Kesobröd
TOP 10 Läsarnas favoritrecept sedan 2019. PÅ PLATS NR 1 mellan 2021-2024!
Detta recept fick jag av min fd arbetskollega Hülya och nu får även ni det. Brödet är väldigt mättande och proteinrikt. Det kan ätas till frukost eller som mellanmål. Jag har valt att göra bröden mindre men ni kan göra dem hur stora ni själva vill. I originalreceptet som jag fick, så är receptet för endast 3 bröd. Jag har dubblat receptet och gjort 10 mindre bröd istället. Prova gärna brödet och variera din frukost lite mera. Nämnde jag att de även är mycket lättbakade och går snabbt att göra? Prova så får ni se.
Receptet kom år 2020 på andra plats, annars har den varit på första plats hela tiden tack vare er.
Till 10 småbröd behöver man:
250 gram keso/cottage cheese
5 dl havregryn
4 ägg
1 tsk bakpulver
2 nypor salt
1 tsk linfrön
1 tsk chiafrön
2 tsk sesamfrön
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda alla ingredienser (ej sesamfrö) till en kletig deg.
- Ta mått med en ½-decilitermått för att få lika stora bröd, 10 stycken. Forma eventuellt till med händerna så det ser lite snyggare ut.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
- Strö över sesamfrö och grädda mitt i ugnen i cirka 20-25 minuter. Tänk på att alla ugn är olika och därmed gräddningstiden. Gör du bröden större så ska de gräddas längre i ugnen. Bröden är även lite kladdiga i mitten när de är varma och nygräddade.
ViktVäktarna
- WW Points: hela satsen har 19 points med 0,2% keso. Vid 10 bröd så blir det 2 points per bröd
- WW Points (programmet från 2025:) 1 points för hela satsen då det endast är sesamfröna som räknas. Det innebär att du kan äta upp till 4 stycken utan att behöva räkna. Äter man mellan 5-10 stycken så räknar man 1 points.
Middagsmeny vecka 5/2022
Har ni följt 2021- års TOP 10 ? Vad tycker ni om den? Blev ni påminda om era favoriter kanske? Nästa vecka så är det slutspurt och jag kommer att avslöja era två sista favoritrecept från förra året, så håll utkik. Letar ni efter något nytt att testa? Mina rekommendationer är att prova Lax- och spenatsoppan om ni inte har gjort det, den blev en favorit här hemma direkt. Annars är även Timjan- och citronpanerad fläskfilé en riktig höjdare! Önskar er en superfin vecka. Kram Nadja
Måndag: Lax- och spenatsoppa
Tisdag: Pasta Carbonara Leggera
Onsdag: Thai kyckling med grön curry
Torsdag: Potatismoussaka med quornfärs
Fredag: Tortillapizza med kycklingkebab
Lördag: Timjan och citronpanerad fläskfilé
Söndag: Gulaschsoppa
Kasslergratäng med broccoli och tomater
På Läsarnas favoritrecept TOP 10 lista sedan 2019!
Åh, detta var så gott! Tänk dig en god potatisgratäng med lite kassler, potatis, broccoli och tomat med smak av oregano, typ lite pizza. Kanon god blandning. Att förkoka potatisen är ett bra sätt att minska på tiden i ugnen. Glöm inte servera gratängen med mer grönsaker eller sallad. Gör gärna en större sats och ha det som matlåda dagen efter.
Till 4 portioner behöver du:
400 gram potatis
1 stånd broccoli
1 gul lök
1 bit purjolök (gärna gröna delen)
1-2 vitlöksklyftor
150 gram cocktailtomater
500 gram kassler
2 tsk rapsolja
2 ½ dl matgrädde laktosfri (10 %)
1 dl mellanmjölk laktosfri
4 msk riven ost (12 %-17%)
oregano
svartpeppar
salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skala och skiva potatisen i tunna skivor. Koka i lättsaltat vatten tills potatisen är lagom mjuk
- Dela broccolin i små buketter. Skala och hacka lök, vitlök och purjolök.
- Dela tomaterna och strimla kasslern.
- Hetta upp oljan i en större stekpanna och fräs alla grönsaker och kassler i några minuter.
- Tillsätt grädde och mjölk i stekpannan och låt det puttra en stund.
- Krydda med lite salt ( salta försiktigt då kassler kan släppa sälta), svartpeppar och oregano efter smak.
- Blanda i den kokta potatisen.
- Häll över allt i en ugnsfast form och strö över osten.
- Gratinera i mitt i ugnen i cirka 15 minuter.
- Servera gratängen med sallad och andra grönsaker.
ViktVäktarna
- WW Points: 7 points per portion med 4% grädde och 9 points med 10 % grädde.
- WW Points (programmet från 2025): 5 points per points med 4% grädde och 8 points med 10 % grädde. Potatisen är här nollpointsmat.
Spagetti med supergod kasslersås
På Läsarnas favoritrecept TOP 10 lista sedan 2019!
Denna kasslersås tillagas rätt så ofta här hemma och är en riktig favorit. Inte nog med att den är snabblagad, den är även mycket god. Tomatpuré tillsammans med oregano och grädde är basen till såsen, sedan är det bara att lägga till vad man själv vill ha, typ champinjoner eller paprika kanske? Denna rätt älskas av barn kan jag lova, prova så får du se.
Till sex portioner behöver du:
800 g kassler (fett bortskuret)
1 msk olja
1-2 msk oregano
1 msk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
1 1/2 – 2 msk tomatpuré
ev lite salt och peppar
nykokt spagetti för 6 portioner (40 gr/portion om du följer VV)
Gör så här:
- Skär kasslern i bitar eller i strimlor.
- Värm oljan i en kastrull. Lägg i kasslern och låt den puttra bort all vätska. Rör om i kastrullen lite då och då.
- När vätskan nästan är borta så rör du ner mjölet. Blanda ordentligt.
- Häll i matlagningsgrädden och blanda. Tillsätt oregano och tomatpuré. Låt allt puttra ihop.
- Smaka av om du vill ha lite mer oregano, tomatpuré, salt eller peppar. Kasslern brukar ge sälta så smaka innan du saltar.
- Servera den goda såsen till nykokt spagetti och tomatsallad.
ViktVäktarna
- WW Points: 9 points per portion med 4 % grädde och 12 points med 10 % laktosfri grädde.
- WW Points (programmet från 2025): 9 points per portion med 4 % grädde och 12 points med 10 % laktosfri grädde.
Middagsmeny vecka 4/2022
Snart är det redan vecka 4 och som vanligt så går tiden lite för fort. Här kommer vår middagsmeny och det kommer att serveras flera goda rätter. Har du provat fisken? Den har lite krisp tack vare brödsmulorna och mycket god smak av dragon. Prova annars gärna fredagens rätt: japansk Yakiniku, den är snabblagad och perfekt som fredagsmiddag. Hälsningar Nadja
Måndag: Fransk tomatfisk
Tisdag: Vitlöksdoftande potatisomelett med vitost
Onsdag: Kyckling i kryddig tomatsås
Torsdag: Krämig chilipasta med bacon
Fredag: Yakiniku
Lördag: Köttfärslasagne med keso
Söndag: Muckalica – serbisk köttgryta
Potatislåda med kassler
På Läsarnas favoritrecept TOP 10 sedan 2021!
Här har jag uppdaterat en gammal favorit. Denna potatislåda är väldigt uppskattad här hemma hos oss, men på något sätt gör jag den inte alltför ofta. Kanske för att det tar lite tid att förbereda den, skala potatisen, skära den och allt annat i bitar och sedan ska den ju också få puttra ett tag i ugnen. Detta är en enkel variant som jag har kört sedan barnen var små. Släpp gärna lös fantasin och lägg till lite röd paprika, purjolök och annat gott som kan öka smaken på denna redan goa rätt.
Detta behöver du till 4 portioner:
800 g potatis
400 g kassler
1 gul lök
ev. 1 pressad vitlöksklyfta
salt
peppar
5 dl matlagningsgrädde
1 dl riven ost (17%)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Börja med att skala och skära potatisen i strimlor (som pommes frites).
- Skär kasslern i strimlor eller i bitar.
- Hacka sedan löken fint.
- Lägg allt i en ugnssäker form och salta och peppra.
- Pressa i en vitlöksklyfta.
- Blanda ihop allt väl och häll över matlagningsgrädden. Skölj förpackningen från grädden med lite vatten och häll i formen.
- Blanda allt väl och sätt in formen i ugnen för gräddning. Grädda allt i cirka 40-50 minuter.
- Blanda och rör om efter halva tiden.
- När potatisen är mjuk och fin så är rätten klar.
- Strö över med lite ost om så önskas och sätt ugnen på snabbläge så att rätten snabbt får färg.
- Servera rätten med en god blandad grönsallad. Smaklig måltid!
ViktVäktarna
- WW Points (programmet från 2025):
- Med 4 % grädde: 6 points per portion
- Med 10 % laktosfria grädde: 10 points per portion
- WW Points: Totalt har rätten 54 points med 10 % laktosfri grädde och 12 % ost, vilket ger 14 points per portion. Med 4 % grädde och 12 % ost blir det 36 points, vilket ger 9 points per portion.
Middagsmeny vecka 3/2022
Denna vecka så ser jag fram emot tisdagens middag. Det har blåst så mycket dom senaste dagarna så en värmande soppa blir perfekt och riktigt gott. Hettan i soppan kan ni bestämma själva, inget, lite eller mycket, allt beroende på vad man gillar. Annars är fiskgratängen också riktigt god och fläskfiléwoken, och köttfärsrullen…ja ni förstår vad jag vill säga. Allt är gott på sitt sätt. Ta hand om er där ute och håll er friska så gott ni kan. Kram Nadja
Måndag: Kikärtsgryta med röd curry
Tisdag: Het kycklingsoppa med nudlar
Onsdag: Fisk- och paprikagratäng med ajvar
Torsdag: Korv med krämig vitlökssås och pasta
Fredag: Fläskfiléwok med stekta nudlar
Lördag: Kotlett i god paprika- och chilisås
Söndag: Köttfärsrulle med skinka och ost
Supergott Vardagsbröd
TOP 10 Läsarnas favoritrecept 2021! Plats nummer 7.
Det finns en sak jag verkligen måste jobba på när jag bakar matbröd, och det är att låta bli att ta flera gånger av det. Men det är svårt för det är ju så gott och slår köpebröd med hästlängder. Det finns olika typer av bröd och här kommer ett enkelt vardagsbröd som alla borde klara av att göra. Och skulle man mot förmodan inte lyckas första gången så ge inte upp. Utan baka om brödet igen och igen tills du blir nöjd, för du lär det varje gång att bli bättre. Är ni ett mindre hushåll så frys in ena brödet och ta fram det när det behövs, men det går även bra att dela på recept och bara göra ett bröd också. Detta bröd är lika gott till soppan som till goa mackor.
Till två mindre bröd behöver du:
50 g jäst, 4 dl vatten, 4 msk rapsolja, knappt 2 tsk salt, cirka 11 dl vetemjöl
Gör så här:
Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, oljan, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig (gärna med maskin) i några minuter och låt den jäsa till dubbel storlek – det tar cirka en halvtimme upp till en timme.
Ta upp degen på ett lite mjölat bakbord. Knåda den lite och dela den i två lika stora delar. Forma varje del till ett runt bröd och låt dem jäsa på plåt i ungefär en halvtimme. Sätt ugnen på 275 grader.
Lägg plåten mitt i ugnen och sänk värmen till 225 grader. Om du vill så kan du slänga in ett litet glas vatten på ugnens botten så att ånga bildas. Grädda brödet i ungefär 25-30 minuter. Lyft det gärna och känn efter om den känns lätt, om inte grädda i några minuter till. Låt det svalna utan bakduk innan du skär i den. Brödet går jättebra att frysa in.
ViktVäktarna
- WW Points: varje bröd har 43 points, dela det med antalet skivor du skär upp brödet i. Till exempel: 10 skivor ger varje skiva 4 points.
Middagsmeny vecka 2/2022
Då var årets första vecka avklarad. Då tar vi och planerar nästa vecka. Fiskrätten som ni ser på bilden är så enkel att laga och väldigt god, prova den! Annars rekommenderar jag även Het Thaibiff (som jag inte tycker är så stark) och Jägarfruns Kycklinggryta. Ha en superfin vecka! Nadja
Måndag: Korvpytt med smak av timjan
Tisdag: Kycklingwok med ris
Onsdag: Majs- och zucchiniplättar
Torsdag: Snabblagad citron- och basilikafisk
Fredag: Het Thaibiff
Lördag: Jägarfruns kycklinggryta
Söndag: Kalops
Skinkpaj med keso
TOP 10 Läsarnas favoritrecept 2021
Ni vet hur mycket jag älskar paj och tack vare Viktväktarna så kan jag äta det när jag vill. Här har jag tagit fram en Skinkpaj med keso istället för ost och det blev lyckat! Jag silade av överflödig vätska från keso för säkerhetens skull, risken är annars att pajen blir lite vattnig och fyllningen stelnar inte som den ska. Det jag gillar är att det är ett så kallad riktigt pajskal fast en mycket magrare variant än den med smör. Jag tycker att den är riktigt bra för att vara så mager. Du kan använda receptet som en bas och lägg sedan till grönsaker, kryddor eller andra tillbehör och gör om pajen efter eget tycke. Tänk bara på att ändra på points värdet om du lägger till saker som räknas. Vad säger du? Dags att göra en god paj?
Till en paj (4-6 bitar) behöver du:
Pajdeg:
30 gram Bregott Mellan
75 gram keso 0,2%
2 ½ dl vetemjöl
Fyllning:
100 gram rökt skinka
2 ägg
2 dl mellanmjölk, laktosfri
175 gram keso 0,2 %
en bit purjolök
salt
peppar
paprikapulver
1 tsk sesamfrö
Gör så här:
- Blanda margarin, keso och vetemjöl. Arbeta ihop till degen till en boll och låt den sedan vila kallt i en halvtimme.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Kavla ut degen på bakplåtspapper och lägg sedan över den i en pajform (24 cm i diameter). Forma och tryck ut degen runt om kanterna.
- Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda den sedan i cirka 10 minuter.
- Strimla skinka och purjolök.
- Häll keso i en sil så att överflödigt vatten rinner bort.
- Vispa samman ägg, keso och mjölk med lite salt, paprikapulver och peppar.
- Lägg skinka och purjolök i pajskalet och häll över äggblandningen.
- Strö över sesamfrön.
- Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 40-45 minuter eller tills fyllningen har stelnat och få fin färg.
ViktVäktarna
- WW Points: totalt har pajen 31 points och vid 4 bitar så blir det 8 points per bit. Bara skalet har 24 points om du vill ha en annan fyllning.