mittWW Smartpoints BLÅ,  mittWW Smartpoints GRÖN,  mittWW Smartpoints LILA,  Pastarätter,  Veganskt,  Vegetariskt

Veganska ärtbollar i mild tomatsås

 

I samarbete med Buzzador och Anamma Sverige så har jag fått tillfälle att prova Anammas nya formbara färs av ärta. Färsen är helt vegansk och glutenfri. Den som inte har ätit kött på länge kommer säkert att tycka att den smakar precis som kött. Själv så är jag en köttätare (men ser gärna till att äta mer vegetariskt/veganskt) tycker det finns en skillnad, men den är inte så stor och är helt okej. Jag blev väldigt glatt överraskad hur lätt det var att forma färsen till bollar, nästan lättare än med köttfärs. De höll ihop bra och smulade inte sönder. Och när de var stekta så såg de verkligen ut som riktiga köttbullar. Prova gärna detta recept. Den är enkel att göra och såsen är riktigt god. Och serverar du den med nykokt spagetti så får du en tallrik av Lady och Lufsen pasta!

PS! För oss Viktväktare så finns än så länge endast uträkning för GRÖN plan. Jag är osäker på ifall Anammas formbara vegofärs räknas i BLÅ och LILA plan. Ni som följer dessa två planer får gärna berätta hur det är, och så kan jag komplettera med smartpoints i efterhand.

Till 4 portioner behöver man:

500 gram Anammas formbara vegofärs (från ärta eller soja)

1 finhackad vitlökskyfta

2 msk finhackad färsk basilika

salt

svartpeppar

1 tsk rapsolja

Till såsen behövs:

1 tsk rapsolja

1 finhackad vitlök

1 burk finkrossade tomater (ca 400 gram)

2 dl växtbaserad grädde

1 dl finhackad färsk basilika

salt och peppar

Gör så här:

  1. Börja med att tina färsen i rumstemperatur i cirka 1 timme.
  2. Förbered under tiden resterande: finhacka vitlök och basilika till både bollar och sås.
  3. Om du vill ha spagetti till så kan du koka upp vatten till det.
  4. När färsen har tinat så blandar du ihop alla ingredienser förutom oljan och formar dem till bollar.
  5. Värm en stekpanna med rapsoljan och stek bollarna.
  6. Förbered såsen medan bollarna stek genom att värma rapsoljan i en kastrull.
  7. Stek den finhackade vitlöken men låt den inte ta färg.
  8. Häll så gott som genast i de finkrossade tomaterna och grädden.
  9. Blanda och låt det puttra upp.
  10. När bollarna är klara så kan du lägga dem direkt i såsen och låta allt koka tillsammans i cirka 10 minuter.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Lägg i den färska basilikan mot slutet, spara gärna lite till garnering.
  13. Servera gärna rätten med nykokta spagetti.

ViktVäktarna

  • mittWW Smartpoints GRÖN: 9 smartpoints beräknad på Alpro Cuisine Soya grädde och då får man rätten vegansk. Om du väljer med 4 % matlagningsgrädde så blir det 7 sp per portion och med 10% laktosfri grädde 9 smartpoints. Lägg till points för spagetti.
  • mittWW Smartpoints BLÅ: 9 smartpoints beräknad på Alpro Cuisine Soya grädde och då får man rätten vegansk. Om du väljer med 4 % matlagningsgrädde så blir det 7 sp per portion och med 10% laktosfri grädde 9 smartpoints. Lägg till points för spagetti.
  • mittWW Smartpoints LILA: 9 smartpoints beräknad på Alpro Cuisine Soya grädde och då får man rätten vegansk. Om du väljer med 4 % matlagningsgrädde så blir det 7 sp per portion och med 10% laktosfri grädde 9 smartpoints. Serveras med fullkornspasta.
Print Friendly, PDF & Email

2 kommentarer

  • Nadja

    Superstort tack Gabriella! Har nu lagt till en beräkning även för BLÅ och LILA plan tack vare dig 🙂

    Hälsningar Nadja

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.