Pepparkotlett med ugnstekt vitlökspotatis

 

Fläskkotletter är enkla att steka upp och krydda med olika kryddor. Men de blir lätt lite torra. Poängen är att inte steka dem för länge utan bara någon minut på varje sida och då blir de saftiga och goda. Här har jag använt Santa Marias ”Fem Peppar”-mix och kryddat dem rejält, men du kan ta vilken pepparmix du själv önskar. Till det så serverade jag ugnsstekt potatis med krossad vitlök. Börja använda vitlöken flitigt nu då det redan härjar förkylningar där ute.

Detta behöver du till 4 portioner:

 500 g benfri kotlettrad

2 tsk matolja (en till stekning och en till potatisen)

salt

valfri pepparmix,

800 gram potatis

3-4 krossade vitlöksklyftor

salt

vegeta (balkans motsvarighet av Aromat)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Skala potatisen och skär den i klyftor.
  3. Lägg potatisen i en ugnsfast form, häll i 1 tsk olja, salt och vegeta. Blanda.
  4. Häll i cirka 1 dl vatten, blanda och lägg i den krossade vitlöken.
  5. Ugnsbaka potatisen i cirka en halvtimme, vänd gärna potatisen efter halva tiden. Smaka gärna av och se om det behöver saltas mer.
  6. Värm pannan så att den blir rätt så het, lite varmare än vanligt.
  7. Skär den benfria kotlettraden i 1 1/2 cm tjocka skivor.
  8. Häll 1 tsk olja i pannan och lägg i kotletterna.
  9. Salta och peppra och vänd köttbiten när den fått färg, överstek den inte. Lyft gärna kotletten så att fettet kryper in under köttbiten igen.
  10. Salta och peppra även andra sidan.
  11. Servera pepparkotletterna med ugnsstekt potatis och en god tomatsallad med lök och basilika.

ViktVäktarna

  • WW Points: en portion är 6 points enligt receptet ovan.

6 kommentarer

  • Nadja

    Svar till Hanna:

    Jag tror säkert att du kan göra detta med lammkotletter också. Vi är lite dåliga på att äta lamm här hemma så jag har inte provat själv…men why not? Hmm…någon sås till lamm…tror att vitlökssås eller rödvinssås skulle passa bra eller har jag fel? Om köttet blir torrt så steker du dem för länge, ha hellre en snäpp högre värme och stek dem kortare tid på varje sida. Man kan också marinera köttet för att få den saftigare och mörare.

    Hoppas svaret hjälper…
    Hälsningar Nadja

     
  • Hanna

    Kan man göra denna rätt fast med lammkotletter?

    Någon sås som passar till? Kött blir för det mesta torrt då jag steker de =/

     
  • bakmammorna

    å vad gott det ser ut. perfekt att du anger propointsvärdet- jag ska ta och ta tag i mina gravidkilon och börja viktväkta så kommer kolla mycket på dina goda recept 🙂

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.