• Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 16/2022

    Glad Påsk önskar jag er alla. Vi firade påsk igår och idag njuter vi lite av de rester som finns kvar. Från och med imorgon är det slut på påsken för denna gång och här ser ni våra middagsplaner.

    Måndag: Fisk med citron, bacon och vitvinssky

    Tisdag: Halloumigryta med röda linser

    Onsdag: Ugnsgratinerad korv med bostongurka

    Torsdag: Vietnamesisk nudelsallad med lövbiff

    Fredag: Kycklingburgare med paprikadressing (gott att grilla)

    Lördag: Tortellini med röd chili, basilika och vitlök

    Söndag: Muckalica – köttgryta från Serbien

     
  • 6-10 Points,  Fisk och skaldjur,  WW Points,  WW Points 2025

    Fisk med citron, bacon och vitvinssky

    Jag säger bara: Ack vad detta var gott! Kombinationen mellan fisk, citron, bacon, timjan och en underbar sky av vitt vin går inte att beskriva. Denna måltid skulle jag lugnt kunna bjuda på när jag har gäster och veta att det blir succé. Och det bästa med det hela är att det var så enkelt och det gick fort. Och trots att skyn är gjord på smör och vin så är den inte alls fet.

    Fisk med citron, bacon och vitvinssky

    Portioner: 4

    Ingredienser:

    Fisk:

    600 g valfri vit fisk, torsk

    1 tsk salt

    peppar efter smak

    1/2 tsk timjan

    ½ tsk olivolja till formen

    1/2 paket bacon

    rivet skal av 1/2 citron

    Skysås:

    1 dl vitt matlagningsvin

    1/2 dl vatten

    1 msk kycklingfond

    1 tsk maizena redning

    50 g smör, rumsvarmt

    Gör så här:

    1. Krydda fisken runtom med salt, peppar och timjan.
    2. Smörj en ugnsfast form med lite citronolivolja (eller annan olja).
    3. Lägg fisken i formen och strö över strimlad/tärnad bacon och det rivna citronskalet.
    4. Ugnsbaka i ugnen i 225 grader i cirka 15-20 minuter, eller tills fisken blir vit.
    5. Vispa ihop vinet, vattnet, kycklingfonden och maizenan i en liten kastrull.
    6. Värm försiktigt tills såsen sjuder.
    7. Vispa ner smöret klickvis.
    8. Servera fisken med skysåsen, haricots verts och kokt potatis. Supergott och väldigt mättande!

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025):
      • Med bacon: 9 points per portion
      • Med kycklingbacon: 7 points per portion
    • WW Points:  8 points med riktig bacon och smör, 6 points med riktig bacon och Bregott Mellan, 4 points med 1 förpackning kycklingbacon och Bregott Mellan.

     
  • 11 och mer points,  Matbröd,  Påsk,  WW Points,  WW Points 2025

    Påskbröd

    Bjud på detta fina påskbröd till påsk. Den är mycket enklare att baka än vad du tror. Äggen läggs på råa och blir hårdkokta under gräddningen i ugnen. Sedan är det bara att bryta brödet i 8 delar och njuta av det. Perfekt vid buffé och andra stora dukningar.

    GLAD PÅSK till er alla /Nadja

    Till ett påskbröd behöver man:

    50 g jäst, 4 dl vatten,  4 msk rapsolja, knappt 2 tsk salt, 10 ½ dl vetemjöl, 8 råa ägg

    Till pensling: 1 ägg + sesamfrön (2 msk)

    Gör så här:

    Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet, oljan, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta degen smidig (gärna med maskin) i några minuter och låt den jäsa till dubbel storlek – det tar cirka en halvtimme upp till en timme.

    Ta upp degen på ett lite mjölat bakbord. Knåda den lite och dela den i två lika stora delar. Kavla ut den ena till en rund platta, ca 25 cm i diameter, på en plåt med bakplåtspapper. Placera ut de åtta äggen på degen. Dela degen som är kvar i åtta delar. Dela sedan varje del i ytterligare tre delar. Rulla varje del till långa smala längder. Ta tre längder och gör en fläta. Lägg en fläta runt varje ägg.

    Låt brödet jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla brödet med ett uppvispat ägg, strö över sesamfrön och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter. Lyft brödet och se efter om den är fint gräddad, om inte låt den stå kvar 5 minuter i taget tills du är nöjd.

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 86 points för hela brödet. Vid 8 bit så blir det 11 points per bit.
    • WW Points (tidigare kostprogram): 86 points för hela brödet. Vid 8 bit så blir det 11 points per bit.
     
  • 6-10 Points,  Påsk,  WW Points,  WW Points 2025

    Härliga fågelbon

    Påsken är snart här och varför inte göra dessa söta fågelbon. Väldigt enkla och snabba att göra. Som barn tyckte jag väldigt mycket om påsken. Man klädde ut sig till en påskkärring, ritade små glada påskkort som man tyckte var så fina och gick runt till grannarna och delade ut dem. Det är ju helt andra tider idag och sådant verkar inte finns längre, men jag kan ha fel.

    Till 10 medelstora fågelbon behöver du:

    200 g mörk choklad, 1/2 dl kokos, 3 1/2 dl cornflakes – typ K-special, påskägg av choklad

    Gör så här:

    Börja med att smälta den mörka chokladen över ett vattenbad. Blanda cornflakes och kokosen i en skål bredvid. Häll den mörka chokladen över och blanda ordentligt. Ta en rågad matsked av denna röra och lägg det i normalstora muffinsformar. Forma en liten grop i varje bo. Låt detta nu svalna ordentligt.

    När allt har svalnat och stelnat så placerar du två till tre chokladägg i varje bo. Nu är det klart. Detta är även mycket dekorativt att ha på påskbordet om man inte vill äta det. En kul grej helt enkelt.

    Jag vill passa på att önska alla mina underbara besökare en riktigt fin, härlig, solig och GLAD PÅSK!

    Viktväktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 72 points totalt,  det blir 7 points per fågelbo. Glöm inte att lägga till points för godiset.
    • WW Points (tidigare kostprogram): hela satsen (utan påskäggsgodis inräknat) är 72 points. det blir 7 points per fågelbo

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 15/2022

    Påskveckan är här och det bli så skönt med några extra lediga dagar. Det känns som om det verkligen behövs. Vi brukar alltid fira påsken på påskafton och sedan är det över, men har man en större familj så förstår jag att man kanske behöver dela upp det på två dagar eller fler. Tipsar om att det finns två olika påskmenyer (3-rätters) här på bloggen10, en med kött som varmrätt och en med fisk. Så här ser våra middagar ut för denna vecka:

    Måndag: Bönbiffar med couscous och vitlöksyoghurt

    Tisdag: Pasta med kasslerfräs

    Onsdag: Jägarfruns kycklinggryta

    Torsdag: Lax- och spenatsoppa

    Fredag: Patricks köttfärsrulle med ost och skinka

    Lördag: Tre rätter påskmeny

    Söndag: Grillad kycklingfilé med tabbouleh och raita

     

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 14/2022

    Då var april månad här och för mig betyder det vår och pollen. Förr året fick jag en rejäl pollenreaktion och jag hoppas att det blir lite lindrigare i år. Jag började med tabletterna så fort vi kom in i mars månad, har hört att det är bra att börja i tid. Jag har även hört att om man börjar på hösten med att ta en tesked honung varje dag, så hinner man bygga upp sitt försvar mot pollen till nästkommande vår. Är det någon som har testat detta? Berätta mer än gärna i så fall.

    Måndag: Savoykålswok med het nötfärs

    Tisdag: Ugnsbakad torsk med grön ärtkräm

    Onsdag: Green curry chicken wok

    Torsdag: Varmkorv med stuvad vitkål

    Fredag: Goda tortillapajer

    Lördag: Biff Stroganoff

    Söndag: Bogstek med franska kryddor och vitlök

     
  • 6-10 Points,  Matiga pajer,  WW Points,  WW Points 2025

    Broccolipaj med tomat

    Det här receptet kommer ursprungligen från ViktVäktarnas stora receptbank. Jag blev så glad när jag såg att det var ett riktigt pajskal och inte alls dyrt i points. Jag anpassade receptet efter det jag hade hemma och då landade receptet på 7 personliga points per bit och gott var det! En god vegetarisk paj med ett tunt skal, fylld med broccoli, purjolök och tomat. Man kan även ändra och lägga till andra grönsaker eller lite skinka utan att pointsen ändras något märkbart. Pajen är även bra att ha till matlåda dagen efter och går bra att frysa. Prova så får du se. Jag är redan sugen på att göra detta en gång till.

    Till 1 paj behöver man:

    Pajskal:

    • 30 gram Bregott Mellan
    • 3 msk Keso 0,2%
    • 2 ½ dl vetemjöl

    Fyllning:

    • 250 gram broccoli
    • 1 bit purjolök (ca 10 cm)
    • 3 ägg
    • 2 dl mellanmjölk laktosfri
    • 1 tsk salt
    • ½ tsk paprikapulver
    • 1 krm svartpeppar

    Garnering:

    • 2 tomater
    • 1 dl riven ost 12%

    Gör så här:

    1. Blanda margarin, keso och vetemjöl. Arbeta ihop till degen till en boll och låt den sedan vila kallt i en halvtimme.
    2. Sätt ugnen på 200 grader.
    3. Kavla ut degen på bakplatspapper och lägg sedan över den i en pajform (24 cm i diameter). Forma och tryck ut degen runt om kanterna.
    4. Nagga pajskalet med en gaffel och förgrädda den sedan i 10 minuter.
    5. Strimla purjolök.
    6. Koka broccoli mjuk i några minuter och låt rinna av.
    7. Vispa samman ägg och mjölk med lite salt, paprikapulver och peppar.
    8. Lägg broccoli och purjolök i pajskalet och häll över äggblandningen.
    9. Skiva tomater och lägg på som en krans och strö över riven ost.
    10. Grädda pajen färdigt i 30 minuter.

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025: Pajskalet har 23 points och fyllningen/garneringen har 5 points. Totalt blir det 28 points och vid 4 portioner så blir det 7 points.
    • WW Points: Pajskalet har 24 points och fyllningen/garneringen har 5 points. Totalt blir det 29 points och vid 4 portioner så blir det 7 points.
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 13/2022

    Mars sista middagsmeny innan vi går in i april månad. Jag hoppas att ni finner den varierande och inspirerande så att ni vill prova någon rätt ur den. Må så gott! Nadja

    Måndag: Pasta med rökt tofu

    Tisdag: Broccoli- och morotsgratäng med kassler

    Onsdag: Laxbit med vitlökssparris

    Torsdag: Korvgryta med svamp

    Fredag: Tortillapizza med köttfärs

    Lördag: Pasta med kyckling i god sås

    Söndag: Oregano- och paprikabiffar med potatis

     
  • 0-5 Points,  Buffé,  Muffins,  WW Points

    Matiga muffins med ost och skinka

    Här har jag gjort matiga muffins som är bra att ta med på utflykten eller picknicken. Eller varför inte bara som mellanmål. Jag tror inte det är några problem med att frysa in dem heller, så kör på bara.

    Till 16 stycken muffins behöver man:

    2 ägg

    1 dl vatten

    1 dl naturell lättyoghurt 0,5%

    ½ dl rapsolja

    1 msk senap

    3 dl vetemjöl

    2 dl grahamsmjöl

    2 tsk bakpulver

    ½ tsk salt

    1 bit röd lök (jag hade cirka 1/4 av löken, men ta mer om du så önskar)

    150 gram rökt skinka

    200 gram riven ost 17 % (ju starkare ost du väljer, desto mer smak)

    2 msk färsk gräslök

    1 msk färsk basilika

    1 msk sesamfrön

    Gör så här:

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Vispa äggen med vatten, yoghurt, olja och senap.
    3. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Rör sedan ihop det med äggblandningen.
    4. Skala och finhacka rödlöken.
    5. Finhacka även skinkan och riv sedan osten grovt.
    6. Finhacka även gräslöken och basilikan.
    7. Rör ner allt tillsammans i smeten och blanda väl.
    8. Fördela smeten i 16 muffinsformar eller i muffinsplåt. Jag använde mig av en muffinsform av silikon.
    9. Strö över sesamfrö och grädda dem sedan mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills de får fin färg. Låt svalna.

    ViktVäktarna

    • WW Points: hela satsen har 66 points och det ger 4 points per muffins.
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 12/2022

    Här kommer en ny middagsmeny för er som är intresserade. Måndagens sesam- och chilinudlar kan serveras som de är eller med vad du är sugen på just nu. På bilden är det med kycklingkebab, då blir middagen klar väldigt snabbt. Hoppas det fina vädret fortsätter även nästa vecka! Nadja

    Måndag: Sesam- och chilinudlar 

    Tisdag: Krämig Chicken Korma

    Onsdag: Ost- och skinkpaj med röd paprika

    Torsdag: Krämig räkpasta m vitlök & soltorkade tomater

    Fredag: Kycklingenchiladas

    Lördag: Biffwok

    Söndag: Fisk i god chilisås med paprika och gräslök