Matbröd

Brytbröd med morot och keso

 

Detta fina brytbröd gjorde jag egentligen av ett gammalt recept, Morotsfrallor med keso. Jag halverade receptet och gjorde åtta runda bollar istället, som jag placerade runt om i en bakform med avtagbart botten. Placera bollarna med lite mellanrum. för medan brödet jäser så växer det fint ihop och blir till ett brytbröd. Visst har det fått fin färg? Man tror nästan att det är ett saffransbröd, men det är moroten som ger denna vackra gula färg. Passar till julbordet kanske? Istället för sesamfrön så kan man ta andra frön så som vallmo, pumpa eller solros. Allt efter tycke och smak.

Till ett brytbröd behöver du:

25 g jäst, 2 1/2 dl fingervarmt vatten, 2 1/2 dl riven morot, 1 dl keso, 1 tsk salt, 1/2 msk olja, ca 900 g mjöl, 1 ägg till pensling, sesamfrön till garnering

Gör så här:

Värm vattnet till fingervarmt. Smula jästen och rör ut den i vattnet i en degbunke. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta sist in mjölet. Degen kan bli lite kladdig av keson, men ta inte i alltför mycket vetemjöl. Låt degen jäsa i bunken till dubbel storlek (minst en halvtimme). Arbeta sedan ner degen i bunken, ta upp den på bakbordet och knåda den en kort stund. Dela den på 8 lika stora bitar. Lägg bitarna runt om i en rikligt smord form med avtagsbart botten. Täck med en bakduk och låt dem jäsa i ungefär 20-30 minuter. Värm samtidigt ugnen till 250 grader.

Pensla bröden med ett uppvispat ägg och strö över med sesamfrön, själv gillar jag när det är mycket. Grädda brödet mitt i ugnen tills den fått fin färg, cirka 20 minuter. Brödet ska ha fått fin färg både på undersidan och ovansidan. Låt svalna lite under bakduk innan den bryts itu.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

9 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.