Grönkålspasta med vitlök och champinjoner

 

Med inspiration från @portionerundertian på Instagram och hennes Grönkålspasta så gjorde jag min egen lilla variant av hennes rätt. Trott det eller ej, så var det första gången jag använde grönkål i min matlagning och det gick hem. Jag hittade fin ekologisk grönkål i min butik redan nu, men snart så sätter årets säsong av denna grönsak igång (oktober-mars) och då kan man även hitta svensk grönkål. Receptet nedan är helt vegetariskt men jag tror att kyckling skulle passa fint till denna rätt om man vill ha det. För att få det helt veganskt så kan du använda dig av växtbaserad mjölkdryck istället för vanlig. Prova och se ifall du gillar det också.

Bra att veta: Grönkålen är en supernyttig grönsak som är full med fibrer, vitaminer och antioxidanter. Den ska boosta ditt immunförsvar, är bra för din hud, motverkar depression och eftersom den innehåller fibrer så håller den även igång matsmältningen. Man kan äta grönkålen som den är eller använda den i matlagningen. 

Till 4 portioner behöver du:

spagetti till 4 personer ( á 35 gram okokt per person enligt ViktVäktarna)

100 gram solrosfrön

2 dl laktosfri mellanmjölk (eller växtbaserad mjölkdryck)

100 gram champinjoner

200-250 gram färsk grönkål

2 vitlöksklyftor

1 tsk rapsolja

1 dl riven ost 12 %

salt

peppar

ev lite solrosfrön till garnering

Gör så här:

  1. Börja med att rosta solrosfröna i en torr het stekpanna tills de får lite färg.
  2. Lägg fröna och mjölken i en mixer och mixa till en sås. Den ska inte vara klumpig. så mixa så länge det behövs.
  3. Borsta/rensa champinjonerna  och skär i skivor.
  4. Strimla grönkålen (ta bort den hårda stjälken i mitten) och finhacka vitlöken.
  5. Fräs champinjonerna i rapsoljan  i några minuter och lägg sedan i grönkål och vitlök.
  6. Fräs allt mjukt på medelvärme i några minuter.
  7. Koka under tiden pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
  8. Slå på såsen över grönkålsblandningen och låt allt småputtra på svag värme. Späd med vatten om den blir för tjock.
  9. Ta bort pannan från värmen och rör ner osten så att den smälter.
  10. Krydda med salt och peppar.
  11. Strö över eventuellt några solrosfrön vid serveringen.

ViktVäktarna

  • WW Points: 9 points per portion med laktosfri mellanmjölk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.