kebab med pitabröd ligger runt ca 30 points. Hoppas denna lite magrare variant kommer att smaka!
Till 8 fyllda pitabröd behöver du:
1 förpackning Kycklingkebab, 8 pitabröd, isbergssallad, 1 dl majs, gurka, tomat, salladslök
Yoghurtsås: 2 dl grekiskyoghurt (0%), 2 klyftor vitlök, salt, peppar
Gör så här:
Gör yoghurtsåsen först: pressa vitlöken i yoghurten, salta och peppra efter eget tycke. Rör ihop och låt det stå och dra i kylskåp medan du förbereder de andra. Stek kycklingkebaben enligt anvisningarna på förpackningen.
Hacka grönsakerna i mindre bitar så att det blir lättare att fylla pitabröden. Fyll pitabröden med grönsakerna och kebaben och sked över lite yoghurtsås. Njut!
ViktVäktarna
- WW Poins (kostprogrammet från 2025): 8 points per pitabröd
- WW Points: 10 points per fylld pitabröd
Middagsmeny vecka 6/2022
Februari och vi går mot ljusare tider. Det ser jag verkligen fram emot. Jag vill meddela att jag har varit tvungen att stänga av för kommentarer. Jag får så mycket skräppost att det är inte klokt och det till sidor som jag absolut inte vill förknippas med. Om ni vill kontakta mig på något sätt så är ni välkomna att mejla till nadjaskitchen@hotmail.com.
Vår middagsmeny för kommande vecka ser ut så här:
Måndag: Kryddig jambalaya
Tisdag: Currypilaff med kyckling
Onsdag: Svärmors kålsoppa
Torsdag: Korv med pepparrotssås
Fredag: Fish Tacos
Lördag: Aubergine och zucchinilasagne
Söndag: Kycklinggryta med bacon