• 6-10 Points,  Kött,  WW Points

    Lätta köttgrytan

    Här kommer ett gammalt recept i repris. Köttgryta tar lite tid att göra då köttet behöver kokas lite längre, för att den ska bli mör och fin. Men jag lovar…den är värd all väntan och är supergod. Sätt grytan på kokning en söndag förmiddag när du har lite mera tid för matlagning och du får en supergod middag och även över till en matlåda. Den sköter sig egentligen själv och du behöver bara blanda och hälla i lite mera vatten under en cirka två timmars period.

    Det här behöver du till 6 portioner:

    1 kg högrev/grytbitar av nöt (fett bortskuret), 2 tsk olja, 2 gula lökar, 5 dl vatten, 2 köttbuljongtärningar, 1 msk Touch of Taste Oxfond med rödvin, 2-3 lagerblad, 1 morot, 1/2 tsk svartpeppar grovmalen, 4 msk tomatpuré, 2 msk soja, 2 msk vetemjöl, 2 1/2 dl grädde, 1/2  röd paprika

    Gör så här:

    Tärna köttet i cirka 2 x 2 cm stora bitar, försök få alla bitar i samma storlek så att de har samma koktid. Hacka löken fint. Börja med att fräsa lök och kött i en större kastrull/gryta med oljan. Fräs tills all vätska är borta och köttet börjar brynas. Häll sedan i 5 dl vatten, buljongtärningar, lagerblad, svartpeppar och fond. Låt nu grytan koka i 1 1/2 – 2 timmar, häll mer vatten om så behövs under kokningen. Koka tills köttet är mört och fint.

    När köttet nästan är färdig (det är den när du kan med en gaffel ta sönder köttbiten) och du inte har så mycket vatten kvar i grytan, lägger du i tunt skivad morot, tomatpuré och mjöl. Blanda väl. Tillsätt nu även grädde, champinjoner och lite skivad röd paprika. Låt allt puttra ytterligare cirka 10 minuter så att smakerna blandas samman. Smaka av och salta, peppra om så behövs. Späd eventuellt med lite vatten om det skulle behövas. Servera med kokt potatis och en god vitkålssallad. Smaklig måltid!

    ViktVäktarna

    • WW Points: 9 points med 4 % grädde och 10 points med 10 % laktosfri grädde
     
  • 6-10 Points,  Pasta,  Vegetariskt,  WW Points

    Cannelloni med spenat och keso

    Det här är ett recept från 2009 som jag har uppdaterat och gjort om lite: Cannelloni med spenat och keso. En vegetarisk rätt som passar både till vardags och till fest. Lasagneplattor fyllda med spenat och keso som ligger i en härlig bädd av tomatsås. Så gott!

    Till 4 portioner behöver du:

    250 g färska lasagneplattor (12 stycken plattor = 2 förpackningar)

    Tomatsås:

    500 g passerad/krossade tomater

    3 krm salt

    1 tsk basilika

    1 krm svartpeppar

    1/2-1 dl vatten

    Fyllning:

    400 g fryst hackad spenat

    1 tsk salt

    1 tsk oregano

    1 krm svartpeppar

    1 krm mald muskotnöt

    500 g keso/cottage cheese ( 0,2% fett)

    Garnering:

    50 gram riven ost (12% fett)

    Gör så här:

    1. Börja med fyllningen. Tina spenaten i en kastrull, låt vätskan koka in.
    2. Blanda i salt, kryddor och keso.
    3. Häll tomaterna i en ugnssäker form (ca 20 x 30 cm) och blanda i salt och kryddor.
    4. Fördela spenatblandningen på 12 lasagneplattor och rulla ihop dem.
    5. Lägg pastarullarna tätt bredvid varandra i tomatsåsen.
    6. Skölj ur tomatburken/tetra med lite vattnen och häll över rullarna.
    7. Strö över osten.
    8. Grädda i mitten av ugnen (225 grader) 10–15 minuter.
    9. Sedan är det bara att avnjuta middagen i gott sällskap.
    10. Cannellonin serveras gärna tillsammans med en god grönsallad (t.ex. ruccola).

    ViktVäktarna

    • WW Points: 8 points per portion
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 40/2021

    Okej, då var vi inne i oktober månad. Man märker tydligt att det börjar bli mörkare på kvällarna. Det jag gillar med denna period är man får tända lite ljus och på så sätt skapa en mysig, värmande stämning hemma. Fram med mjuka och värmande plädar, tänd några ljus och njut av livet och tillvaron. Nu är svampar i säsong och missa inte då att laga måndagens middag: Mustig svamppasta med/eller utan bacon. Välj själv vilken svamp du vill ha och om du vill ha bacon eller inte. Må så gott och fortsätt håll er friska! Nadja

    Måndag: Mustig svamppasta med bacon

    Tisdag: Korvstrofanoff  med Tex Mex smak

    Onsdag: Indisk curry med quornfärs

    Torsdag: Mager Quich Lorraine

    Fredag: Ugnsbakad fisk med baconströssel

    Lördag: Gratinerad kyckling med chili och oregano

    Söndag: Auberginemoussaka

     
  • 6-10 Points,  Kött,  WW Points

    Höstgryta med bacon

    Gör denna gryta en dag när du är ledig och kan låta den får puttra i fred i någon timme. Hur länge köttet ska kokas beror helt på hur stora köttbitarna är. Ju mindre bitarna är desto kortare tid. Jag brukar låta köttet koka tills den nästan ramlar loss när man petar den med gaffeln. Då är jag nöjd och köttet blir då inte segt. Servera grytan med kokt potatis, ris, pasta eller en bit bröd.

    Till 4 portioner behöver du:

    500 g grytbitar av nötkött

    1-2 gula lökar

    1 msk vetemjöl

    1 paket bacon

    2-3 lagerblad

    några korn kryddpeppar

    2 morötter,

    2 vitlöksklyftor

    2 1/2 dl matlagningsgrädde

    2 1/2 dl vatten

    1 msk tomatpuré

    salt

    peppar

    Gör så här:

    1. Skär köttet i lagom stora bitar, ju mindre de är desto kortare koktid.
    2. Häll på vatten så att det täcker köttet. Låt koka upp och skumma av varefter det bildas. Låt köttet koka i någon timme och se till att köttet är täckt med vatten hela tiden. Häll i mer vartefter det behövs.
    3. När det har slutat skumma så lägger du i lagerblad, hackad lök och vitlök och även kryddpeppar.
    4. Koka nu köttet tills det lossnar lätt isär när man petar med en gaffel. Då är köttet mört och fint och inte segt längre.
    5. Låt vattnet koka bort.
    6. Slanta morötterna tunt och skär baconet i bitar, lägg dem i grytan och låt baconen fräsa i några minuter.
    7. Lägg till mjölet och blanda väl.
    8. Häll sedan i tomatpuré, grädde och red ut med vatten.
    9. Krydda med salt och peppar. Om du har lite ox fond med rödvinsmak så gör den susen i en sådan här gryta.
    10. Låt allt puttra ihop i cirka 5 minuter och sedan är det klart.
    11. Grytan är god att äta som den är med en gott lantbröd, pasta eller kokt potatis. Smaklig måltid!

    ViktVäktarna

    • WW Points: med 4 % grädde så är en portion 12 points med bacon och 8 points med kycklingbacon., med 10 % laktosfrigrädde så är en portion 14 points med bacon och 10 points med kycklingbacon. Lägg till points för tillbehör så som potatis, pasta eller ris.
     
  • 11 och mer points,  Korv,  Pasta,  WW Points,  WW Points 2025

    Korv med krämig vitlökssås och pasta

    En riktigt snabb middag gör du med lite korv, pasta och en färskost. Lägg till lite grönsaker och måltiden är komplett! jag har tagit lite champinjoner, röd paprika och purjolök, men använd gärna det du har i kylen. Ett tips är att börja med att sätta på pastavattnet. Du kan använda vilken korv du vill till detta recept, jag har använt en med endast 9% fett för att få ner smartpointsen. Glöm inte att servera sallad eller grönsaker vid sidan om.

    ­

    Till 4 portioner behöver du:

    400 g valfri smal korv (9%)

    1 tsk rapsolja

    ca 200 g färska champinjoner

    1 bit purjolök

    1 röd paprika

    200 gram färskost light (max 11%) med smak av vitlök och örter

    salt och peppar

    pasta för 4 portioner (1 dl okokt pasta per portion för oss ViktVäktare)

    Gör så här:

    1. Börja med att sätta på pastavattnet. Salta den och lägg i pastan när vattnet börjar koka.
    2. Skär korven i skivor/bitar och fräs den i lite olja.
    3. Rensa eventuellt champinjonerna och skiva upp.
    4. Fräs den tillsammans med korven tills det börjar knäppa i den.
    5. Under tiden sköljer du purjolöken och paprika.
    6. Skär eller strimla det i bitar, och häller även i dem för lite fräsning. Grönsakerna är godast om de fortfarande har tuggmotstånd kvar.
    7. När du tycker att korven och grönsakerna fått fin färg häller du i färskosten och låter den smälta och bli varm. Du kan stänga av plattan.
    8. Krydda eventuellt med lite peppar och salt om du så önskar.
    9. Här kan du välja om du vill blanda ner pastan i såsen eller om du vill hälla såsen över pastan. Blandar du i pastan så plockar den upp såsen desto bättre! Mums!

    ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 12 points per portion
    • WW Points: 12 points per portion

     

     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 38/2021

    Vet ni hur mycket jag längtar tills på lördag? Då serveras det Kasslergratäng med broccoli och tomater här hemma och den är ju så god. Har du hunnit provlaga den? Berätta gärna vad du tyckte i så fall. Kram Nadja

    Måndag: Kycklinggulasch

    Tisdag: Potatislåda med fetaost och svamp

    Onsdag: Lax- och spenatsoppa

    Torsdag: Klassiska hamburgare

    Fredag: Krispiga kycklingbitar med currydip

    Lördag: Kasslergratäng med broccoli och tomat

    Söndag: Skinkschnitzel med risoni

     
  • 11 och mer points,  Korv,  Såser/Dressingar,  WW Points,  WW Points 2025

    Korv med pepparrotssås

    Jag föredrar stekt korv mot kokt men äter det inte så ofta på grund av den höga fetthalten. Men när jag väl väljer att äta den, så vill jag ha något gott. Jag kan rekommendera Lithells magra middagskorv som har 9 % fett, den är god och påminner väldigt mycket vanlig falukorv. Om man inte tänker på fetthalten så välj gärna en korv med hög kötthalt istället. Här får du receptet på min variant av klassikern: korv med pepparrotssås. Glöm inte att servera en god grönsallad till.

    Till 4 portioner behöver man:

    500 gram Lithells magra middagskorv 9 % (eller vilken du själv önskar)

    2 msk Bregott mellan

    2 msk vetemjöl

    2 dl mellanmjölk laktosfri

    1-2 dl vatten (beror på hur tjock du vill att såsen ska vara)

    1 liten burk (45 g) riven pepparrot

    salt

    Gör så här:

    1. Om du önskar ha potatis till så kan du börja med att lägga den på kokning.
    2. Skiva korven och stek den.
    3. Gör även såsen samtidigt så här: Låt matfettet smälta i en liten kastrull och blanda sedan i vetemjölet.
    4. Vispa väl så att mjölet fördelar sig och tillsätt sedan mjölken lite i taget samt 1 deciliter vatten.
    5. Smaksätt med pepparrot och lite salt.
    6. Låt koka upp under omrörning tills såsen börjar tjockna. Späd ut med mer vatten om du tycker att såsen är för tjock. Låt det koka ytterligare i någon minut.
    7. Servera med gärna med kokta morötter och gröna ärter till.

     ViktVäktarna

    • WW Points (kostprogrammet från 2025): 11 points per portion inkl potatis
    • WW Points: 11 points per portion. Lägg till points för potatis.
     
  • Middagsmenyer

    Middagsmeny vecka 37/2021

    Denna vecka så bjuds det återigen på en blandad kompott. Allt från kyckling, fisk, vegetariskt och till kött.

    Vet ni, jag testar att göra vår Middagsmeny lite annorlunda från och med nu. Istället för att visa bilder på varje rätt som finns i menyn, så kommer jag endast visa en bild från menyn och sedan får ni klicka på länkarna som finns under bilden. Detta för att det inte ska bli så plottrigt. Jag hade helst velat använda menyn/bilden som jag använder på Instagram, men varje ny bild tar plats i mitt mediaarkiv och där så har jag inte hur mycket utrymme som helst. Jag har även valt att ta bort Smartpointsvärden på rätten eftersom ViktVäktarna har en tendens att ändra på sitt program efter 2-3 år. Då blir sp-värdet inaktuellt och förvirrande eftersom menyn finns kvar. Jag har hittat gamla menyer där beräkningen av ”Propoints” fanns kvar och det förvirrar som sagt bara nya ViktVäktare. Smartpointsvärden finns fortfarande att hitta på varje recept och vid eventuellt nytt program hos VV så är det där jag ändrar och beräknar om efter det nya. Jag hoppas att ni förstår och tycker att ni kan leva med dessa ändringar. Kram Nadja

    Måndag: Kycklingchili

    Tisdag: Ugnsbakad lax med spenat- och vinsås

    Onsdag: Grönkålspasta med vitlök och champinjoner

    Torsdag: Kålsoppa med köttfärs

    Fredag: Vegetarisk tortillapizza

    Lördag: Kyckling i dragonsås

    Söndag: Biff Stroganoff

     
  • 11 och mer points,  Kött,  WW Points

    Filébit med het potatis

    Det här har jag glömt att dela med mig av: Stekt/Grillad fläskfilébit med lite het potatis och rödvinssås. Det blev såå gott. Potatisen kryddade jag med en krydda från Kockens som heter Chipotle Chili och saltade den sedan med allkryddan Vegeta. Kockens krydda Chipotle Chili ger potatisen lite hetta men även en lite rökig paprikaton och det är enligt mig är galet gott!

    Till 4 portioner behöver man:

    2 (längder) fläskfilé (cirka 600 gram styck), 8 stycken normalstora potatisar, 2 morötter, 1 msk rapsolja, salt, peppar, timjan, Kockens Chipotle Chili, Vegeta, ca 2 dl rödvinssås (t.ex Jensen’s Böfhus)

    Gör så här:

    Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och morötterna. Klyfta potatisen och skär morötterna i lagom stora bitar. Lägg det i en ugnssäker form. Häll i rapsoljan och krydda potatisen med Kockens Chipotle Chili och Vegeta. Häll även i lite vatten (cirka 1- 1½ dl) och blanda sedan ordentligt. Skjuts in i ugnen. Stek potatisen i cirka 30 minuter eller tills den har mjuknat och fått fin färg. Vänd gärna på potatisen en gång och smaka av ifall du behöver krydda lite till.

    Putsa under tiden fläskfilén. Skär varje filélängd i 2-3 stora bitar och stek dom i panna. Det tar lite längre tid att få dem genomstekta då bitarna är lite tjockare och större. Krydda med salt, peppar och timjan efter smak.

    Servera fläskfilén tillsammans med potatis och rödvinssås. Glöm inte salladen.

    ViktVäktarna

    • WW Points: 11 points per portion.