Svärmors kålsoppa

 

På Läsarnas favoritrecept TOP 10 sedan 2022!

För ett tag sedan så la jag ut lite bilder på denna soppa i Instagram story och då var det en del av er som ville ha receptet. Här kommer den äntligen. Många av er kanske rynkar på näsan när ni hör ordet kålsoppa, men jag tycker absolut ni ska prova den. Medan ni kokar kålen så kan det lukta lite ”fis”, men soppan smakar definitivt inte det utan är god, mättande och lite söt. Vitkålen är en väldigt bra grönsak som är kalorisnål, fiberrik, billig att köpa och nyttig. Den är full med vitaminer och antioxidanter som håller kroppen frisk och kry. Om du vill ha soppan helt köttfri så går det jättebra, den blir lika god för det. Hoppa då över punkt 2-3 i beskrivningen. Hur många portioner detta recept ger är svårt att beräkna. Det beror på hur stor vitkålshuvud du använder (jag glömde väga). Oavsett hur många portioner det blir så soppan väldigt billig i points, vi brukar äta 2 tallrikar per portion och tillfälle. Du kan ha soppan i kylen i några dagar och är perfekt till lunch, så gör ett lass storkok. Perfekt att ha till soppan är Brytbrödet med morötter och keso.

Till en stor kastrull kålsoppa behöver man:

400 gram grytbitar av fläsk

1 msk rapsolja

1 normalstort vitkålshuvud (godast med färsk vitkål)

1 gul lök

1 röd paprika

1 bit purjolök

1 tomat

1-2 morötter

1 tsk Vegeta (allkrydda från Balkan eller salt)

½ tsk salt

peppar

½-1 tsk paprikapulver

1-2 lagerblad

vatten

ev lite persilja som dekoration

Gör så här:

  1. Börja med att skära upp alla grönsaker. Finhacka löken, hacka vitkålen i lagom stora muns bitar, skär morötterna i mindre bitar eller slantar. Skär även paprikan, purjolöken och tomaten fint.
  2. Finputsa köttet och skär den i lagom stora bitar,
  3. Ta fram en större kastrull och fräs köttet i rapsolja i så att den får lite stekyta.
  4. Hacka löken och låt den få fräsa med några minuter.
  5. Häll i vitkålen och morötterna och låt det få fräsa med.
  6. Häll i vatten så att det täcker helt.
  7. Krydda med Vegeta eller bara salt, peppar, paprikapulver och lagerblad.
  8. Låt allt koka i minst 1 timme eller längre. Köttet ska vara så mjukt att den särar sig när man trycker med en gaffel. Vitkålen ska också vara mjuk och ha bara lite, lite tuggmotstånd. Häll i mera vatten om det behövs också.
  9. När du har kokat i en timme så kan du lägga till paprikan, purjolöken och den finhackade tomaten. Låt allt koka med i minst 15-30 minuter.
  10. Smaka av eventuellt med mer salt och peppar.
  11. Gott att servera till är en bit bröd.

ViktVäktarna

  • WW Points: Totalt har receptet 24 points med kött och 4 points utan. Vid 5 portioner blir det 5 points med kött och 1 points utan kött.

2 kommentarer

  • Nadja

    Hej Susanne
    Tack själv för att du besöker min hemsida, är så tacksam.
    Om du inte har kött i soppan så kan du koka den tills kålen känns genomkokt.
    Allt beror på hur färsk kålen är och hur tjock den är. Det får gärna vara lite tuggmotstånd, men är inte nödvändigt.
    Hälsningar Nadja

     
  • Susanne

    Hej! Tack för många goda och spännande recept!
    Jag undrar om kålsoppan ska koka lika länge, om man inte har kött i den?
    Mvh Susanne

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.